Un sfert dintre români doresc să ieșim din UE, relevă sociologul Mirel Palada. VIDEO

Sociologul Mirel Palada, fost consilier guvernamental și profesor universitar, patronul institutului de cercetare și consultanță sociologică „Sociopol”, afirmă în emisiunea de la „Bună ziua, Iași”, la care e invitat săptămânal, că ponderea românilor care doresc ca țara noastră să iasă din UE se apropie de 25%. Cu alte cuvinte, 1 din 4 români ar fi adepții ROEXIT.

„Toată istoria lumii este dată de această tensiune dintre centrul imperial, care încearcă să își proiecteze puterea cât mai mult, și periferii, care se străduiesc tot timpul să iasă de sub control – uneori le iese, uneori nu le iese. Și parte a instrumentarului care să proiecteze putere și să țină coloniile în sânul Imperiului este și ideologia.

Ai o putere hard, o putere violentă – portavioane și nave și tunuri – cum s-au dus americanii la japonezi cu o tehnologie superioară la vremea respectivă, cu un cuirasat, s-au pus cu tunurile pe Tokyo, Kyoto la vremea respectivă, și i-au forțat pe japonezi să accepte un tratat comercial nedrept. De ce? Pentru că aveau tunuri! Aceasta este componenta hard.

Dar la fel de importantă este componenta soft, componenta de ideologie, de îndoctrinare. Și asta a funcționat în țările post-comuniste, care au făcut trecerea de la Imperiul Sovietic la Imperiul Occidental, European, până când a început să patineze…

Și, de aia, în momentul de față avem de-a face cu o „furtună perfectă”: pentru că Europa, centrul imperial, sughite în interior, coloniile își dau seama că au fost păcălite – întâi au venit țările din Grupul de la Vișegrad, mai ales Polonia și Ungaria, (europenii) au început să aibă probleme cu Turcia, care era și ea într-o poziție de aservire și tehnologică și geostrategică, și Turcia a început să scoată capul…

Acuma, în România, „forțele Imperiului” încă mai au slugoii lor aici – de-alde Băsescu, Iohannis, securiști -, dar încep și ei să-și simtă amenințată poziția. De ce? Pentru că presiunea populară este în creștere.

Ai deja un sfert de români care doresc să ieșim din Uniunea Europeană. E mult! Între 20 și 25 la sută, depinde de momentul în care măsori, deci între o cincime și o pătrime dintre români vor să ieșim din Uniunea Europeană. Evident că mai sunt trei sferturi care vor să rămânem, deci e în continuare un dezechilibru de 3 la 1, dar acum 15 ani erau 2% – 5% maxim (românii care nu doreau în UE).

Toată lumea voia de manieră necritică să ne rupem cămașa de pe noi cu entuziasm, să dăm orice, și Petromul, și autonomie, și suveranitate, și distribuția de gaze, de energie, să dăm orice, să demantelăm industria, să ne dăm cu chiloții-n vine la străinii care ne sunt superiori și care au voie să ne posede, să facă ce vor cu noi! Asta era acum 20 de ani, asta era acum 15 ani, asta era acum 10 ani și, încetul cu încetul, a început să crească îndoiala și să vină lumea și să zică: bă, am fost un dobitoc! Am fost păcălit de mirajul ăsta! De ce am fost atât de proști? (…)

Și lumea trece prin această des-vrăjire și de aceea avem furtuna perfectă acuma, pentru că avem o pondere din ce în ce mai mare de oameni nemulțumiți, o nemulțumire din ce în ce mai bine definită, voci din ce în ce mai articulate, inclusiv a mea, care să vină și să spună: bă, suntem proști, suntem dobitoci! Ceea ce unii considerau, erau acuzați, etichetați în 1990 – 2000 că sunt reacționari și primitivi și vânduți rușilor și vadimiști și extremiști nu-i adevărat! Aveau dreptate! Poate o spuneau prea exotic, poate o spuneau prea cu spume la gură, dar, pe fond, ceea ce spuneau, ei aveau dreptate!”, a explicat sociologul Mirel Palada miercuri, 13 decembrie 2023, în emisiunea lui Valentin Huțanu de la „Bună ziua, Iași” (BZI – cu începere de la minutul 32).

VIDEO BZI: Preluare ROexit.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *