Putin, nou interviu: Baerbock e o catastrofă pentru Germania; Biden e președintele SUA preferabil; Blinken e „omul rușilor”. Trump se bucură de „compliment”

Președintele rus Vladimir Putin a mai dat un interviu după recentul dialog cu Tucker Carlson, de data aceasta, însă, unui jurnalist rus: Pavel Zarubin. Printre subiecte, a reieșit că Putin îl preferă ca președinte în SUA pe Joe Biden și după alegerile din 2024, cu toate că (sau tocmai pentru că!) el consideră abordarea actualei Administrații SUA ca „cea mai dăunătoare și eronată”; Anthony Blinken ar fi „omul rușilor” pentru că ar fi recunoscut că Ucraina se întinde pe vechiul teritoriu al rușilor; iar ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, e considerat un slab politician, ostil intereselor propriei țări. Reacționând la porumbelul scăpat de Putin, Donald Trump a socotit că i s-a făcut un compliment, căci rușii l-ar prefera pe Biden deoarece a fost un președinte slab, care a permis ajungerea Ucrainei pe mâna rușilor. Asta în contextul în care Trump se lăuda că, dacă ar fi fost el președinte în continuare, războiul ruso-ucrainean, numit de ruși „operațiune militară specială”, nu s-ar fi produs începând din 2022.

Președintele rus, Vladimir Putin, i-a spus jurnalistului Pavel Zarubin, în cadrul unui interviu, că politicienii occidentali distorsionează cuvintele sale cu privire la motivele care au stat la baza „operațiunii militare speciale”, care a fost declanșată de refuzul Kievului de a pune în aplicare acordurile de la Minsk.

Putin a afirmat că Rusia ar fi trebuit să înceapă mai devreme acțiunile active în Ucraina, l-a descris pe președintele american Joe Biden ca fiind un candidat preferabil pentru Rusia la președinția SUA, iar pe secretarul de stat american Antony Blinken, ca fiind „omul nostru”. Președintele rus și-a împărtășit, totodată, impresiile referitoare la recentul interviu acordat jurnalistului american Tucker Carlson.

Agenția TASS a rezumat principalele puncte ale interviului cu liderul de la Kremlin.

Motivele din spatele „operațiunii militare speciale”

Putin i-a acuzat pe liderii occidentali că au răstălmăcit și distorsionat comentariile sale despre motivele ce au stat la baza „operațiunii speciale” a Rusiei: „Nu am spus niciodată că începutul operațiunii noastre speciale în Ucraina s-a datorat amenințării unui atac al NATO asupra Rusiei”.

Președintele rua a spus că se referea la expansiunea constantă a NATO și la planurile Kievului de a se alătura acestei alianțe: „Bineînțeles, am fost și suntem în continuare îngrijorați de posibilitatea ca Ucraina să fie atrasă în NATO, pentru că ar fi o amenințare la adresa securității noastre.”

„Refuzul total al autorităților ucrainene de astăzi de a pune în aplicare acordurile de la Minsk a fost de fapt factorul declanșator” al „operațiunii militare speciale” rusești.

„Singurul lucru pe care îl putem regreta este că nu am început acțiunile noastre active mai devreme, crezând că avem de-a face cu oameni cinstiți”, a adăugat Putin.

Interviu acordat lui Tucker Carlson

Este un lucru bun faptul că liderii occidentali au urmărit interviul acordat jurnalistului american, consideră Putin: „Este bine că se uită și ascultă ceea ce spun. Dacă acum nu putem fi angajați într-un dialog direct din anumite motive care țin de ei, ar trebui să îi fim recunoscători domnului Carlson pentru că am reușit să facem acest lucru prin intermediul lui, ca mediator.”

Putin a recunoscut, cu umor, că nu a fost pe deplin satisfăcut de acest interviu, deoarece se pregătea să răspundă la „întrebări incisive”, dar Carlson a ales o tactică diferită.

Putin consideră că arestarea jurnalistului american Tucker Carlson în Statele Unite este teoretic posibilă: „Din punctul de vedere al lui Carlson însuși, ar fi trist, nu-l invidiez, dar este alegerea lui, știa ce urmărește. Dar, din punctul de vedere al determinării oamenilor din întreaga lume să realizeze ce este o dictatură liberal-democratică modernă, care este reprezentată din plin de clasa conducătoare din SUA de astăzi, ar fi probabil un lucru bun. Și-ar arăta astfel adevărata față”. Deocamdată, însă, nu s-a pus problema unei posibile arestări în SUA, dar anumite voci din UE s-au grăbit să ceară restricții de călătorie împotriva jurnalistului „Tucker Carlson” doar pentru că și-a făcut meseria de jurnalist inclusiv în tabăra considerată de UE ca adversă.

Președintele american preferabil pentru ruși

Rusia este pregătită să lucreze cu orice președinte al Statelor Unite, ales de poporul american, dar l-ar prefera mai degrabă pe Joe Biden: „Este mai experimentat și mai previzibil. Este un politician de „școală veche”. Dar vom lucra cu orice lider american, ales de poporul american.”

În timpul întâlnirii sale personale cu Biden, Putin nu a observat niciun semn care să sugereze o eventuală invaliditate a acestuia: „Da, din când în când, el se uita la notițele sale, dar, sincer vorbind, și eu mă uitam la ale mele. <…> Potrivit unor relatări, s-a lovit cu capul de elicopter în timp ce cobora din el, dar cine nu s-a lovit?”, a plusat Putin, cu vădită ironie.

Totuși, în interviul acordat lui Carlson, Putin a făcut clar că nu a mai comunicat cu Joe Biden personal încă dinainte de începerea războiului din Ucraina. Pentru ce anume l-ar prefera, atunci, ca președinte viitor al SUA? Probabil din cinism (n.r.).

Atenția publică strânsă acordată sănătății președintelui american în exercițiu Joe Biden este rezultatul unei campanii electorale aprinse în această țară, dar ar fi incorect ca Rusia să intervină în ea, consideră Putin. Nu sănătatea candidaților contează pentru Moscova, ci abordările lor politice: „Cred că abordarea administrației în exercițiu este cea mai dăunătoare și eronată”.

„Omul nostru” Blinken

În remarcile sale anterioare, secretarul de stat american Antony Blinken a recunoscut de facto că „Kievul și teritoriile adiacente” sunt în mod tradițional rusești, a declarat Putin. „Din câte se pare, Blinken este omul nostru. Dar el nu ar trebui să facă declarații publice de acest gen. L-ar putea duce pe muchia prăpastiei”.

Baerbock și responsabilitatea germanilor

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, este ostil nu numai Rusiei, ci și propriei sale țări: „Este greu de imaginat că un om de stat de nivelul ei neglijează într-o asemenea măsură interesele economice ale propriei țări și ale propriului popor.”

În opinia președintelui rus, partidul Verzilor, din care face parte Baerbock, exploatează temerile populare, implementând, totodată, politici care diferă drastic de promisiunile din campanie.

Comentând relatările presei germane potrivit cărora bunicul lui Baerbock ar fi fost nazist, Putin a declarat: „Nu am avut nicio reacție: „Nu poți transfera responsabilitatea pentru ceea ce au făcut Hitler și acoliții săi – și nu numai în Germania, ci și în alte părți ale lumii, în Europa și așa mai departe – asupra generației de astăzi. Cred că ar fi nedrept”.

Unde dai și unde crapă: Trump califică drept „un mare compliment” comentariul lui Putin care îl favorizează pe Biden

Fostul președinte american a reiterat că „s-a înțeles bine” cu Putin în timpul președinției sale și s-a angajat să rezolve rapid conflictul dintre Rusia și Ucraina dacă va fi ales președinte al SUA în 2024.

Fostul președinte american Donald Trump a calificat drept „un mare compliment” comentariul președintelui rus Vladimir Putin potrivit căruia Rusia ar prefera să lucreze cu actualul lider american, Joe Biden, relatează Agenția TASS.

„Președintele Putin al Rusiei tocmai mi-a făcut un mare compliment, de fapt. Tocmai a spus că ar prefera să-l aibă ca președinte pe Joe Biden decât pe Trump. Ăsta da compliment!”, le-a spus fostul președinte republican susținătorilor săi din Carolina de Sud.

Trump a opinat că, sub administrația slabă a lui Biden, Rusiei „i se va da <…> Ucraina”.

În același timp, fostul președinte american a reiterat că „s-a înțeles bine” cu Putin în timpul mandatului anterior și s-a angajat să rezolve rapid conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Putin declarase în interviul cu Pavel Zarubin că Rusia este pregătită să lucreze cu orice președinte al Statelor Unite, ales de poporul american, dar că l-ar prefera mai degrabă pe Joe Biden, deoarece „este mai experimentat și mai previzibil” și „un politician de „școală veche””.

Următoarele alegeri prezidențiale din SUA vor avea loc marți, 5 noiembrie 2024. La 25 aprilie 2023, Joe Biden a anunțat că va candida pentru un nou mandat. La rândul său, fostul președinte Donald Trump anunțase anterior, în noiembrie 2022, că se înscrie în cursă în încercarea sa de a recâștiga funcția supremă după ce mandatul său (2017-2021) s-a încheiat cu o înfrângere la realegere în fața lui Biden în competiția prezidențială din 2020. Trump este considerat favorit la câștigarea nominalizării prezidențiale din partea Partidului Republican din SUA.

3 thoughts on “Putin, nou interviu: Baerbock e o catastrofă pentru Germania; Biden e președintele SUA preferabil; Blinken e „omul rușilor”. Trump se bucură de „compliment”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *