6 decembrie: Sfântul Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Viața lui, descrisă de Sfântul Nicolae Velimirovici. Minunile sale, povestite de Pr Pimen Vlad
La data de 6 decembrie se face pomenirea Sfântului Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, un sfânt făcător de minuni, apărător al adevărului și al dreptei credințe, un dăruitor plin de milostenie, prieten al săracilor, marinarilor, deținuților, copiilor și femeilor neajutorate. El s-a stins cu pace în anul 343. Sfintele sale moaște sunt păstrate la Bari, în Italia, unde au fost mutate pentru a fi ferite din calea invaziei islamice a Asiei Mici. Adresăm călduroase urări de bine cititorilor și cititoarelor care poartă numele Sfântului Nicolae! În finalul acestui articol, vă propunem să urmăriți o filmare în care Părintele Pimen Vlad de la O Chilie Athonită istorisește viața și minunile acestui sfânt ierarh. Pictura care îl înfățișează pe Sfântul Nicolae în deschiderea acestui articol a fost realizată în atelierul Felis Art.
„Pomenirea Sfântului Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Făcătorul de Minuni
Acest slăvit sfânt, prăznuit astăzi în toată lumea, a fost singurul fiu al unor oameni de neam bun și bogați, pe numele lor Teofan și Nona, ce locuiau în Patara Lichiei. Fiind singurul fiu dăruit lor de Domnul, părinții I-au întors darul lui Dumnezeu, închinând pe prunc slujirii Lui. Sfântul Nicolae a deprins viețuirea cea duhovnicească de la unchiul său, Nicolae, ce era episcop al Patarelor, și a fost tuns monah în Mănăstirea Noului Sion, întemeiată de unchiul său. După moartea părinților, Nicolae și-a împărțit toată averea sa la săraci, neținând nimic pentru sine. Ajungând preot în Patara, el s-a făcut vestit pentru milostivirea sa, măcar că își tăinuia cu grijă faptele milosteniei, împlinind porunca Mântuitorului: „Să nu știe stânga ta ce face dreapta ta” (Matei 6, 3).
Când a voit să apuce calea viețuirii pustnicești, gândind să petreacă astfel până la moarte, a auzit un glas dintru înălțime, care i-a zis: „Nicolae, nevoiește-te a sluji în mijlocul norodului, dacă voiești să fii încununat de Mine.” Îndată după aceea, prin minunata purtare de grijă dumnezeiască, el a fost ales Arhiepiscop al Mirelor Lichiei. Milostiv, înțelept și neînfricat, Nicolae a fost păstor bun al turmei sale. În timpul prigonirii creștinilor din vremea lui Dioclețian și Maximian, el a fost aruncat în temniță, dar și de acolo povățuia norodul în legea lui Dumnezeu.
Sfântul Nicolae a fost de față la Întâiul Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325 și, din râvna sa cea mare pentru adevăr, l-a lovit cu mâna sa pe ereticul Arie. Pentru fapta aceasta, el a fost alungat din Sinod și de la slujirea arhiepiscopală, până ce Însuși Hristos Domnul S-a arătat împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu mai multor ierarhi de frunte, vestindu-le că fapta sfântului a fost plăcută lui Dumnezeu.
Fiind aprig apărător al adevărului dumnezeiesc, sfântul acesta minunat a fost și mai aprig apărător al dreptății în mijlocul norodului. În două rânduri, el a izbăvit de la moarte trei oameni ce fuseseră osândiți pe nedrept. Milostiv, cinstit și iubitor de dreptate, el umbla printre oameni ca un înger al lui Dumnezeu. Oamenii l-au socotit sfânt încă din timpul vieții, cerându-i ajutorul în primejdii și în nevoi. El s-a arătat și în vedenii, și aievea celor ce-l chemau cu credință, ajutându-i lesne și degrabă, fie că se aflau aproape, fie că se aflau departe de el. Fața lui strălucea ca fața lui Moise, iar atunci când era de față, aducea mângâiere, pace și bună-voire între oameni.
Ajuns la adânci bătrâneți, Sfântul Nicolae a bolit puțină vreme, după care s-a săvârșit întru Domnul, după o viață plină de osteneli șe de roade. Iar acum se veselește veșnic întru Împărăția Cerurilor, ajutându-i ca și mai înainte pe credincioși, spre slava lui Dumnezeu. Sfântul Nicolae s-a săvârșit cu pace în ziua de 6 decembrie a anului 343.
Cântare de laudă la Sfântul Nicolae, Făcătorul de Minuni, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei
Sfinte Părinte Nicolae,
Slăvit ești întru cele patru colțuri ale lumii,
Ca luptător viteaz pentru credința cea tare,
Pentru adevărata credință a lui Dumnezeu.
El s-a dăruit lui Dumnezeu încă din leagăn,
Începând din leagăn și până la moarte,
Iar Dumnezeu l-a proslăvit
Pe credinciosul Său Sfânt Nicolae.
Vestit a fost în toată viața sa,
Dar încă mai vestit s-a făcut după moarte,
Puternic a fost el pe pământ
Și acum încă și mai puternic este în ceruri.
Având duh luminat, inimă curată,
El S-a făcut biserică Dumnezeului Celui Viu,
Pentru aceasta poporul îl slăvește
Pe minunatul său Sfânt Nicolae.
Nicolae cel bogat întru slavă
Îi iubește pe cei ce îl cinstesc ca pe al lor părinte (ocrotitor al familiei, n.ed.),
Înaintea scaunului Dumnezeului Celui Veșnic,
El se roagă pentru bună-sporirea lor.
O, Nicolae, dă-ne binecuvântare,
Blagoslovește pe norodul tău,
Care stă smerit la rugăciune
Înaintea ta și a lui Dumnezeu!”, a scris Sfântul Nicolae Velimirovici în Proloagele de la Ohrida, volumul 2, paginile 749 – 752.
Citiți și: Rugă pentru Sfântul Nicolae – pe versuri de Ana-Maria Coja
Jordiţe de Moş Nicolae – pe versuri de Vlad Pârău
Vă propunem să urmăriți o filmare în care Părintele Pimen Vlad de la O Chilie Athonită istorisește viața și minunile Sfântului Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichei. VIDEO:
One thought on “6 decembrie: Sfântul Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Viața lui, descrisă de Sfântul Nicolae Velimirovici. Minunile sale, povestite de Pr Pimen Vlad”