Părintele Petru Vamvulescu, un fiu duhovnicesc al Sfântului Arsenie Boca, a trecut la cele veșnice. Priveghiul va avea loc sâmbătă la Ocna Sibiului

Părintele Petru Vamvulescu, originar din Arad, fiu duhovnicesc al Sfântului Ardealului, Arsenie Boca, un apropiat al Sfintei Mănăstiri Prislop și al Bisericii Spitalului T.B.C. din Sibiu, unde participa ocazional la Sfintele Liturghii și Sfintele Masluri, a trecut la Domnul în seara zilei de vineri, 12 aprilie 2024, la vârsta de 80 de ani, în urma unui infarct.

Potrivit unor surse din mediul ortodox online, trupul neînsuflețit al Părintelui Petru Vamvulescu va fi depus sâmbătă, 13 aprilie, după ora 12, în Biserica Brâncovenilor din Ocna Sibiului (str. Mihai Vitezu nr. 87), pe care a rectitorit-o. Tot acolo, începând cu ora 20, va avea loc priveghiul. În același loc se va săvârși Sfânta Liturghie duminică, iar în jurul orei 15 sicriul părintelui va pleca spre satul Mesteacăn, loc. Vălioara, comuna Răchitova, la 20 km de Hațeg (jud. Hunedoara), unde va fi înmormântat luni la ora 15.30. Accesul la Mesteacăn e foarte greu, doar se face doar cu mașini de teren sau urcând mult pe jos.

Părintele era un om generos, un rugător fierbinte, un duhovnic bun și un înflăcărat predicator. Sibienii și-l amintesc în ultimul deceniu umblând smerit prin oraș, între biserică și casele ucenicilor săi, în reverenda sa neagră, încălțat doar cu sandale precum apostolii, cu părul alb despletit și barba lungă și cu icoana Maicii Domnului din Betleem, pe care o purta la gât în amintirea fiicei sale, Maria, decedate într-un accident. Un om al lui Dumnezeu parcă desprins dintr-un roman țărănesc de dinaintea tuturor războaielor mondiale. O apariție care, chiar și de la distanță, făcea ca timpul să pară a sta în loc pentru o clipă, contemplând chipul unui român din alte veacuri sau din toate veacurile credincioșiei noastre.

Părintele Petru Vamvulescu a fost o prezență constantă la Parastasele organizate începând cu 28 noiembrie 1989, în Poienița Prislopului, loc unde mulți credincioși îl întâlneau și beneficiau de sfaturile sale duhovnicești. Era considerat de mulți „omul lui Dumnezeu”, iar credincioșii mărturisesc că prezența sa printre ei a fost o binecuvântare, scrie Redacția.ro.

Potrivit Glasului Cetății, ultima apariție publică a Părintelui a fost semnalată de presă pe 21 ianuarie 2024, când Paraclisul Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad și-a serbat hramul Sfântului Maxim Mărturisitorul în prezența ierarhilor arădeni. În sală s-a aflat și inimosul părinte Petru Vamvulescu, arădean de origine.

Regretatul duhovnic este și autorul a cel puțin trei cărți închinate Sfântului Arsenie Boca, dintre care una de stihuri (poezii): „Bucură-te, Arsenie Boca, călăuză a poporului tău!” (Ed. Artemis, București, 2015). Celelalte două sunt intitulate „Părintele Arsenie Boca. Mărturia mea” (Arad, 2012) și „Minunile lui Arsenie Boca văzute și nevăzute, mărturisite de ucenicul său, Preot Petru Vamvulescu” (Ed. Artemis, București, 2014).

„Mântuitorul Iisus Hristos i-a poruncit celui din ținutul Gherghesenilor, din care scosese diavolii și care voia să Îl urmeze ca ucenic: „Du-te la casa ta și, pe unde vei merge, spune oamenilor cât bine ți-a făcut ție Dumnezeu!”.

Așa și eu, care nu mă pot numi ucenic al Părintelui Arsenie, cum îmi zic unii, voi spune cât voi trăi și pe unde voi merge cât bine mi-a făcut mie Dumnezeu prin Părintele Arsenie Boca.

Ne tot împuținăm cei care l-am cunoscut pe Părintele Arsenie față către față. Am 40 de ani de preoție și simt că am îmbătrânit în rele. Însă, dacă nu voi mărturisi acum și voi tăcea, nu voi fi, oare, socotit ca un nerecunoscător sau ca unul care a ascuns darul cunoașterii Părintelui Arsenie?

Această carte nu-i un tratat de teologie, ci o mărturie adevărată despre acest mare Om al lui Dumnezeu trimis Neamului și Bisericii noastre, așa cum l-am cunoscut și așa cum mi-a îngăduit Bunul Dumnezeu să mi se descopere.

Când scriu aceste rânduri, îmi sună în minte și cuvântul Sfântului Apostol Pavel: „Aduceți-vă aminte de cei ce v-au grăit cuvântul lui Dumnezeu și, privind la sfârșitul vieții lor, să le urmați credința!”.

Și, de asemenea, cuvântul pe care îl spune, în alt loc, Corintenilor: „De ați avea în Hristos mulți învățători, totuși, nu aveți mulți părinți, căci în Hristos Iisus eu v-am născut pe voi prin Evanghelie”.

Oricine l-a văzut pe Părintele Arsenie ar putea multe să scrie. Mie mi-a hărăzit Dumnezeu de l-am văzut de multe ori și, uneori, singur, doar el cu mine. Însă nu este ușor ceea ce îndrăznesc, adică să scriu despre Părintele Arsenie. De aceea, o rog pe Preacurata Născătoare de Dumnezeu, a cărei sfântă icoană de la Betleem o port cu nevrednicie, să-mi curețe mintea și inima, trupul și sufletul, cele stricate cu tot felul de păcate – cum scrie la Sfântul Maslu -, ca să nu mă rușineze Dumnezeu acum și în ziua Judecății că am scris cartea aceasta, pe care o închin preaslăvirii ei.

Îmi spunea Părintele Arsenie când veneam la Sfinția Sa, la Drăgănescu: „Scrie, Petre, cuvintele pe care le-am scris eu pe pereți, căci vei avea nevoie de ele!”. El știa, desigur, că eu voi scrie cândva o carte despre Sfinția Sa.

Tot așa, știu că voi vesti, de multe ori, la mulțimi de oameni, pe unde voi merge, despre Sfinția Sa. Sunt mii și mii de oameni care se adapă din sfințenia Părintelui Arsenie și a cuvintelor lui. Sunt tot mai mulți arhierei, preoți, călugări și mireni care îi recunosc sfințenia și îi simt prezența și ajutorul. Între ei se remarcă în mod deosebit Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Laurențiu al nostru, de origine din Sâmbăta, a cărui mamă evlavioasă, Viorica, l-a dus de mic la Părintele Arsenie să-i sărute mâna și să-l binecuvânteze”, a scris Părintele Petru Vamvulescu în introducerea la cartea sa intitulată „Părintele Arsenie Boca. Mărturia mea” (Arad, 2012).

Un extract din cealaltă carte publicată de Părintele Petru Vamvulescu la Arad în 2012, intitualată „Părintele Arsenie Boca. Mărturia mea”, este disponibil ca audiobook pe YouTube:

Sursa foto: Ciprian-Mircea Tărșan (Facebook)

„Și-a sfârșit alergarea…..de acuma va fi cu Domnul în bucurie veșnică. Parintele Petru Vamvulescu, un om a Lui Dumnezeu, un om ales de Domnul. Ultima dată cand l-am întâlnit ne-a vorbit mult… Ne-a mângâiat mult inimile, ne-a spus că se pregătește… Nu m-am gândit niciodată că asa repede va fi aceasta plecare, dar se pare că Dumnezeu a avut nevoie de încă un slujitor în Liturghia cereasca. Multe as putea scrie despre parintele….. În urma cu 14 ani l-am cunoscut…iar prima întâlnire cu sfinția sa nu o voi uita câte zile voi avea…..un Apostol a plecat la Domnul ca în dimineața Învierii să fie acolo…. Ne vom revedea în veșnicie parinte Petru!

Noi nu te vom uita, părinte, căci glasul tău cel fermecat
//pe mii de suflete pierdute ne-a scos din moarte și păcat.//(bis)

Ne-om aminti mereu, părinte, de glasul și de scrisul tău,
//căci el ne-a scos din calea morții și ne-a adus la Dumnezeu.//(bis)

Te vom iubi mereu, părinte, și-n drumul sfânt o să-ți urmăm,
//căci tu ne-ai spus cum pentru Domnul să suferim și să luptăm.//(bis)

Te vom urma mereu, părinte, pe calea Domnului smeriți,
//căci fără glasul tău cu toții am fi și astăzi rătăciți.//(bis)

Statornici vom iubi Lucrarea, și glas străin nu vom urma,
//ci totdeauna după Domnul vom merge toți pe urma ta.//(bis)

Vom duce toți cât mai departe spre Răsărit și spre Apus,
//solia ta, iubit Părinte: Lucrarea Oastei lui Iisus.//(bis)”, a scris pe Facebook Ciprian-Mircea Tărșan, autorul fotografiei atașate acestui articol.

V-ar mai putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *