UE se grăbește să convertească investițiile rusești confiscate în arme pentru Ucraina, trecând peste (dez)acordul Ungariei

UE a convenit să ocolească veto-ul Ungariei în decizia de a cumpăra mai multe arme pentru Ucraina din fonduri confiscate de la investițiile rusești din Europa. Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a fost indignat de această hotărâre care, în opinia sa, încalcă normele UE, neținând cont de faptul că deciziile în domeniul afacerilor externe trebuie luate în unanimitate, scrie The European Conservative.

În cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din UE care a avut loc luni, 24 iunie, la Luxemburg, guvernele statelor membre au convenit să utilizeze profiturile generate de activele înghețate ale Rusiei din UE spre a cumpăra arme pentru Ucraina. Prima tranșă de venituri la care va avea acces UE este în valoare de 1,4 miliarde EUR. “Banii vor veni săptămâna viitoare. … Acești bani sunt destinați sprijinului militar pentru Ucraina”, a declarat luni șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

După ce Federația Rusă a invadat Ucraina în 2022, țările occidentale au înghețat conturile bancare rusești, proprietățile imobiliare, acțiunile, obligațiunile, bunurile de lux și diverse investiții deținute de entități și privați ruși. Fondurile implică, de asemenea, aproximativ 275 de miliarde de euro în active ale băncilor centrale din UE, Statele Unite, Japonia și Canada. Cea mai mare parte a acestor active, 210 miliarde de euro, este deținută în UE. În martie, liderii UE au convenit asupra utilizării profiturilor generate de activele rusești, estimate la o valoare de până la 3 miliarde de euro pe an. Comisia UE a propus transferul a 90% din profiturile rusești pentru a finanța armamentul destinat Kievului; restul de 10% ar urma să meargă către ajutorul bugetar pentru Kiev.

Ungaria, o țară care și-a exercitat dreptul de veto la o serie de decizii ale UE privind Ucraina și care a fost singurul stat membru al UE care a respins, încă de la începutul războiului, trimiterea de arme, blocase totodată și deturnarea profiturilor rusești de către UE pentru achiziționarea de arme pentru Kiev. De asemenea, Ungaria a refuzat ca UE să facă Ucrainei livrări de armament în valoare de 6,5 miliarde EUR prin intermediul așa-numitului Mecanism European pentru Pace (sic!), fapt ce a înfuriat unele state membre, dornice să aloce fonduri de pace pentru înarmare.

Josep Borrell a declarat că oficialii UE cred că au găsit o modalitate de a aproba acest plan fără a avea nevoie de consimțământul vreunei țări membre, în ciuda faptului că deciziile UE privind politica externă necesită acordul unanim al celor 27 de state membre. “Avem o procedură legală pentru a evita orice fel de blocaj”, a declarat el luni. Serviciul juridic al Consiliului UE a susținut că Budapesta nu poate opri aceste plăți deoarece s-a abținut la votul de la începutul acestui an privind crearea așa-numitului Fond de asistență pentru Ucraina, prin intermediul căruia banii sunt direcționați către Ucraina.

Într-o postare pe Facebook, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a scris: “Alte miliarde pentru Ucraina – de data aceasta prin încălcarea normelor europene și excluderea Ungariei”. Ulterior, într-o conferință de presă, ministrul a declarat că “UE a început să treacă peste liniile roșii”, decizia fiind luată fără acordul Ungariei. Szijjártó a criticat UE pentru această “încălcare fără precedent a normelor europene comune”, acuzându-i pe promotori de ipocrizie pentru că afirmă că susțin statul de drept și valorile democratice în timp ce încalcă ei înșiși normele democratice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *