Ucrainenii ar fi scufundat cu drone acvatice nava rusă Ivanoveț chiar în noaptea de după vizita Victoriei Nuland la Kiev, care afirmase că Putin va avea suprize mari pe front. VIDEO

Serviciul de informații militare al Ucrainei (GUR) a anunțat joi că dronele maritime au atacat și scufundat o corvetă rusă în Marea Neagră în cursul nopții de miercuri spre joi, informează Zerohedge.com

GUR a afirmat că nava, identificată ca fiind corveta rusească de rachete Ivanovets din clasa Tarantul, a fost scufundată în timp ce se deplasa în partea de vest a Crimeei, în apropierea lacului Donuzlav.

Reprezentantul Ministerului ucrainean de Externe, Olexander Scherba, a calificat atacul drept „impresionant” și a declarat pentru BBC pe 1 februarie 2024: „La ora 03:45 [01:45 GMT] a avut loc prima lovitură, iar la ora 04:00 întregul echipaj era deja evacuat. Așa că nu exista nicio șansă ca această navă să fi fost salvată”.

Serviciile de informații militare ucrainene au publicat ulterior o înregistrare video cu dronele maritime sinucigașe care se apropiau de corveta rusească. Videoclipul indică faptul că nava Ivanovets a primit „lovituri directe în cocă” și a fost avariată iremediabil. Există posibilitatea ca Ucraina să fi fost ajutată de serviciile de informații americane sau britanice în acest atac (la fel ca în cazul altor operațiuni la nivel înalt care implică tehnologie militară avansată). Ucrainenii au mai transmis că nava rusească s-a scufundat ulterior. VIDEO (articolul continuă mai jos):

Imaginile difuzate de Ministerul ucrainean al Apărării au surprins vehiculele maritime fără pilot îndreptându-se spre nava purtătoare de rachete Ivanovets din Marea Neagră, un vas rusesc care valora aproximativ 64,48 milioane de euro, scrie The Daily Mail.

Nava de război cu o lungime de 56 de metri a fost lovită de mai multe drone acvatice în largul Peninsulei Crimeea și ar fi fost scufundată după ce a suferit avarii masive la carenă.

Când a fost atacată, nava Ivanovets se afla în lacul maritim Donuzlav, un golf din vestul Crimeei folosit pentru navele militare.

Soarta echipajului – care a rezistat atacului și a tras asupra dronelor – nu este cunoscută.

Nici Ministerul rus al Apărării și nici Marina Rusă nu au confirmat oficial atacul, dar o serie de canale militare pro-război de pe Telegram au coroborat informațiile din surse ucrainene.

„Ca urmare a mai multor lovituri directe asupra caroseriei sale, nava rusă a suferit avarii incompatibile cu flotabilitatea – Ivanovets s-a înclinat spre pupa și s-a scufundat”, a precizat canalul de Telegram Military Informant.

Cineva a adăugat: „Trebuie să acordăm credit echipajului. Rușii au luptat până la capăt.

Chiar și după trei lovituri asupra navei, se poate vedea cum sunt trase proiectile împotriva dronei navale”.

Operațiunea a fost condusă de Grupul 13 al forțelor speciale ale agenției de informații militare ucrainene GUR, care se crede că au lansat până la 9 drone navale de pe poziții din apropierea portului Odesa de la Marea Neagră.

Dacă lovitura este într-adevăr confirmată, nava Ivanovets se va adăuga la o listă lungă de nave de război rusești care au fost scoase din uz de către forțele ucrainene.

Această listă include crucișătorul Moskva – nava amiral a Flotei de la Marea Neagră a Kremlinului, care a fost scufundată de rachete Neptun în aprilie 2022.

Alte câteva nave mari de debarcare au fost scufundate, inclusiv, cel mai recent, vasul Novocherkassk, care a fost lovit la 26 decembrie 2023.

Scufundarea navei Ivanovets vine în contextul în care președintele Consiliului UE, Charles Michel, a declarat în dimineața zilei de joi că cele 27 de state membre au încheiat un acord pentru a oferi un ajutor suplimentar Ucrainei, în ciuda amenințărilor Ungariei de a se opune acestei măsuri.

Totodată, Victoria Nuland a vizitat miercuri Kievul în semn de susținere la aproape doi ani de la începutul războiului ruso-ucrainean, afirmând că Moscova ar trebui să se aștepte la „surprize” pe câmpul de luptă, scrie Barrons.com.

Din poziția de adjunct interimar al secretarului de stat al SUA, Nuland a vizitat capitala ucraineană în timp ce un nou ajutor american pentru această țară devastată de război era în așteptare, cu toate că legislatorii republicani sunt din ce în ce mai reticenți în a continua să sprijine financiar Kievul.

„Părăsesc Kievul în această seară mai încurajată în ceea ce privește unitatea și rezultatul, în ceea ce privește anul 2024 și importanța sa strategică absolută pentru Ucraina”, a declarat Nuland.

„Plec, de asemenea, mai încrezătoare că, pe măsură ce Ucraina își consolidează apărarea, domnul (Vladimir) Putin va avea parte de surprize frumușele pe câmpul de luptă și că Ucraina va repurta niște succese răsunătoare”, a adăugat ea.

Nuland a lăudat Ucraina pentru că a luptat împotriva forțelor rusești timp de aproape doi ani, spunând că a „provocat daune masive forțelor terestre ale lui Putin”.

Contraofensiva ucraineană, lansată anul trecut după o anticipare uriașă, a avut totuși mai puțin succes decât se preconiza, iar frontul din Ucraina abia dacă s-a mișcat în ultimele luni.

2 thoughts on “Ucrainenii ar fi scufundat cu drone acvatice nava rusă Ivanoveț chiar în noaptea de după vizita Victoriei Nuland la Kiev, care afirmase că Putin va avea suprize mari pe front. VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *