De ce e bine ca secretul corespondenței să rămână secret chiar și pentru serviciile secrete: o comparație între Poștă, Facebook și Telegram

Dacă Poşta ar fi fost gândită cu scopul de a ne fi citită corespondența de securişti, atunci plicurile n-ar fi fost de hârtie, ci de plastic transparent. Conform Constituției României, secretul corespondenței este inviolabil. Asta se aplică şi la serviciile de mesagerie online precum Telegram.

O analogie cu Facebook: dacă ar vrea să afle toată lumea ce vorbesc între ei, cei care „n-au nimic de ascuns” şi-ar dezinstala Messenger şi ar posta mesajele public pe wall (cronologie), cu tag (etichetă) către persoana cărora le sunt adresate. Din moment ce comunică în privat, e clar că şi conținutul comunicării e privat. Şi, cum nimeni nu-şi doreşte să vadă şi sutele de prieteni (pe care teoretic îi cunoaşte) ce vorbeşte el cu nevasta / soacra / mama / şeful / colegii / clienții etc, cu atât mai puțin nu-şi doreşte să fie citit de persoane pe care nu le cunoaşte, dar care vor să ştie totul despre el „pentru binele lui”. Şi care se ghidează nu după Constituția României, ci după principiul „tot ce spui poate şi va fi folosit înpotriva ta”.

Mai mult, întrebați-vă dacă acești magraoni care vă pretind o transparență totală ar fi la fel de dornici să le fie citite mesajele LOR private de către VOI. Dacă nu – și sigur nu! -, atunci de ce pretind să le citească ei pe ale noastre? „Din rațiuni de securitate națională”. Ah, bon. E ca și cum am spune „din rațiuni de sănătate publică” – și ați văzut ce ditamai dictatura s-a clădit pe acest pretext în pLandemie! Dacă guvernatorul Pilat s-a întrebat „ce este Adevărul?” și a concluzionat că nu poate fi definit obiectiv, ne putem întreba și noi „ce este securitatea” și să concluzionăm că e un termen mult prea vag pentru a nu fi manevrat după bunul plac al unor forțe nu atât de sănătoase, deschise, sigure și binevoitoare pe cât se / ne pretind.

P.S.: Constituția României a fost formulată în termenii actuali după 1990 cu intenția clară de a evita pe viitor derapajele totalitare de care țara noastră tocmai se eliberase odată cu formala cădere a comunismului. Pentru că, dragi tovarăși, în comunism Securitatea chiar desfăcea plicurile și coletele și chiar asculta telefoanele, lucru care a creat neplăceri majorității cetățenilor onești, lezându-le demnitatea, libertatea și dreptul la viață privată. Ne e dor de vremurile de tristă amintire?

One thought on “De ce e bine ca secretul corespondenței să rămână secret chiar și pentru serviciile secrete: o comparație între Poștă, Facebook și Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *