Dumnezeu nu este autorul răului din lume. Pr Vasile Mihoc, despre mânia lui Dumnezeu și nevoia de pedeapsă pentru îndreptare. Biserica are datoria să spună ce e bine și ce e rău, neacceptând vreun compromis cu păcatul

Despre aparenta opoziție dintre atotbunătatea lui Dumnezeu și nevoia Lui de a pedepsi păcatul, despre mânie versus iubire părintească și faptul că răul din lume nu îl are ca autor pe Creator ne vorbește părintele Vasile Mihoc în cea mai recentă ediție sibiană a emisiunii Atlas Biblic, difuzată de Radio Trinitas miercuri, 27 decembrie 2023.

„Ni se mai spune aici că e vorba de mânia lui Dumnezeu. Dumnezeu pedepseşte în mânia Sa. Am putea vorbi foarte mult despre această temă, mânia lui Dumnezeu. De multe ori se vorbeşte în Scriptură de mânia lui Dumnezeu! Dumnezeu Se mânie pe starea de păcat a omenirii şi mânia aceasta are drept consecinţe pedepse dumnezeieşti. Sigur, o temă teologică importantă este cum Dumnezeul cel A-tot-bun este Bun, negrăit de Bun, A-tot-bun, şi, totuşi, pedepseşte.

Ce înseamnă mânia lui Dumnezeu? Ca oameni credincioşi, înţelegem din propria noastră existenţă că întotdeauna pedeapsa lui Dumnezeu este îndreptăţită. Dumnezeu îngăduie lucruri rele asupra noastră cu un scop foarte precis şi care nu contrazice bunătatea Lui.

Păcatul este un rău. Dumnezeu nu face compromis cu păcatul. Dumnezeu califică păcatul drept păcat, iar păcatul aduce mânie, aduce pedeapsă. Practic, Dumnezeu nu face rău. Sfinţii părinţi spun repetat că Dumnezeu nu este autor al răului. Răul e consecinţă a păcatului. De fapt, omul, alegând păcatul, alege o cale a pedepsei, care arată mânia lui Dumnezeu, adică neaprobarea lui Dumnezeu faţă de starea de păcat”, a explicat preotul sibian.

Fără a o spune explicit, Părintele Vasile Mihoc pare a face aluzie la recenta decizie a Papei de a „binecuvânta” uniunile dintre homosexuali, pe care Dumnezeu le-a surpat pogorând foc și pucioasă asupra cetăților Sodoma și Gomora, renumite în epoca vetero-testamentară pentru practicarea acestui păcat strigător la cer. „Auzim de anumite aşa-zise biserici care acceptă compromisuri cu păcate grele. Biserica are datoria de fiecare dată să spună „Așa zice Domnul!”, să facă distincția dintre bine și rău, promovând binele și condamnând răul”, consideră preotul sibian.

„Sigur, aceasta este o temă foarte importantă şi Biserica trebuie să reflecte voia lui Dumnezeu, Biserica nu poate accepta vreun compromis cu păcatul. Când cineva, în numele Bisericii, acceptă vreun compromis cu păcatul, înseamnă că a ieşit din starea normală.

Auzim de anumite aşa-zise biserici care acceptă compromisuri cu păcate grele. Ei, ca creştini ortodocşi înţelegem că aceste acţiuni sunt foarte greşite, sunt foarte grave. Biserica are chemarea de a fi profet. Vorbim de demnitatea profetică a slujitorilor Bisericii, a creştinilor în general. Or, ce înseamnă această lucrare şi putere profetică? Înseamnă distincţia între bine şi rău. În Vechiul Testament, îi vedem pe profeţi care, în anumite situaţii istorice ale vieţii poporului ales sau ale popoarelor din jur, ei vin şi spun: în situaţia dată, aşa zice Domnul. Adică Domnul face distincţia între bine şi rău, face o clară delimitare între bine şi rău.

Ei, Biserica are această funcţie, această slujire, această demnitate profetică prin care trebuie întotdeauna să facă distincţie între bine şi rău. Şi, în situaţiile în care trăim noi astăzi, în care vedem atâtea căderi, atâtea compromisuri cu păcatul, Biserica are chemarea şi datoria de a spune de fiecare dată şi în fiecare situaţe dată „Aşa zice Domnul!”, făcând distincţia dintre bine şi rău, promovând binele şi condamnând răul.

Or, asta se întâmplă şi în Apocalipsă. În Apocalipsă, răul este calificat ca rău, iar mânia lui Dumnezeu se declanşează împotriva răului în toate formele sale. Şi mânia aceasta arată că omenirea, mâniindu-L pe Dumnezeu, s-a aruncat într-o stare de pedeapsă, pedeapsă care nu vine de la Dumnezeu, nu-şi are originea în Dumnezeu, ci-şi are originea în căderea omenirii sau în faptul că oamenii ies din sfera voii lui Dumnezeu, a Binelui care înseamnă voia lui Dumnezeu.

La El este o deplină armonie între dreptae şi pace. O spune textul biblic, psalmul: „Mila şi Adevărul s-au întâmpinat, Dreptatea şi Pacea s-au sărutat. În Dumnezeu – şi voia lui Dumnezeu e exprimată în mod suprem în Hristos -, mila şi adevărul, dreptatea şi pacea, adică mânia şi milostivirea nu se contrazic una pe alta, se îmbrăţişează una pe alta. Mânia lui Dumnezeu nu reneagă în vreun fel atotbunătatea Sa. Dar Dumnezeu Se supără, Se mânie pentru că omul alege cu voia să fie exclus din Împărăţia Sa când omul alege cu voia răul. Orice părinte bun trăieşte această stare cumplită când un copil al său alege calea răului. Ei, mânia aceasta este îndreptăţită şi nu arată vreun rău în părintele respectiv, arată tocmai că el îl iubeşte pe copil şi vrea să îl aducă pe calea cea bună. Aşa vrea şi Dumnezeu să ne aducă pe calea mântuirii.” – Pr. Prof. Dr. Vasile Mihoc.

Emisiunea „Atlas Biblic” se difuzează de luni până vineri, la ora 20:35, pe frecvențele Radio Trinitas, miercuri fiind ziua ediției sibiene. Puteți asculta „Atlas Biblic” la radioreceptoarele d-voastră pe FM în toate localitățile unde Radio Trinitas are acoperire sau consultând arhiva online. De asemenea, Radio Trinitas are o aplicație de ascultare online pe smartphone, disponibilă pentru sistemele de operare Android și iOS în magazinul de aplicații.

V-ar mai putea interesa și…

4 thoughts on “Dumnezeu nu este autorul răului din lume. Pr Vasile Mihoc, despre mânia lui Dumnezeu și nevoia de pedeapsă pentru îndreptare. Biserica are datoria să spună ce e bine și ce e rău, neacceptând vreun compromis cu păcatul

    1. După cum puteți citi, părintele Vasile Mihoc le numește pe acelea „anumite așa-zise biserici”, deci nu le recunoaște neapărat ca biserici valide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *