Doru Petruți de la IMAS R. Moldova spune că turul doi al prezidențialelor va fi o luptă strânsă între Maia Sandu cu voturile diasporei și Alexandr Stoianoglo cu voturile celorlalți candidați. VIDEO

Într-un dialog dintre jurnalistul Marius Tucă și profilerul H.D. Hartmann pe canalul de YouTube al Gândul.ro, directorul IMAS din Republica Moldova, Doru Petruți, a făcut luni câteva declarații despre alegerile care au avut loc duminică, 20 octombrie.

Întrebat de Marius Tucă dacă al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea să aducă un rezultat foarte strâns între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo similar celui de la referendumul constituțional, d-l Petruți a răspuns că Maia Sandu ar mai putea atrage un plus de voturi din diasporă, unde procentul contracandidatului ei e foarte mic, dar că în Republică aproape toți cei care nu au votat-o pe ea la primul tur al prezidențialelor vor vota cu Stoianoglo, astfel încât se poate ca rezultatul să fie unul la fel de strâns ca și la referendum, dacă nu chiar defavorabil Maiei Sandu.

„În diasporă, probabil, se mai pot mobiliza câteva zeci de mii de votanți pentru d-na Maia Sandu. Scorul d-lui Stoianoglo în diaspora a fost foarte mic, cam 8%, probabil că și în turul doi va fi de asemenea. Vom avea, cu siguranță, o realitate pe teritoriul Republicii Moldova și va trebui să așteptăm [să vedem] dacă din diasporă vin 15, 18 sau 20 la sută dintre voturi. Datele sociologice arată că, din votanții celorlalți 10 candidați la prezidențiale, d-na Maia Sandu are o detentă extrem de mică, șanse foarte-foarte mici să ia în turul doi si alte tipuri de… [voturi de la alte categorii de alegători]”, a afirmat d-l Doru Petruți.

Marius Tucă: „De data asta avem și un vot împotriva Maiei Sandu…”

Doru Petruți: „Asta e o altă veste tristă pentru partea socio-politică din Republica Moldova: în câțiva ani de zile, dacă noi am fost în permanență obișnuiți aici ca partidele pro-ruse sau de stânga să fie cele care sunt arătate cu degetul și urâte și beștelite public, iată că anti-ratingul sau anti-votul pentru PAS și pentru doamna președinte a ajuns în multe sindaje la 40%: adică 40% din votanți care în ruptul capului nu o vor vota [pe Maia Sandu] – asta, atenție și pentru anul viitor! Și, din păcate, asta a devenit motivația de bază: drept dovadă, la turul întâi mulți au votat nu neapărat persoane foarte cunoscute, ci au votat orice altceva mai puțin decât pe Maia Sandu.

Gândiți-vă că votul împotrivă e foarte clar conturat și în portofoliul d-lui Stoianoglo, care, ca politician, cu 3 luni în urmă nu exista. E un candidat care la capitolul notorietate avea probleme destul de dure. Nu a convins și nici nu era profilat”.

Marius Tucă: „Știți ce m-a șocat cel mai tare în discursurile d-nei Maia Sandu? Contracandidații domniei sale sau cei cu care se luptă în discursurile personale se numesc „bandiți”.”

Doru Petruți: „Da, asta face parte din strategia cu care ei au câștigat alegerile din 2020 și au fost incapabili, se pare, să o depășească. Vin vremurile „bune” și vremurile cu „oameni buni”. E o segmentare pe care ei au făcut-o și, din păcate, au generat foarte multă dezbinare și lipsă de încredere – foate politizat totul. Până la urmă s-au confirmat 3 lucruri în acești 4 ani de mandat, 3 lucruri pe care oamenii le știau și înainte de a veni PAS-ul la putere: că vor demola tot, că nu vor ști ce să pună apoi, nu vor avea resurse umane și că nu vor ști să facă lucrurile mai departe.”

Marius Tucă: „Spuneați că, din păcate, nici un politician din partidul doamnei Maia Sandu nu este în top 5!”

Doru Petruți: „În top 10 chiar! Cu toate că au avut doi premieri, nu se apropie. În afară de doamna președinte, nimeni de la PAS nu a intrat în…”

Marius Tucă: „Credeți că, după votul ăsta, se mai poate vorbi la un moment dat ca Basarabia să se unească, să se mai întoarcă la România?”

Doru Petruți: „Eu nu cunosc o altă temă politică ce a dezamăgit mai mult oamenii din Republica Moldova decât unionismul. Cine și cum a jucat această temă, începând de la Roșca, Ghimpu, Bilețchi, AUR ș.a.m.d., asta este [altă discuție, n.r.]. Din punctul meu de vedere, componenta unionistă ar trebui să fie din start prezentă în orice parlament, cam la modul cum apare tot timpul oricum UDMR-ul în România. Adică există clar, ai peste 30% opțiune de Unire, ea tot crește, din fiecare zece în zece ani există un salt, dar nu există capitalizare politică, nu există voință, nu există, probabil nici mesajele… în acest moment nu [există nici personalități care să poarte mesajul unionist, n.r.]. Unionismul nici nu a existat ca și cuvânt în campania electorală a Maiei Sandu din 2020 sau 2021.”

VIDEO:

Urmăriți și declarațiile făcute de dl. Doru Petruți la Radio Gold FM.

De interes, pe aceeași temă:

2 thoughts on “Doru Petruți de la IMAS R. Moldova spune că turul doi al prezidențialelor va fi o luptă strânsă între Maia Sandu cu voturile diasporei și Alexandr Stoianoglo cu voturile celorlalți candidați. VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *