Mihail Neamțu susține că Vasile Bănescu i-ar fi trimis mesaje în care îi comanda cu cine să stea de vorbă și cu cine nu. Bănescu: A-i ataca pe cei ce te girau naiv cândva e semnul gradului tău real de încreștinare

Mihail Neamțu, tânărul politician fost băsist, actualmente afiliat valorilor „populare, creștin-democrate și conservatoare”, a povestit marți, 5 februarie 2024, la emisiunea lui Cozmin Gușă de la Gold FM, că purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, i-ar fi trimis mesaje private în care îl sfătuia să nu se asocieze cu anumite personaje din tabăra anti-dictatură pandemică. Se pare că în aceeași zi a apărut pe site-ul mihailneamtu.eu un articol intitulat „Intelectualii, față-n față cu pandemia: libertate sau bostănărie?” în care o colaboratoare a lui Neamțu analiza atitudinea publică a domnilor Baconski, Paleologu, Papahagi, Voinescu și Bănescu față de abuzurile comise de guvernările PNL+ în abordarea politică a crizei covidiene. Dl. Bănescu a răspuns joi într-o postare de Facebook în care, fără să-l numească, îl face (probabil) pe dl. Neamțu oportunist, cameleonic, om-giruetă, „intelectual creștin de tarabă”, ahtiat după profit și vizibilitate.

Mihai Neamțu: „Dl. Bostan și dl. Bănescu și-au permis să-mi trimită mesaje private ca să-mi dicteze cu cine am voie și cu cine nu am voie să mă văd”

„Cearta mea cu dl. Bănescu – care l-a spălat pe acest Bostan la televiziunea Patriarhiei -, cearta mea a plecat… Păi Bostan este promovat de către Bănescu cel puțin de două – trei ori, Bostan care oricum n-are nici un pic de vervă și nici verb, da? Este matematician la bază, poate că nu-i o vină faptul că nu știe să vorbească, dar el este anti-talent și moartea pasiunii, în termeni de charismă este zero barat! Acest personaj a fost invitat în repetate rânduri de Vasile Bănescu la televiziunea Trinitas TV să ne vorbească despre cum face el repatrierea antreprenorilor – nu ne-a explicat câți s-au repatriat cu adevărat. Dar, în fine, dl. Bostan – aici trebuie să ajungem – este un individ care influențează zona intelectuală progresistă și, mai nou, l-a confiscat și pe Adrian Papahagi – bineînțeles, este apropiat și de alții precum Baconshi. Și ce-a făcut Bostan? Că aicea vreau să ți-o spun tare de tot! Cosmin, noi ne știm de mulți ani, dar niciodată nu cred că ți-ai permis să-mi spui: Mihai, cred că nu e bine să te vezi cu Ionescu sau cu Popescu!

Domnule, atât Bostan, cât și Bănescu, într-un an de zile, mi-au trimis nenumărate mesaje să mă avertizeze că n-am voie să stau de vorbă cu X sau cu Y – adică metodă securistă de intimidare! X sau Y erau din zona conservatorilor care au contestat politicile din pandemie și, bineînțeles, din zona suveranistă.

Dar dl. Bostan îmi trimitea și mesaje de încurajare: „Vezi că premierul Ciucă este credincios și e pe linia corectă, te rog să-l susții!” – adică agent de influență, pur și simplu, al unui Deep State din România care crede că suntem pur și simplu ușor de cumpărat. (…)

Dl. Bostan și dl. Bănescu și-au permis să-mi trimită mesaje private ca să-mi dicteze cu cine am voie și cu cine nu am voie să mă văd. Or, acest gen de comportament, care mi se părea un comportament specific anilor 1980 când, poate, dacă aveai un nume de cod…

Dl. Bănescu, cel care, în loc să spună că e grav faptul că în 2020 am ajuns să nu avem o sărbătoare a Paștilor cu credincioșii de față, în loc să plângă pe umerii celor care și-ar fi dorit să aprindă lumina, lumânarea de Paști, și n-au putut s-o facă, el a ales calea opusă, anume persiflarea tuturor celor care își doreau să meargă la biserică. Și asta o făcea, cum o mai face și acum, din postura de purtător de cuvânt al Patriarhiei. Mai mult, i-a luat la rost pe cei care, creștini fiind, spuneau că ei, în sufletul lor și în universul lor spiritual – mintal au o soluție la orice boală, anume Sfânta Împărtășanie, Trupul (și Sângele, n.r.) lui Hristos fiind ca un medicament, spuneau atunci creștinii conservatori, în fața oricărei boli: medicamentul Vieții sau leacul Nemuririi, de altfel, un limbaj pe care îl găsim și la Sfinții Părinți. Aceste formule i s-au părut lui Bănescu a fi nepotrivite ba, mai mult, a spus că e vorba de un sacrilegiu.

Mergem mai departe: dl. Bănescu a avut un discurs care semăna aproape 100%, aproape la indigo era tras, cu discursul acestui colonel Gheorghiță, care mai târziu a și devenit manager într-un spital SRI din București. Pe lângă el, pe lângă Bănescu care a trecut cu vederea faptul că în 2022, de pildă, sute de oameni au fost sancționați cu amenzi de zeci de mii de lei pentru că participaseră la niște evenimente religioase în aer liber – s-a întâmplat în localitatea Ghiroda, jud. Timiș -, deci, pe lângă faptul că a trecut cu vederea toate aceste chestiuni, dl. Bănescu a avut grijă să valideze și opiniile unor confrați sau prieteni. Theodor Baconski, de pildă, cel care lăuda pozițiile lui Bill Gates, dar care-l critica pe Djokovici că este „un multimilionar indecent, un antipatic și un ins care a monopolizat spațiul media cu dramoleta lui antivaccinistă”. Deci marele Djokovici, „milionar indecent” și „antipatic aberant”!

E adevărat că dl. Bănescu a fost păstrat acolo după foarte multe scandaluri, deși recent foarte mulți oameni i-au cerut demisia d-lui Vasile Bănescu și vor urma și alte scandaluri. Uite, nu cred că spun ceva care să-ți fi scăpat, probabil că și un scandal sexual o să urmeze în ceea ce-l privește pe dl. Bănescu fiindcă asta-i viața! (…) Nu pot să spun mai mult decât că o anumită vulnerabilitate există acolo și că probabil vom afla mai multe în lunile care vin, dar nu asta ne dorim și nu avem o satisfacție, să nu creadă cineva că am vreo satisfacție stupidă că un confrate sau un om care ar avea o valoare intelectuală s-a prăbușit în dizgrație! Nu, e vorba pur și simplu de moralismul ăsta pe care eu nu l-am înțeles niciodată. (…)

Dl. Bănescu tot timpul, ăsta-i tiparul, vorbește de sus celor care lui i se par a fi jos și care nu reprezintă structurile de autoritate ale statului, fiindcă profeții, pe vremuri, de la Ilie până la Ioan Botezătorul, aveau curaj să vorbească autorității. Deci Ioan Botezătorul vorbea cu mare îndrăzneală lui Irod, dar Bănescu în loc să vorbească cu mare îndrăzneală în fața lui Arafat, în fața lui Orban (Ludovic, n.r.), în fața ministrului de atunci al sănătății, în loc să critice ce s-a întâmplat cu copiii – „Lăsați copiii să vină la Mine!” -, noi din luna martie a anului 2020 până în septembrie noi n-am mai avut școală, noi n-am mai avut, practic, învățământ public în România și, în loc să existe o critică la adresa acestor măsuri care erau aberante fiindcă, apropo, iarăși studiile arătau… copiii nu aveau deloc o problemă cu Covidul, nu era un risc de incidență a acestei boli la cei sub 25 de ani. Dar vine dl. Bănescu și râde de ei, îi mustră, îi critică și o face din postura oficială de reprezentant al Patriarhiei”, a afirmat Mihai Neamțu marți, 5 februarie 2024, la emisiunea „Ce-i în gușă și-n căpușă” de la Radio Gold FM.

La rândul său, fără să-l numească explict pe Mihai Neamțu, dl. Vasile Bănescu pare a-i fi dat acestuia replica într-o postare publicată pe Facebook joi, 8 ianuarie 2024:

„Omul giruetă și intelectualul „creștin” de tarabă

A te băga ostentativ în seamă după ce te-ai dezbrăcat de haina închiriată a bunului-simț și l-ai dezvăluit pe bietul „rege” gol pușcă din tine, atacându-i „creștinesc”-mișelește exact pe cei ce te girau naiv cândva când tu doar profitai veros de acest gir, e semnul fosforescent al gradului tău real de încreștinare.

Este încă mai uimitor faptul că zgomotosul mercenar „creștin”, ahtiat de vizibilitate publică, dar nu numai, ajunge să conteste zelos exact ceea ce până nu demult lăuda în exces. Un paradox perfect al dedublării.

În mișcarea lui imprimată de vânturile răsucirii oportuniste, omul giruetă lovește insensibil tot ce îl stânjenește, mai ales în trecutul lui recent de care se leapădă grăbit, întrucât noua sa orientare e incompatibilă cu cea veche.

Așa se face că, în morfologia mutațiilor petrecute în natura sa morală, apare și zgomotosul intelectual „creștin” de tarabă. El vinde pentru că se vinde. E o prezență ușor recognoscibilă, stridentă, guralivă, extrem de versatilă, care gravitează mereu predictibil în jurul unor centre de interes strict personal din care emană irezistibila aromă a profitului.

Discursul său logoreic, cu ascuțite accente patetice, naționaliste și meșteșugit aurite atrage atenția celor ușor de hipnotizat cu strategia deloc onestă a cameleonului.

Adecvarea sa la realitate este doar aparentă, ceea ce îi subminează, desigur, orice formă de autoritate. Un maestru al autosabotajului, un mare fan al propriului sine, un expert în oportunism, el va reuși totdeauna să coboare în timp ce i se pare că urcă”, a scris dl. Bănescu pe contul său de Facebook.

VIDEO: (de la minutul 1:36:04)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *