
Seară de istorie la sat, organizată de subfiliala Porumbacu de Jos a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”. FOTO exclusive
„Seară de istorie la sat” este titlul unui eveniment cultural de amploare organizat sâmbătă, 15 februarie 2025, în sala de sport a școlii din Porumbacu de Jos, județul Sibiu, de către subfiliala locală a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”. Acesta a constat în prezentări și comunicări realizate de 3 vorbitori principali și de încă cel puțin 4 vorbitori secundari, în prezența a peste 40 de persoane. Cinstirea eroilor Primului Război Mondial, care au luptat pentru Unirea Ardealului inclusiv în zona Porumbacu (de Jos și de Sus + Sărata + Negoiu), s-a aflat în centrul preocupărilor acestei seri culturale. Organizatori și gazde au fost doamna col. Dorina Udroiu, președintele subfilialei A.N.C.E. „Regina Maria” din Porumbacu de Jos, cu deplinul concurs al d-lui col. rtr. Petru Bejenaru, președintele filialei județene a aceleiași Asociații, precum și Răzvan Popa, profesor de istorie și director al școlii gimnaziale, dar și pr. Constantin Avram, parohul bisericii ortodoxe din Porumbacu de Jos. Alături de el a venit și pr. Marian Iaru de la parohia ortodoxă Porumbacu de Sus-Apus, ambii slujitori în Protopopiatului Avrig. (articolul continuă sub fotografie)

Evenimentul a început prin ținerea unui moment de reculegere în memoria eroilor căzuți pentru cauza Întregirii României. A urmat o scurtă slujbă de binecuvântare, oficiată de preoții din Protopopiatul Avrig și de preotul militar Adrian Drăgușin, vicepreședintele filialei sibiene a A.N.C.E „Regina Maria”. (articolul continuă sub fotografie)

Primul vorbitor a fost col. rtr. Petru Bejenaru, președintele filialei sibiene a A.N.C.E „Regina Maria”, care a prezentat Planul de activități pe 2025 al Asociației. Acesta include înființarea de noi Cercuri de Cultul Eroilor la școlile din județul Sibiu, continuarea demersurilor privind îngrijirea cimitirelor și monumentelor eroilor, editarea numerelor următoare ale revistei „Sibiul Eroic”, marcarea Zilei mondiale a Poeziei (21 Martie) printr-un eveniment cultural dedicat poeților români, aniversarea centenarului sfințirii Troiței de la Movila lui Mihai (Viteazul) de pe teritoriul Comunei Șelimbăr, monument ridicat în memoria celor care s-au jertfit în Bătălia de la Șelimbăr pentru unificarea Transilvaniei și refacerea Vechii Dacii de către Mihai Vodă. (articolul continuă sub fotografie)

A urmat prezentarea d-lui Răzvan Popa, profesor de Istorie și directorul școlii gimnaziale din Porumbacu de Jos, intitulată „Porumbacu și anii Primului Război Mondial”. Dl. Popa a explicat bătăliile purtate de Armata Română a Vechiului Regat dincoace de Carpați, în actualele județe Brașov și Sibiu, cu accent pe jertfele de sânge date de români în zona Porumbacu. Această localitate figurează cu numele pe Mausoleul de la Mărășești pentru Bătălia de la Porumbacu (14 – 17 septembrie 1916), purtată în Primul Război Mondial la descălecarea Armatei Române în Transilvania ocupată de Imperiul Austro-Ungar. Cu toate acestea, la cimitirul eroilor din Porumbacu de Sus, starea crucilor eroilor lasă de dorit, 12 dintre cele 75 de cruci funerare fiind complet distruse, altele doar parțial afectate. Prin urmare, faptele de vitejie făcute de români în Bătălia de la Porumbacu, consemnate până și pe Mausoleul de la Mărășești, sunt de natură să-i motiveze pe localnici să își îngrijească și acasă mormintele eroilor. (articolul continuă sub fotografie)

Înainte de următoarea prezentare, atmosfera a fost destinsă de un mini-recital de muzică Folk, susținut de preotul militar dr. Adrian Drăgușin și folksinger-ul Vlad Pârău. Printre cântecele interpretate s-au numărat „Căciula” (Ion Hagiu), „Cuvântul lui Roată către Divan” (m. Valeriu Penișoară, v. I. Gh. Pricop), „Treceți, batalioane române, Carpații!” (m. Nicolae Furdui Iancu, v. și de Adrian Păunescu), „Peste Centenar” (m., v. Vlad Pârău). Părintele Drăgușin, pe lângă interpretarea vocală, a și a pus în context istoric fiecare cântec, oferind explicații despre Cenaclul Flacăra și numele sale celebre.

Cea mai consistentă prezentare a serii, despre Istoria Regimentului I de Grăniceri din Orlat, a fost susținută de col. (rtr.) dr. Alexandru Bucur, veștemean de origine. Acesta a făcut un tur de forță din epoca Mariei Tereza, a generalului Adolf Bucow (și a greco-catolicizării forțate a românilor din localitățile selectate pentru a da trupe de grăniceri Imperiului Habsburgic) și până la Revoluția de la 1848, urmată de desființarea regimentelor de grăniceri, dar cu păstrarea învățământului gratuit pentru fiii și urmașii acestora. Totul, cu reverberații până la Primul Război Mondial și, după aceea, la implementarea învățământului unitar în Regatul României Întregite. (articolul continuă sub fotografie)

În final, dl. Vasile Șerban, profesor de fizică pensionar și chitarist, fost membru al trupei „Metronom” și component periodic al Cenaclului „Flacăra”, a luat chitara sa double six realizată pe comandă la un lutier din Reghin și a interpretat două melodii: Cântec de oameni de Valeriu Sterian și „Maramureș, țara țărilor” (creație proprie). Domnia sa a povestit cum a ajuns să fie cooptat în Cenaclul lui Adrian Păunescu după o preselecție la Târgoviște, la care ar fi participat și Ștefan Hrușcă la individual. Vasile Șerban s-a prezentat cu un grup de 4 persoane, el fiind chitarist, un coleg învățător fiind violonist și având ca vocaliste două profesoare de muzică, absolvente de Conservator. Deși compoziția lor despre Maramureș a fost apreciată de Adrian Păunescu și cei 4 au fost chemați să cânte la mai multe spectacole ale Cenaclului „Flacăra”, după un timp aceștia au refuzat să continue, preferând să se țină de cariera didactică. (articolul continuă sub fotografie)

Apoi, col. (rtr.) Petru Bejenaru, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” Sibiu a acordat diplome de merit organizatorilor și oratorilor. (articolul continuă sub fotografie)

La finele serii de istorie la sat, cei prezenți au fost invitați de gazde la o cană cu ceai și o prăjitură în spatele sălii, dar nu înainte de a primi gratuit câte un număr al revistei „Sibiul istoric” din partea colonelului Petru Bejenaru și a preotului Adrian Drăgușin. (articolul continuă sub fotografie)

În sală a fost expusă și o vitrină cu obiecte de colecție din epoca Primului Război Mondial: fotografii, medalii, tablouri nominale, ziare, scrisori, chiar și un binoclu folosit pe front. (articolul continuă sub fotografii)


De asemenea, a fost adus în atenția doritorilor și un mic „colț de librărie”, unde s-au putut cumpăra volume precum „Henri Stahl: Porumbacu” (ed. Vremea, București, 2018), „Contribuția umană și materială a Țării Făgărașului la Primul Război Mondial” de Radu Tabără și Vasile Tabără (Editura Militară), precum și „Românii din Țara Făgărașului participanți la Primul Război Mondial” de Radu Tabără și Vasile Tabără (Editura Asociațiunii ASTRA și Editura ANDREIANA a Mitropoliei Ardealului) și nelipsita revistă „Sibiul Eroic”.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți alege să sprijiniți presa independentă cu o cafea. Vă mulțumim!
De interes, pe teme similare: