Momentul „Colectiv” îl ia prin surprindere pe Putin, după Ponta: Zeci de morți și 145 de răniți după ce bărbați înarmați au deschis focul la un concert din Crocus City Hall, la 16 km de Moscova

ACTUALIZARE: Bilanțul atacului comis aseară asupra unor spectatori prezenți la un concert de muzică rock la Crocus City Hall, la 16 km de Moscova, a ajuns la 62 de morți. Sunt peste 140 de răniți, dintre care 60 în stare critică, relevă Radio România Actualități, aceeași sursă indicând că o ramură a grupării jihadiste Stat Islamic (ISIS) ar fi revendicat atacul. Informația nu a fost, însă, confirmată de sursele rusești, care suspectează o implicare ucraineană sau occidentală în atentatul terorist, în timp ce ucrainenii resping acuzația și indică o pretinsă operațiune „steag fals” pusă la cale de regimul Putin pentru a-i mobiliza pe ruși la război. 

Cel puțin 145 de persoane au fost trimise la spitale după atacul terorist de sala de spectacole Crocus City Hall. Cel puțin 9 dintre ele sunt în stare gravă, potrivit Ministerului Sănătății din regiunea Moscovei, citat de TASS.com

Lista celor 145 de persoane spitalizate în urma atacului terorist de la sala de spectacole Crocus City Hall a fost publicată pe site-ul Ministerului Sănătății din regiunea Moscova.

Bărbați înarmați neidentificați au deschis focul în sala de spectacole Crocus City Hall din orașul Krasnogorsk, din regiunea Moscova, înainte de un concert al trupei rock Picnic, o trupă cu 50 de ani vechime. Ulterior, o explozie a zguduit clădirea, declanșând un incendiu.

Martorii oculari au declarat că există morți și răniți. Agenția TASS a compilat principalele informații despre incident până în prezent. 

Un grup de indivizi neidentificați înarmați cu puști de asalt au început să tragă în hol și apoi în interiorul sălii de concerte chiar înainte de un concert al trupei rock Picnic, au declarat martori oculari pentru TASS. Potrivit acestora, există morți și persoane rănite.

Muzicienii trupei Picnic nu au fost răniți în timpul împușcăturilor, a declarat pentru TASS directorul acesteia, Yury Chernyshevsky.

O explozie a avut loc în clădire, declanșând un incendiu. Departamentul Ministerului pentru Situații de Urgență pentru regiunea Moscova a declarat că aproximativ o treime din clădirea mall-ului Crocus a fost cuprinsă de foc, ridicându-se un fum negru și gros.

Acoperișul clădirii este aproape în întregime cuprins de foc și s-a prăbușit parțial. Mirosul de fum s-a răspândit în cartierele din apropiere.

Un corespondent al TASS a relatat că în interiorul clădirii se află încă persoane, unele putând fi văzute la ferestre.

Un atentat armat a avut loc în timpul unui concert de muzică rock la Crocus City Hall shopping center, un mall din apropierea Moscovei. Potrivit FSB, serviciul de informații rusesc (ex-KGB), 40 de persoane au murit și peste 100 au fost rănite, scrie jurnalistul moscovit Levan Gudadze pe Telegram. Potrivit canalului The Duran, unul dintre atacatori a fost deja arestat de poliția mocovită. Ombudsmanul pentru copii din Moscova a raportat că printre victimele de la „Crocus” se numără și minori. – vineri, 22 martie 2024

Imaginile de la fața locului sugerează că cel puțin doi indivizi au deschis focul cu arme automate. În paralel, un incendiu ar fi izbucnit în clădire. Ulterior, zona a fost asaltată de mașini de ambulanță și poliție, informează canalul de Telegram Rybar in English.

Donarea de sânge pentru victimele atacului terorist de la Sala Crocus va fi organizată mâine (sâmbătă, 23 martie 2024), de la ora 8:30, la centrul de transfuzii. Potrivit comunicatelor oficiale ale serviciilor medicale, toți răniții au primit până în prezent componente sanguine, dar nu e exclus ca stocurile pentru transfuzii să se împuțineze pe măsură ce timpul trece și nevoia crește.

Incidentul este deja instrumentalizat ideologic de ambele părți ale războiului ruso-ucrainean. În timp ce pe canalele ucrainene de socializare euforia și îndemnurile la bombardarea de orașe rusești sunt în toi, pe rețelele rusești se arată cu degetul spre partea ucraineană și se cere răzbunare.

„Dacă Statele Unite au sau au avut informații de încredere, atunci acestea trebuie transferate imediat părții ruse. Și dacă nu există astfel de date, atunci Casa Albă nu are dreptul să emită indulgențe nimănui.” – Maria Zaharova

Canalul de Telegram al Ambasadei Rusiei la București a transmis următoarele:

„Departamentul Principal de Investigații al Comitetului de Investigații al Rusiei a deschis un dosar penal cu privire la atacul terorist în regiunea Moscovei

Cu privire la incidentului din sala de concerte a Crocus City Hall, Departamentul Principal de Investigații al Comitetului de Investigații al Rusiei a deschis un dosar penal pe motivul unei infracțiuni în temeiul articolului 205 din Codul Penal al Federației Ruse (act terorist).

La locul incidentului s-a deplasat o echipă de anchetă de la biroul central al Comitetului de Investigații al Rusiei.

***

Purtătoarea de cuvânt al MAE Rusiei, Maria Zaharova:

Casa Albă a declarat că nu vede nici un indiciu că Ucraina sau ucrainenii ar fi fost implicați în atacul terorist de la Moscova.

Pe ce bază trag oficialii de la Washington concluzii despre nevinovăția cuiva în mijlocul unei tragedii? Dacă Statele Unite au sau au avut informații de încredere în acest sens, atunci acestea trebuie transferate imediat părții ruse.

Și dacă nu există astfel de date, atunci Casa Albă nu are dreptul să emită indulgențe nimănui.

Toți cei implicați, după cum a afirmat conducerea rusă, vor fi identificați de autoritățile competente.”

Ucrainenii neagă implicarea și dau vina pe Putin, care ar avea nevoie de un act provocator pentru mobilizarea generală

În primele lor comentarii, reprezentanții autorităților ucrainene au acuzat Rusia pentru atacul terorist de la Crocus City Hall, scrie canalul de Telegram DD Geopolitics.

„Atacul terorist din regiunea Moscovei este o provocare deliberată a regimului Putin, despre care comunitatea internațională a avertizat”, a declarat reprezentantul GUR (Serviciul de informații al apărării din Ucraina), Andrii Yusov.

Despre același lucru a scris și secretarul de presă al șefului Biroului prezidențial ucrainean, Daria Zarivna.

„Evenimentele de la Moscova poartă semnătura serviciilor speciale rusești. Și sunt vechi. Amintiți-vă de autostrada Kashirskoye, Nord-Ost, și apoi a fost Beslan… nimic nou. Ambasadele occidentale au avertizat asupra unui atac terorist iminent. Autoritățile ruse, atât atunci, cât și acum, trebuiau să motiveze populația cu privire la mobilizarea pentru război”, a spus ea.

„Ucraina nu are nimic de-a face cu atacul terorist din sala de concerte rusească Crocus”, a declarat Mihail Podolyak, consilier al șefului Biroului prezidențial al Ucrainei.

Reprezentantul GUR din cadrul Ministerului Apărării al Ucrainei, Andriy Chernyak, susține că Kievul nu este implicat în atacul terorist de la Crocus City Hall.

„Atacul terorist de la Moscova este o provocare planificată și deliberată de către serviciile speciale rusești, la instrucțiunile lui Putin.

Scopul său este de a justifica lovituri și mai dure împotriva Ucrainei și mobilizarea totală în Rusia. Executarea publică a oamenilor la Moscova ar trebui înțeleasă ca o amenințare a lui Putin de a intensifica și extinde și mai mult războiul „, a declarat el, potrivit aceleiași surse.

Rușii promit răzbunare față de ucraineni și de inspiratorii lor ideologici 

Dimitri Medvedev, ministrul rus de Externe:

„Familiilor celor care au pierit în atacul terorist – sincere condoleanțe și putere pentru toți cei dragi ai celor afectați.

Teroriștii înțeleg doar groaza de represalii. Niciun tribunal sau investigație nu va ajuta dacă nu se va contracara puterea cu putere, iar morțile cu execuții totale ale teroriștilor și represiunea împotriva familiilor acestora. Este o experiență globală.

Dacă se stabilește că aceștia sunt teroriști ai regimului de la Kiev, să te ocupi diferit de ei și de inspiratorii lor ideologici este imposibil. Toți aceștia trebuie găsiți și eliminați fără milă ca teroriști, inclusiv oficialii de stat care au comis astfel de atrocități.

Moarte pentru moarte.” – DD Geopolitics

Senatorul rus Bondarev a declarat pentru RIA Novosti că el consideră ceea ce s-a întâmplat la Sala „Crocus” un atac terorist orchestrat de Ucraina.

Rusia cere condamnarea de către ONU a atacului terorist de la sala Crocus

„Reacția SUA la atacul terorist ridică semne de întrebare, a spus Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe.

Casa Albă nu are dreptul de a acorda indulgență nimănui, a spus Zakharova despre afirmațiile SUA cu privire la neimplicarea Kievului în atacul terorist.

Rusia cere condamnarea de către ONU a atacului terorist de la sala Crocus, a adăugat Zaharova” – DD Geopolitics.

„Atac terorist la Moscova după ce, în urmă cu două săptămâni, Ambasada SUA de acolo anunțase că e pericol de atac terorist? Ăștia pe cine cred prost?” – Dan Diaconu, pe Telegram 

Merită amintit că, la 3 zile după anunțul retragerii Victoriei Nuland din funcția de subsecretar de stat pentru afaceri politice al SUA, Ambasada SUA de la Moscova emisese un comunicat în care avertiza în privința unor iminente acțiuni violente susceptibile să se manifeste în spații publice din Moscova. Avertismentul venea cu 5 zile înainte de alegerile prezidențiale și a fost repede trecut cu vederea (sau nu?) după realegerea lui Vladimir Putin la președinția Federației Ruse, victoria acestuia fiind anunțată pe 17 martie. Coincidență sau nu, „profeția” americană s-a împlinit pe 22 martie.

O altă paralelă sumbră, dar necesar a fi făcută, este cea cu focul (nearmat, desigur) izbucnit la Clubul Colectiv din București în seara zilei de Halloween din 2015 (tot o zi de vineri!), care s-a soldat cu zeci de morți și sute de răniți și cu o rapidă schimbare a Guvernului României. Pe toată perioada războiului ruso-ucrainean, tabăra ucraino-occidentală a făcut aluzii la declanșarea unor ample mișcări de stradă care să determine o schimbare de regim în Rusia. Pe bună dreptate ne întrebăm: are Putin parte de „momentul Colectiv” care să declanșeze o „revoluție colorată” la Moscova? E doar o întrebare, desigur, presupunerile nefiind bazate decât pe intuiția gazetărească și pe conexiuni (coincidențe?) lesne de efectuat pentru cei care n-au memoria scurtă. Rezultatul anchetelor aflate în curs ne va putea elucida curiozitățile în zilele următoare.

One thought on “Momentul „Colectiv” îl ia prin surprindere pe Putin, după Ponta: Zeci de morți și 145 de răniți după ce bărbați înarmați au deschis focul la un concert din Crocus City Hall, la 16 km de Moscova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *