Băile Herculane: Au secat izvoarele termale cu apă de ochi și pentru stomac. Canicula sau lăcomia, principalii suspecți. VIDEO exclusiv
La finele lunii august 2024, izvoarele termale cu apă de ochi și pentru stomac situate în zona Podului Alb din centrul stațiunii Băile Herculane au secat. Evenimentul a fost receptat cu indignare de către localnici, care îl bănuiesc pe proprietarul Băilor „Venera” că ar fi făcut foraje dincolo de râu pentru a-și crește debitul apei termale captate în perimetrul afacerii sale, ceea ce ar fi deranjat cursul izvoarelor publice. Pe de altă parte, autoritățile dau vina pe canicula excesivă, inducând ideea că cele două izvoare ar fi secat în mod natural, iar faptul că secarea lor s-a întâmplat în aceeași perioadă cu forajele pentru „Venera” ar fi o simplă „coincidență”. Oricum ar sta treaba, 2024 nu e primul an canicular din istorie, iar izvoarele termale au curs neabătute la Herculane încă din timpul Imperiului Roman. Dacă ipoteza autorităților ar fi, totuși, adevărată, cele două izvoare ar trebui să își reia cursul la prima răcire a vremii. Rămâne de văzut dacă ploile din septembrie vor alimenta din nou curgerea izvorului de ochi și a celui pentru stomac!
„Pe fondul secetei este cauza principală a diminuării și a secării. Toată lumea speculează acum pe acel foraj, care s-a executat cu aviz. De altfel, s-au dispus măsuri urgente de închidere a forajului. Să zic că a fost o coincidență nefericită că în același timp s-a deschis și forajul”, a declarat prin telefon Adriana Petcu, director la Agenția Națională a Resurselor Minerale, pentru Știrile PRO TV, la data de 28 august 2024.
Activitatea Băilor „Venera” (private) de pe malul celălalt al Cernei, unde era captată apa provenită din forajul nou făcut, a fost sistată temporar, în perioada desfășurării anchetei pentru stabilirea cauzei exacte a secării celor două izvoare publice.
Un urmăritor al materialului realizat de PRO TV a scris în secțiunea de comentarii: „Ce treabă are seceta cu apa din subteran, mai ales cu apa termală? Unde mai pui că substratul e și din rocă solidă, cu atât mai puțin apa de ploaie afectează izvorul”.
VIDEO exclusiv: