Concert de colinde și expoziție de artă contemporană la Cercul Militar Sibiu. FOTO-VIDEO exclusive

Colindele au răsunat joi, 12 decembrie 2024, la Casa Armatei din Sibiu unde, începând cu ora 11:00, grupul vocal „Colindul Artileriei”, coordonat de preotul militar Adrian Drăgușin, dar și soliștii Gabriela Dandeș și Vlad Pârău și-au încântat gazdele primitoare, adică membrii Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județeană Sibiu și ai Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere – Filiala Sibiu.

„Prin participarea la acest minunat concert de colinde și muzică patriotică, în data de 12.12.2024, Asociația Națională Cultul Eroilor „REGINA MARIA” filiala județeană Sibiu își face simțită prezența din ce în ce mai mult în publicul larg al Sibiului și nu numai.

Pe scenă s-a avut posibilitatea de a se lega prietenii între tinerii sublocotenenți de artilerie ce au format grupul vocal „Colindul Artileriei”, coordonat de Pr. Adrian Drăgușin, și o artistă desăvârșită atât vocal, cât și instrumental, Gabriela Dandeș, apoi cu jurnalistul, compozitorul, poetul si artistul Vlad Pârău.

Pe această cale, mulțumesc din suflet organiztorilor, Asociației Cadrelor Militare in Rezervă și în Retragere filiala Sibiu și prietenoasei noastre gazde, Casa Armatei Sibiu”, a declarat cl. rtr. Petru Bejenaru, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala județeană Sibiu. VIDEO:

Totodată, în foaierul Cercului Militar de la Sibiu poate fi vizitată expoziția de artă contemporană „Poveste de Crăciun… Crăciun de poveste”, realizată de artistele Maria Balteșiu, Angela Dunduc și Ileana Cristea. Aceasta poate fi admirată gratuit până luni, 23 decembrie 2024, în intervalul orar 11:00 – 19:00 (sâmbăta și duminica, între orele 10:00 și 19:00).

Moș Crăciun și-a făcut datoria și în acest an, aducând daruri multe sub acest brad elegant împodobit în foaierul Casei Armatei de la Sibiu.

Iată și o galerie foto cu cele 3 momente muzicale ale colindătorilor (soliști sau grupuri):

Grupul vocal „Colindul Artileriei”, coordonat de Pr. Adrian Drăgușin, a interpretat colinde mai deosebite, cu un mesaj teologic mai pronunțat (Vino, Iisuse, în inima mea – colind bizantin, Colindul ninsorilor – v. Vasile Voiculescu), dar și colinde cunoscute de publicul larg (Florile dalbe ș.a.). Doi dintre componenții grupului erau și instrumentiști (taragot și chitară), iar ceilalți, vocaliști.

Gabriela Dandeș, o artistă desăvârșită (atât vocal, cât și instrumental), care a cântat „Mi-a fugit dorul de-acasă” (cover după Tudor Gheorghe), „A venit, a venit iarna” (cover după Cleopatra Stratan) și alte cântece din tinerețea anilor 80 – 90 – 2000, când muzica mai avea versuri cu mesaj.

Vlad Pârău a interpretat cântecul patriotic „Peste Centenar” (compoziție proprie) și colinde arhaice preluate de pe vremea când, ca elev al Colegiului Național „Andrei Șaguna” din Brașov, era membru al Minisatului „Sfântul Andrei”, un grup de conservare a tradițiilor populare condus de regretatul profesor Ioan Sorin Apan. O parte din versurile și muzica acestor colinde din zestrea străveche se găsesc pe blogul Stele Mănățele pentru cei care doresc să le asculte sau să învețe să le cânte. În vechea ceată de colindători, ele erau acompaniate de acordeon, taragot, tobă și zurgălăi, dar folksingerul brașovean le-a adaptat pentru chitară.

De interes, pe teme similare:

2 thoughts on “Concert de colinde și expoziție de artă contemporană la Cercul Militar Sibiu. FOTO-VIDEO exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *