Ucrainenii nu aprobă ridicarea statuilor lui Ștefan cel Mare, Vasile Lupu și Alexandru cel Bun în sudul Basarabiei, iar în nordul Bucovinei nu sprijină restaurarea casei lui Aron Pumnul
După ce România a ajutat Ucraina în toate modurile posibile, oficiale și neoficiale, de la cereale și milioane de euro până la armament, instruire de soldați și inclusiv acceptul pentru canalul Bîstroe în detrimentul Sulinei și a Deltei Dunării Românești, s-a promis de la cel mai înalt nivel că minoritatea română va avea drepturile respectate. Vorbim de românii din Nordul Bucovinei și Basarabiei (regiunea Cernăuți) și din sudul Basarabiei / Bugeac (regiunea Odesa) care nu sunt niște ocupanți sau alogeni, ci sunt născuți pe pământurile lor, chiar dacă din 1991 au cetățenie ucraineană, ba au mai și trimis tați și feciori pe frontul anti-rusesc să moară pentru apărarea Ucrainei. Președintele Zelenski a promis atât la prima intervenție video din Parlamentul României (2022 primăvara), cât și în urma vizitei sale la București (2023 toamna), că românii din Ucraina vor beneficia de școală, biserici, cărți și cultură în limba maternă, așa cum beneficiază și ucrainenii din România, cu atât mai mult cu cât Kievul aspiră la integrarea în UE, unde drepturile minorităților sunt sacrosancte. Ceva eforturi s-au făcut în privința școlarizării în limba română, dar și acelea destul de anemice, mai mult mimate decât realizate. Situația religioasă este deosebit de critică, ucrainenii persecutând preoți și închizând biserici de limba română dacă nu sunt subordonate structurii kievene înființate cu sprijin american și constantinopolitan în 2019. Ultima știre îngrijorătoare vine din Bugeac (sudul Basarabiei), unde autoritățile ucrainene refuză să-și de acceptul pentru instalarea statuilor unor domnitori români emblematici, amânând chestiunea pe după finalizarea războiului, deși aceeași atitudine au avut-o și înainte de război. Totodată, în capitala Bucovinei, Cernăuți, casa monument istoric a lui Aron Pumnul, dascălul lui Mihai Eminescu, este într-o stare avansată de degradare, Kievul refuzând „din cauza războiului” să aloce fonduri pentru restaurarea acesteia, în timp ce Bucureștiul e ocupat și el cu orice, mai puțin soarta românilor.
„Urmare a demersurilor repetate ale Asociaţia „BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa cu privire la instalarea unor monumente personalităților marcante din istoria poporului român în Basarabia Istorică (azi în regiunea Odesa, Ucraina), Administrația Regională de Stat Odesa a remis un răspuns la Scrisoarea deschisă a Asociației ”Basarabia” din 16.01.2024.
Conform documentului nr. П-100-1.1-елн-01/346 din 13.02.2024, semnat de adjunctul președintelui ARS Odesa Dmytro Radulov,
”(…) având în vedere că monumentele sunt repere de comemorare care pot forma anumite narațiuni de confruntare, considerăm că instalarea monumentelor închinate domnitorilor principatului Moldovei Ştefan al III-lea cel Mare, Vasile Lupu și Alexandru cel Bun pe teritoriul localităților din regiunea Odesa în prezent nu este oportună. Vom reveni la examinarea problemei după încetarea regimului juridic al legii marțiale din Ucraina.
Vă mulțumim pentru înțelegere și pentru munca activă în domeniul armonizării relațiilor interetnice pe teritoriul regiunii Odesa.”
Anterior, în anul 2013 Departamentul pentru Cultură, Culte și Naționalități al Adminsitrației Regionale de Stat Odesa a respins ca fiind inoportună instalarea unui bust domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt în satul Erdek-Burnu/Utkonosivka, în cinstea Bătăliei de la Catlabuga din 16 noiebrie 1485, motivând că instalarea monumentului ar atrage ”pelerinaje ale ultranaționaliștilor din România, adepți ai refacerii României Mari”…
Demersurile noastre, reluate la 29.05.2023, 14.12.2023 și 15.01.2024, în care se solicită în mod repetat promisul și multașteptatul punct de vedere al departamentului de resort de la Odesa (fără opinia motivată și pozitivă a departamentului nu pot fi instalate monumente de importanță locală nicăieri în regiunea Odesa) au tot fost amânate, invocându-se necesitatea consultării unor organisme specializate, comisii de experți, istorici, muzeografi, ș.a. .
Deși în anul 2023 același departament de cultură al ARS Odesa și-a dat acordul în ce privește cererile similare de instalare a monumentelor poetului național al românilor Mihai Eminescu (în satul Erdek-Burnu/Utkonosivka, raionul Ismail; inițial, în 2013 cererea fiind de asemenea respinsă și considerată inoportună instalarea bustului) și compozitorului Gavriil Musicescu (în orașul Ismail), se pare că discuțiile cu privire la monumentele domnitorilor moldoveni va trebui să le reluăm abia după finalizarea războiului ruso-ucrainean.
NOTĂ: Este evident faptul că NU se pune problema instalării imediate, pe timp de război, a acestor monumente ale personalităților în cauză!
Toate demersurile noastre au fost înaintate ÎN PERSPECTIVĂ, pentru colectarea acordurilor prealabile ale autorităților ucrainene regionale, fără de care nu pot fi înaintate celelalte demersuri – pentru concursurile de proiectare, alocarea terenurilor aferente monumentelor, ș.a., care țin deja de competența autorităților locale.
În concluzie, se pare că nici măcar discuțiile referitoare la imortalizarea numelor marilor noștri voievozi în Basarabia Istorică nu sunt agreate…”, a scris pe facebook Anatol Popescu, președinte-fondator al Asociației Național-Culturale „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa. Totuși, românul Popescu, pe lângă tricolorul pe care îl afișează, are la fotografia de profil și o ramă în culorile steagului țării vecine, plus sloganul „Stand with Ukraine!” (Fiți alături de Ucraina!). C-așa-i românul, imparțial…
Un alt semnal de alarmă tras de același Anatol Popescu e despre situația critică în care se află casa memorială a dascălului Aron Pumnul din Cernăuți, căruia Mihai Eminescu i-a închinat una dintre primele sale poezii.
„UN INACCEPTABIL ABANDON INTERSTATAL INSTITUȚIONALIZAT!!!
RANA DURUTĂ A ROMÂNILOR DIN UCRAINA: Casa lui Aron Pumnul din Cernăuți, ABANDONATĂ atât de autoritățile ucrainene (scuza de rigoare – lipsa de fonduri din cauza războiului), cât mai ales de cele române, care au făgăduit în repetate rânduri, din 2015 până în prezent, că vor demara lucrările de reparare, restaurare și conservare a imobilului, îngrijit până azi doar prin stăruința unor români mai inimoși din Cernăuți…”, a mai scris Anatol Popescu pe facebook, unde a etichetat pagini de instituții precum Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Institutul Cultural Român.
La mormântul lui Aron Pumnul
poezie de Mihai Eminescu
Îmbracă-te în doliu, frumoasă Bucovină,
Cu cipru verde-ncinge antịcă fruntea ta;
C-acuma din pleiada-ți aṷroasă și senină
Se stinse un luceafăr, se stinse o lumină,
Se stinse-o dalbă stea!
Metalica, vibrânda a clopotelor jale
Vuiește în cadență și sună întristat;
Căci ah! geni ul mare al deșteptării tale
Păși, se duse-acuma pe-a nemuririi cale
Și-n urmă-i ne-a lăsat!
Te-ai dus, te-ai dus din lume, o! geniu nalt și mare,
Colò unde te-așteaptă toți îngerii în cor,
Ce-ntoană tainic, dulce a sferelor cântare
Și-ți împletesc ghirlande, cununi mirositoare,
Cununi de albe flori!
Te plânge Bucovina, te plânge-n voce tare,
Te plânge-n tânguire și locul tău natal;
Căci umbra ta măreață în falnica-i zburare
O urmă-ncet cu ochiul în tristă lăcrimare
Ce-i simț nați onal!
Urmeze încă-n cale-ți și lacrima duioasă,
Ce junii toți o varsă pe trist mormântul tău,
Urmeze-ți ea prin zboru-ți în cânturi tânguioasĕ,
În cânturi răsunânde, suspine-armonioasĕ,
Colò, în Eliseu!
Redăm, mai jos, și corespondența purtată de Asociația „Basarabia” cu autoritățile ucrainene ale Regiunii Odesa în privința amplasării statuilor domnitorilor români:
De interes, pe teme similare:
2 thoughts on “Ucrainenii nu aprobă ridicarea statuilor lui Ștefan cel Mare, Vasile Lupu și Alexandru cel Bun în sudul Basarabiei, iar în nordul Bucovinei nu sprijină restaurarea casei lui Aron Pumnul”