Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Hram la Biserica dintre Brazi de la Sibiu

Biserica dintre Brazi din apropierea Pieței Cibin din Sibiu și-a sărbătorit hramul de vară sâmbătă, 29 iunie 2024, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel (celălalt hram fiind Sfinții Martiri Brâncoveni). Circa 200 de credincioși, atât din parohie cât și din întreg Sibiul, au participat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de 4 preoți: cei doi preoți ai parohiei, Pr. Călin Sămărghițan și Pr. Vasile Dariciuc și alți doi preoți invitați, Pr. Gheorghe Negrea din Turnișor și Pr. Nicolae Vlad de la Șura Mică. După slujbă, s-a înconjurat biserica și s-a săvârșit o slujbă de parastas pentru pomenirea ctitorilor și a preoților slujitori răposați. Predica a fost rostită de Pr. Nicolae Vlad. Cei prezenți au primit colaci, cozonac, un pahar de apă sau de suc/vin și cruciulițe sau metaniere. Le facem toate urările de bine cititorilor noștri care poartă numele sfinților sărbătoriți astăzi sau derivate ale lor: Petru, Petra, Petruța, Petronela, Pavel, Paul, Paula, Paulina, Pavelina etc.

„Pe Sfântul Apostol Petru [Iisus Hristos] l-a întâlnit muncind fiindcă era un om simplu, era pescar, din familie de pescari, frate al lui Andrei – oameni cu o aplecare spre cele sufletești, pentru că Andrei știm că era ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul și îl cerceta. Și [Iisus Hristos] i-a spus: „Vino după Mine și te voi face pescar de oameni!”. Iar Sfântul Evanghelist Ioan amintește că i-a mai spus că „Tu ești Simon, fiul lui Iona; de acum înainte te vei numi Petru, care înseamnă Piatră”.

Pe Sfântul Apostol Pavel l-a chemat Domnul Hristos într-un cu totul și cu totul alt chip: el era un om al înțelepciunii, al rațiunii, al priceperii. Era un iudeu desăvârșit, își cunoștea foarte bine credința iudaică. A văzut Dumnezeu în el credința arzătoare, demnitatea în credința lui și, în timp ce el se pregătea să facă un măcel anti-creștin, pe calea Damascului i s-a arătat în vedenie și i-a zis: „Saule, Saule [pentru că așa-l chema înainte], pentru ce Mă prigonești?”. „Cine ești Tu, Doamne?”, a spus atunci Pavel. „Eu sunt Iisus Hristos, pe Care tu Îl prigonești. Greu îți este să lovești cu piciorul în țepușă!”. Domnul Iisus Hristos, pe atunci, Se identifica cu creștinii din Damasc, așa cum Se identifică și cu noi, cu fiecare creștin în parte. (…) Nu se putea să mai fie prigonit El, Hristos, Care era deja înălțat la Cer, dar suferea pentru suferința fratilor mai mici ai Lui, a Comunității, care se aștepta să fie persecutată deoarece se cunoștea persecuția ce avea să vină [după Ierusalim, și asupra creștinilor din Damasc]. Mi-am lăsat aici un semn să vă citesc cum a avut loc mai exact chemarea Sfântului Apostol Pavel: după ce i s-a arătat în vedenie [lui Pavel] și s-au așezat pe ochii lui ca niște solzi, astfel încât nu mai vedea, Dumnezeu lucrează prin Anania, care era un ucenic al Domnului, un om credincios. Și auziți ce-i spune:

„Sculându-te, mergi pe ulița care se cheamă Ulița Dreaptă și caută în casa lui Iuda pe un om din Tars, cu numele Saul, căci, iată, se roagă și a văzut în vedenie pe un bărbat, anume Anania, intrând la el și punându-și mâinile peste el ca să vadă iarăși!”. Și a răspuns Anania: Doamne, despre bărbatul acesta [adică despre Saul/Pavel] am auzit de la mulți câte rele a făcut sfinților Tăi în Ierusalim. Și aici are putere de la arhierei să lege pe toți care cheamă numele Tău!”. Dar a zis Domnul către el: „Mergi, fiindcă acesta Îmi este vas ales ca să poarte numele Meu înaintea neamurilor și a regilor și a fiilor lui Israel; căci Eu îi voi arăta câte trebuie să pătimească el pentru numele Meu!”. (Faptele Apostolilor 9, 11 – 16)

Dumnezeu nu l-a lăsat pe Pavel să devină prigonitor al creștinilor, ci l-a întors spre folosul nostru. (…) Dumnezeu vorbește prin aceste întâmplări, prin această purtare de grijă, sufletelor noastre pentru că suntem beneficiarii, suntem cei care avem folos pentru lucrarea acestor mari Sfinți Apostoli: știm câte a îndurat Sfântul Apostol Pavel pentru a-L mărturisi pe Hristos, știm căderile și schimbările Sfântului Apostol Petru și predica pe care a făcut-o după Cogorârea Sfântului Duh (…), care a fost sămânța pentru ca noi să ne bucurăm astăzi și să purtăm numele de creștini.

În oricare dintre paginile epistolelor Sfântului Apostol Pavel găsim cuvinte dr viață, cuvinte care să ne ajute să ne bucurăm de credința noastră, să ne întărim în credința noastră și să ne bucurăm de viața aceasta în nădejdea bucuriei din Viața cea Veșnică în Împărăția lor, în Împărăția Sfinților, în Împărăția lui Dumnezeu. Cu toții suntem chemați la aceasta! Și, dacă avem îndoieli, haideți să răsfoim măcar din când în când epistolele acestea ale Sfântului Apostol Pavel: în fiecare capitol aflăm hrană pentru suflet, fie că este vorba de viața veșnică, fie că este vorba despre rugăciune, fie că este vorba despre milostenie, fie că este vorba despre post, fie că este vorba despre dragoste, despre relațiile dintre soți, despre cum să ne creștem copiii, toate se găsesc aici înscrise și ne sunt așezate în față și ne aduc folos sufletesc și trupesc.

Să ne primească Bunul Dumnezeu rugăciunile [noastre] și rugăciunile Sfinților Apostoli Petru și Pavel!”

(fragment din predica Părintelui Nicolae Vlad de la Șura Mică, invitat la hramul Bisericii dintre Brazi – Sibiu, 29.06.2024)

Dacă ți-a plăcut acest articol și dorești să îmi răsplătești munca de jurnalist independent, ce poate fi mai ușor decât să-mi faci cinste cu o cafea? Mulțumesc anticipat. De interes, pe aceeași temă:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *