Dacă Putin va recunoaște Transnistria ca regiune rusă, s-a declanșat Al Treilea Război Mondial. Opinia lui Petru Romoșan la Gold FM. VIDEO

Știrea că autoproclamatul Parlament de la Tiraspol va cere miercuri, 28 februarie 2024, aderarea regiunii transnistrene a Republicii Moldova la Federația Rusă, fapt care ar putea fi ratificat – sau nu – a doua zi la Moscova este discutată de analistul Petru Romoșan (P.R.) într-un dialog avut la Radio Gold FM cu dl. Cozmin Gușă (C.G.), marți, 27 februarie.

C.G.: „Să vorbim în scenariul ăsta pesimist în care, pentru ca să poată să cucerească Regiunea Odesa, au nevoie de acest cap de pod numit Transnistria unde există deja o armată de peste 2.000 de soldați ruși, cazați acolo de zeci de ani, unde există un mare, uriaș depozit de muniție rusească și de armament în Transnistria. Aș vrea să te rog să discutăm în scenariul acesta în care se va declara din nou independența care, oricum, e consfințită prin referendum și să zicem că Federația Rusă, Putin va lua notă. În acest scenariu, la ce ne putem aștepta?”

P.R.: „Ne putem aștepta la cel mai rău lucru cu putință, adică dacă Putin va recunoaște Transnistria ca regiune rusă, în momentul ăla s-a declanșat realmente cel de-Al Treilea Război Mondial. Și se va întâmpla, culmea, din cauza unei bucăți de pământ românesc sau locuit de români! Pentru că regiunea Donbas și chiar și celelalte două regiuni, Herson și Zaporojia, care au fost adjudecate și băgate în harta Rusiei, sunt, într-adevăr, locuite de ruși – deci ei acolo au drepturile lor indiscutabile. De aceea, când Zelenski voia să recupereze Crimeea și cele 4 regiuni, el voia să recupereze pământ rusesc, de fapt locuit de ruși. Ceea ce evident că nu e normal.

În momentul când Rusia preia Transnistria pentru a prelua Odesa, în momentul ăla forțele europene… Să nu uităm că Odesa e într-o bună măsură un oraș evreiesc, el a fost cândva un oraș grecesc, o să facem după aia un pic istoria regiunii. În momentul ăla, forțele occidentale, NATO va fi întemeiat, nu se va mai lupta ca să mai ocupe pământ rusesec, locuit de ruși, ci se va ocupa să prezerve o zonă locuită de ucraineni, de români, de evrei care țin de Europa. Și aici adevărul nu mai e de partea rușilor.

De altfel, modul în care rușii au ținut într-o pseudo-ocupație Republica Moldova timp de 30 de ani e unul dintre cele două reproșuri importante pe care România le-a tot adus și trebuie să le aducă Rusiei, alături de tezaurul pe care nu l-au returnat. Ei (rușii, n.r.) au în continuare o datorie importantă în legătură cu tezaurul rămas la ei și ei au moștenit Vechea Rusie, Uniunea Sovietică, trebuiau să moștenească cu pasive și cu active.”

C.G.: „De ce crezi că NATO se va bate mai tare pentru Regiunea Odesa?”

P.R.: „Sunt mai multe rațiuni. Prima, foarte importantă pentru America, e aceea că Odesa e în bună măsură oraș evreiesc. Unu. Doi, Marea Britanie e foarte interesată de Gurile Dunării și de căile de circulație maritimă, asta e obsesie națională în Marea Britanie de când a devenit imperiu. Or, acolo, Ucraina, tot datorită lui Stalin, a preluat Basarabia Istorică, cele 3 județe din sudul Moldovei (de Est, n.r.), care fac Gurile Dunării și care, în mod normal, revin României, evident, sau trebuiau măcar să revină Republicii Moldova. Ele au revenit Ucrainei tot datorită abuzului liderilor de la Kremlin. În momentul când ei iau Ucraina or să ia și aceste pământuri românești. În momentul ăla noi suntem realmente în conflict cu Rusia.

Pentru că, atâta timp cât nu s-a deschis cutia Pandorei, cât a fost semnat tratatul cu Ucraina, lucrurile au rămas – deși erau neconvenabile pentru România și nu erau normale pentru România, dar au rămas în standby și în așteptare. În momentul în care se declanșează ocuparea Transnistriei de către Rusia, lucrurile nu mai sunt în standby, deja suntem față în față și, odată cu noi, sunt și partenerii noștri – că vor sau că nu vor.

Rușii aveau partea lor de dreptate în a apăra populațiile rusofone din Donbas agresate, bombardate de puterea de la Kiev, 14 – 16 mii de morți, lucru peste care nu se putea trece și, la un moment dat, trebuia oprit. Aici (în regiunea basarabeană/transnistreană, n.r.) lucrurile se schimbă, aicea înseamnă dispută pentru teritoriu. Nu mai e dreptul rușilor de a proteja ruși la Odesa și în Regiunea Odesa pentru că nu mai sunt majoritari rușii în această parte. Lucru care va duce… Noi suntem în Al Treilea Război Mondial în sensul unui război economic, financiar, politic. E clar în desfășurare asta cu ruperea lumilor, cu lumea A și lumea B, cu BRICS, cu faptul că Rusia, China și Sudul global nu se mai înțeleg cu Occidentul. Războiul e oricum început la nivelul economic, financiar, politic și militar de-a dreptul în Ucraina, unde se confruntă cele două tabere.

Dar el se poate extinde, de data asta militar, în multe alte direcții dacă începe ceva în Transnistria care, aparent, e ceva nesemnificativ, e locuită de o jumătate de milion de oameni, adică e ceva mai puțin decât Luxembourgul, Transnistria.”

C.G.: „Cât un județ mediu din România! Te întreb așa: părerea ta este că Transnistria va fi luată de ruși doar dacă au și un plan pentru Regiunea Odesa, asta este afirmația pe care o faci?”

P.R.: „E absolut cert asta. Mai mult decât atât, rușii ar fi înțeles… De exemplu, Macron, zilele trecute, a invitat la Paris lideri din țările europene și le-a spus că trebuie să facă o armată cu care să meargă în Ucraina. Adică e clar că occidentalii – UE, NATO, SUA – nu acceptă înfrângerea din Ucraina și că vor continua războiul. Ăsta e, probabil, lucrul care l-a enervat pe Putin și pe conducerea de la Kremlin și de asta au început să dea cu piciorul în mușuroiul din Transnistria. Deocamdată, probabil, numai ca provocare. Vom vedea poimâine dacă e doar provocare sau e chiar trecere la un act.”

C.G.: „Am o întrebare care vizează România tot în acest scenariu: dacă nu e provocare și dacă granița de pe Nistru a (Republicii) Moldovei devine graniță rusească – ea este de facto astăzi rusească, dar va deveni de jure -, crezi că România va deveni noul proxy în locul Ucrainei și va fi obligată să apere această frontieră cu puterile astea mici – de fapt noi necomparându-ne cu Ucraina, că avem un potențial de 10 – 20 de ori mai mic din punct de vedere militar -, vom fi puși pe grătar de către americani? Că, hai să fim serioși, n-o să transporte toate trupele din Europa, din Franța, din Marea Britanie, din Statele Unite – mai ales în an electoral -, o să-i pună pe români carne de tun!”

P.R.: „Nu neapărat, în momentul ăsta se pare că marea politică din Statele Unite e să mobilizeze Europa pentru două lucruri importante. Unu, să finanțeze Ucraina și să o înarmeze, și a doua e să se pregătească direct pentru participare militară pe linia frontului din Ucraina, adică pe linia frontului cu rușii. Din momentul ăla, noi suntem în prima linie! (…)

Deci, România intră într-o linie de pericol realmente dacă începe ceva în Transnistria pentru că – nu atât direct vom intra în război cu Rusia, cât va intra Europa în război cu Rusia și noi suntem pe linia de front.”

C.G.: „Aș vrea să te rog să ne descrii utilitatea geo-economică a Regiunii Odesa (…)”

P.R.: „Deocamdată actualitatea e că Rusia a câștigat Avdiivka, cea mai mare fortăreață după Bahmut, că a trecut dincolo de această fortăreață pe care a cucerit-o în 4 – 5 luni de război. În spatele acestei fortărețe se găsește o constelație de alte 5 – 6 fortărețe pe care rușii au început să le atace. Astăzi se pare că una a picat. În momentul în care toate vor pica, practic, întregul front ucrainean e căzut și rușii se pot duce până unde vor ei. Ei oricum, după toate informațiile cele mai serioase pe care le-am putut strânge de la cei informați de la Kremlin, ei vor să mai recupereze încă 4 regiuni (ucrainene, n.r.) care să creeze un fel de centură de siguranță. Aceste regiuni nu sunt locuite majoritar de ruși, rușii sunt 30 – 40 la sută, dar toți ceilalți vorbesc limba rusă și mulți dintre ucraineni sunt, de fapt, de partea Rusiei. Deci, până la urmă, ei (rușii, n.r.) nu vor merge în partea care-i complet ucraineană și care-i total anti-rusească, pentru că nu poate fi stăpânită, e o curată pierdere. Și, în aceste 4 regiuni intră și (regiunea) Odesa, iar Odesa e o problemă de orgoliu pentru ruși, pentru că e un splendid oraș, pentru că a fost fondat de Ecaterina împărăteasa, pentru că asta le-ar da posibilitatea să dețină, practic, într-o mare măsură Marea Neagră. Vor fi doi deținători ai Mării Negre, Rusia și Turcia atunci; România și Bulgaria vor fi participanți mult mai mărunți.

Deci interesul lor e mare, dar ei (rușii, n.r.) nu sperau să ia Odesa, aveau o rezervă. Într-un interviu de vreo 3 ore cu Vladimir Putin, pe care l-am urmărit, o ziaristă îl întreabă: cu Odesa ce se întâmplă? Asta se întâmpla acum un an. El răspunde, după ce ezită, nu răspunde imediat, deci răspunsul era încurcat, deci răspunde: vedeți, aicea poate începe o negociere! Or, se pare că (rușii, n.r.) au renunțat și la această idee de negociere văzând că nu au cu cine să negocieze pentru că ăilalți vin agresiv peste ei. Aicea e, ca să înțelegem de fapt de unde provine această problemă cu Transnistria de astăzi.

Deci, ei (rușii, n.r.) erau dispuși anul trecut la o negociere pe Odesa. Eu, personal, cred că ei vedeau mai degrabă atribuirea Regiunii Odesa sau măcar a orașului Odesa sau partea de sud s-o atribuie Republicii Moldova. Nu doreau să rămână la Ucraina, adică să facă un meci nul: nici a noastră, nici a voastră! Să meargă la români, cum ar veni. Or, acuma se pare că (rușii, n.r.) nu mai sunt dispuși la povestea asta, probabil și din cauza politicilor pe care le-a făcut România în ultimul timp, nu știu, sau că România contează mai puțin.”

Concluzia:

P.R.: „Dacă Rusia preia Basarabia istorică, cele 3 județe, preia orașul Odesa, preia Regiunea Odesa împreună cu Transnistria, partenerii noștri cei mai importanți, care sunt anglo-americanii, pierd un punct strategic major pe hartă, ceea ce bine-nțeles că nu vor accepta ușor și vor interveni, de o manieră sau de alta. Va fi război, asta e ideea.”

VIDEO:

De interes, pe teme similare:

One thought on “Dacă Putin va recunoaște Transnistria ca regiune rusă, s-a declanșat Al Treilea Război Mondial. Opinia lui Petru Romoșan la Gold FM. VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *