Nu confundăm adorarea sau închinarea către Dumnezeu cu cinstirea sau venerarea sfinților. Explicația Părintelui Vasile Mihoc
În capitolelele ultime din Cartea Apocalipsei Sfântului Ioan Teologul, vizionarul este tentat să i se închine cu mulțumire îngerului care i-a revelat momente viitoare din planul lui Dumnezeu. Îngerul îl oprește, spunându-i că și el este un slujitor al Domnului, la fel ca Sfântul Ioan, și îl îndeamnă pe acesta ca numai lui Dumnezeu să I se închine.
„Şi am căzut înaintea picioarelor lui, ca să mă închin lui. Şi el mi-a zis: Vezi să nu faci aceasta! Sunt împreună-slujitor cu tine şi cu fraţii tăi, care au mărturia lui Iisus. Lui Dumnezeu închină-te, căci mărturia lui Iisus este duhul proorociei.” (Apocalipsa 19, 10)
Acest amănunt este important pentru posteritate, pe de o parte din cauză că anumite grupări New Age au dezvoltat un cult al îngerilor contrar mărturiei biblice, iar, pe de altă parte, deoarece în Ortodoxie îngerii (Arhanghelii Mihail și Gavriil și puterile cerești netrupești) și sfinții se bucură de cinstire, dar nu de închinare/adorare, distincție pe care nu o sesizează anumite facțiuni neoprotestante atunci când îi acuză pe ortodocși de idolatrie. Părintele Vasile Mihoc din Sibiu ne explică ce diferență este între închinare/adorare și cinstire/venerare:
„Numai lui Dumnezeu I se cuvine închinare sau adorare. Să nu confundăm închinarea către Dumnezeu sau adorarea lui Dumnezeu cu cinstirea pe care noi, ca credincioși, o acordăm îngerilor sau ființelor îngerești, în general, sau sfinților.
Biserica a făcut întotdeauna distincție între adorare sau închinare și cinstire: ne închinăm numai lui Dumnezeu Celui în Treime, Tatălui și Fiului și Duhului Sfânt, și cinstim sau venerăm pe Maica Domnului, ca cea mai presus decât toate puterile cerești și decât toți sfinții, îi acordăm o supra-venerare; venerăm sau cinstim pe puterile cerești și pe sfinți.
Deci, Biserica a înțeles foarte clar să respecte aceste cuvinte. Să nu facem confuzie între închinarea către Dumnezeu și numai către El sau adorarea lui Dumnezeu, pe de o parte, și cinstirea pe care o acordăm ființelor create: fie ființe îngerești, puterile cele nevăzute, fie oamenii sfinți.
Cinstirea sfinților nu este idolatrie, cum spun cei neînțelegători. Noi cinstim pe sfinți și, cinstindu-i pe sfinți, de fapt ne închinăm Adevăratului Dumnezeu, Cel Care i-a făcut sfinți, pentru că sfinții sunt cei care împlinesc Voia lui Dumnezeu pentru Mântuirea noastră și noi pentru aceea îi cinstim.
Dar, repet, nu confundăm adorarea sau închinarea către Dumnezeu cu cinstirea sau venerarea sfinților”, a explicat pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc în ediția sibiană a emisiunii „Atlas Biblic”, difuzată de Radio Trinitas miercuri, 20 februarie 2024, de la ora 20:35.
Emisiunea „Atlas Biblic” se difuzează de luni până vineri, la ora 20:35, pe frecvențele Radio Trinitas, miercuri fiind ziua ediției sibiene. Puteți asculta „Atlas Biblic” la radioreceptoarele d-voastră pe FM în toate localitățile unde Radio Trinitas are acoperire (ex.: Sibiu 93,3 FM) sau consultând arhiva online. De asemenea, Radio Trinitas are o aplicație de ascultare online pe smartphone, disponibilă pentru sistemele de operare Android și iOS în magazinul de aplicații.
V-ar mai putea interesa și…
One thought on “Nu confundăm adorarea sau închinarea către Dumnezeu cu cinstirea sau venerarea sfinților. Explicația Părintelui Vasile Mihoc”