
CASH este mai simplu și mai sigur? Susțin banii lichizi. EDITORIAL de Cornelius Florin Stoica
Treaba asta cu cash-ul și tranzacțiile cu cardul devine foarte prezentă în societate. În transportul în comun sunt discuții despre suma maximă pe care o poți retrage de la ATM. Auzi oameni pe stradă, magazine și tot auzi acest subiect trecând pe lângă ureche. Am mers până la un magazin de electrocasnice iar casierii de acolo despre asta vorbeau: „Pai la banca X poți doar 3000 de lei pe zi”, „La banca Y am primit notificare în aplicație” , „Pai dacă vrei să mărești plafonul faci cerere dar parcă îți ia și comision”.
Piața asta devine foarte instabilă iar oamenii sunt speriați pe bună dreptate. Ăia de mai sus au niște gânduri ciudate. Dar știți cum văd toată treaba asta cu oamenii preocupați de economiile lor din cont, de sumele maxime retrase într-o zi de la ATM etc? Eu văd toate aceste preocupări doar pentru mine, pentru voi, pentru noi, cei de pe aici, de jos. Eu nu cred că ăia de mai sus au astfel de preocupări. Serios acum. Chiar credeți că oamenii aia nu dorm ei noaptea că s-ar putea folosi cineva de economiile lor fără să fie întrebați? Sau îi vedeți pe ei preocupați că nu pot scoate mai mult de câteva mii de lei pe zi? Îi vedeți pe ei preocupați că trebuie să dea cu subsemnatul pentru că trebuie să declare de ce scot bani mulți din cont?
Ei nu au întrebările astea. Însă mi-am pus eu câteva întrebări. Primele din ele au fost prin 2016. Pe atunci eram casier și am văzut cum stă treaba în cazul unei probleme majore. În anul 2016 a picat sistemul informatic al unei bănci. Nu două-trei minute, nu zeci de minute, ci timp de câteva ore !! Magazinul avea POS-urile prin banca afectată. Deci clienții nu puteau cumpăra nimic, chiar dacă aveau carduri de la alte bănci. Cei care au putut face totuși cumpărături, erau cei care aveau cash la ei. Dacă cumva aveai card de la banca afectată, era și mai rău. Nu puteai să scoți cash, nu puteai cumpăra cu cardul, nu puteai face absolut nimic. Deci câteva ore trăiai doar cu speranța că nu va dura mult. Reacția băncii? „Ne cerem scuze. Vom remedia problema în scurt timp” . Vă dați seama cum sunau telefoanele și la ei. Aceste informații se pot verifica. Căutați știri din perioada aceea despre căderea sistemului informatic bancar în anul 2016. Sigur, acum doar le citim, eu și unii dintre dumneavoastră le-am trăit. Este adevărat că de atunci nu s-a mai întâmplat asta. Că mulți îmi vor spune „Hai domne lasă că nu se întâmplă asta în fiecare zi sau an” și eu aș întreba „Și dacă totuși….?”. Alții îmi vor spune „Lasă că așa combatem evaziunea fiscală” și aș răspunde că „Susțin cu totul combaterea evaziunii fiscale. Dar am impresia că tot așa, doar noi o facem și doar noi suntem întrebați ce facem cu banii” . Ceilalți îmi vor spune „Băi ești demodat. Acum cu cardul poți plăti orice și oriunde, oricând” iar eu aș zice „Da, sunt mai demodat dar așa pot vizualiza concret câți bani am și cât cheltuiesc pentru că neavând simțul”cash-ului” ai tendința să tot dai cu cardul și că el ar fi nelimitat”. Vor fi și cei care vor zice „Lasă că banii în cont sunt mai siguri” și aș răspunde și acelora „Cât de siguri? Ar putea apărea cândva vreo decizie prin care statul ar putea „împrumuta” banii tăi din cont pentru că și așa stau acolo degeaba, în timp ce noi avem nevoie și țara arde. Oare cât de siguri sunt banii în cont când în ziua de azi hackerii sunt cu doi pași înaintea posesorilor de carduri? Oare cate fraude online ar mai avea loc dacă am ține banii cash în portofel?” Da, sigur ar putea fi multe întrebări și aș răspunde la ele. Nu mai întrebăm ce se întâmplă dacă ar cădea curentul electric câteva zile, nu mai zic săptămâni. Dar din nou am senzația că aceste întrebări sunt doar pentru mine, voi, noi. Știți că dacă vrei să îți încasezi salariul cash, compania la care lucrezi, are niste întrebări pregătite pentru tine? Adică te simți așa cam infractor. Vreau ceva dar mă iei la întrebări. Ba mai mult, nu poți încasa salariul cash mai mult de câteva luni. Adică e cam determinată perioada asta. Nu merge la nesfârșit.
A, da….că am ajuns la acest subiect. Știți că ăia de mai sus încă mai încasează salarii cash? Motivul? „Nu mă descurc cu cardul” . Vă dau o informație la acest capitol
„Aproximativ jumătate dintre deputații și senatorii români preferă să-și ia leafa sau suma forfetară pentru cabinetele parlamentare în numerar, de la casieria instituției.” – informează publicația Adevărul
Stați că mai am o informație, de data aceasta de la Știrile ProTv : „În era tehnologiei, mulți dintre parlamentarii noștri preferă să-și ia salariul de la casierie în plic. Întrebați de ce fac asta, ei spun că s-a întâmplat să-și piardă cardul ori nu au încredere în sistemul bancar.”.
Pai cum??? Adică eu am încredere în sistemul bancar care papă comisioane nefăcând ceva palpabil dar sunt obligat să iau salariul pe card. Ei nu au încredere și este ok….pot lua salariul cash. Eu de ce nu pot la fel?
Revin la știrea de mai sus: Reporter: Cash sau pe card? Nicu Niță, deputat PSD: „Cash”. Reporter: De ce? Nicu Niță, deputat PSD: „Datorită faptului că-mi vine mult mai ușor”.
Bun. Deci la acest „ușor” eu nu pot avea acces. Eu, voi, noi, nu avem nevoie de acest „ușor”. Știți câți oameni pensionari își încasează pensia pe card, cu toate că nu le este la îndemâna acest lucru? Am cunoștințe ieșite la pensie care îmi cer bani de PÂINE până le intră pensia pe card. Știți câte persoane cu dizabilități își încasează indemnizațiile pe card pentru că așa îi obligă sistemul??? Ce contează scuzele ălora „Nu mă descurc” , „Nu am încredere”, ” Pierd cardul”, „Nu mă pot deplasa” etc. Nu contează. Vrei indemnizația de handicap? Card. Banca X sau Y, că nici asta nu poți alege orice sau oriunde. Banca Y la sucursala Y, banca Z la sucursala W. Interesează pe cineva restul detaliilor prin oamenii își spun niste neputințe? Deloc.
Și atunci? Eu de ce aș susține un sistem infect și mediocru care nu îmi protejează datele, nu mă susține în ceea ce privește siguranța economiilor și așa mai departe.
CASH este mai simplu și mai sigur? Susțin banii lichizi.
PS. Toate afirmațiile de mai sus sunt bazate pe fapte și informații concrete. Puteți verifica informațiile de mai sus pe site-urile de știri.
De interes, pe aceeași temă:

Singura întrebare legitimă, pe lângă libertatea de alegere și prezumpția de nevinovăție, e de ce trebuie să existe un intermediar între mine și banii mei. Nu mi-aș lăsa banii la vecinul, nu i-aș lăsa nici la fratele sau la tata, dar trebuie să am încredere într-un funcționar străin și în sistemul lui de a-mi ține el banii mei! Curat scamatorie… Dar persoanele care nu au o minte suveranistă nu își pun probleme nici în privința suveranității personale. Era la modă sloganul „corpul meu, decizia mea”, de ce nu gândim la fel cu privire la „avutul meu, decizia mea” – „salariul meu, stocarea mea”?