Trei jurnaliști au fost cenzurați în ultimele 2 săptămâni pe platformele video online: Lui Marius Tucă i-a șters CNA un clip pe YouTube, lui Ion Cristoiu și Jessie Baneș li s-a închis contul de TikTok

Cenzura se înstăpânește pe platformele de social media din România. În ultimele două săptămâni, i-au căzut victime doi jurnaliști de mare calibru și o vedetă în ascensiune. Toți aveau în comun opinii critice la adresa anulării alegerilor prezidențiale din decembrie 2024 și un număr impresionant de urmăritori online.

La 26 martie 2025, jurnalistului Marius Tucă i-a fost șters de pe canalul personal de YouTube un videoclip în care își exprima opinia în privința „loviturii de stat” date de CSAT și CCR prin anularea alegerilor în 6 decembrie 2024. YouTube a șters fără notificare filmarea respectivă în urma unei decizii a Consiliului Național al Audiovizualului (C.N.A.). Tucă susține că nu a mai pățit așa ceva niciodată în 35 de ani de carieră jurnalistică, potrivit ziarului Gândul.

„Absolut nimic n-a ajuns la mine. Prima informație a fost cea legată de faptul că trebuie să scoată postarea, conținutul video. Până atunci nu am primit nimic. Vorba voastră, înainte te chema la CNA, discutai, puteai primi o sancțiune sau un avertisment. E prima dată în viața mea de jurnalist când primesc o sancțiune. Și una gravă, dacă mă întrebați pe mine. Adică să scoți conținutul video. În 35 de ani nu-mi aduc aminte o sancțiune. (…)

Păi nu, stai o secundă că acuma analiza se face în baza legii. Legea asta de la Uniunea Europeană… se pot analiza conținuturi de pe TikTok, Facebook, YouTube. Imaginați-vă că vin ăia de la CNA și-ți iau postările. Ale mele, ale altora… Cristoiu pune de 10 pe zi. Eu îi spun de-acuma că rămâne fără jumătate din ele”, a explicat Marius Tucă într-o intervenție telefonică la emisiunea lui Ionuț Cristache de la Gândul.ro. (articolul continuă sub video)

Unul dintre membrii C.N.A., Vasile Bănescu, a oferit o motivare halucinantă pentru cenzurarea opiniei lui Tucă de pe canalul personal de YouTube: „Personal, consider că a contrazice o instituție în deciziile ei nu face parte din fișa postului unui jurnalist obiectiv”. Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române arată printr-o asemenea frază că nu poate face distincție între o știre, supusă rigorilor relatării obiective, și o opinie sau un editorial, în care jurnalistul își exprimă liber propriile păreri și bănuieli – acestea nu trebuie probate, deoarece au caracter subiectiv intrinsec.

Singurul membru al C.N.A. care a votat împotriva cenzurării opiniei lui Tucă, dl. Georgică Severin, și-a argumentat decizia astfel: „ Consider că, sub acoperirea unor temeiuri juridice interpretabile, s-a încălcat principiul protejării dreptului la opinie și la liberă exprimare, garantat de articolul 30 din Constituția României. Afirmațiile lui Marius Tucă, deși formulate într-un limbaj dur (ex. „lovitură de stat”), reprezintă o critică legitimă la adresa unor decizii instituționale care pot fi percepute ca fiind netransparente sau nefundamentate juridic. Spre deosebire de poziția CNA, care a calificat materialul drept „dezinformare gravă” ce subminează autoritățile constituționale și ordinea publică, consider că acest editorial video este o expresie a libertății de opinie, protejată de Constituție, și nu o încălcare a normelor jurnalistice sau legale. CNA nu ar trebui să sancționeze opinii jurnalistice, indiferent de cât de polemice sau exagerate ar fi acestea, atâta timp cât nu incită la violență și nu încalcă în mod clar alte limite legale bine definite. Actuala abordare a CNA, care invocă Regulamentul privind serviciile digitale (DSA) și Legea audiovizualului pentru a justifica eliminarea conținutului, creează un precedent periculos. (…) . Susțin o interpretare mai largă a libertății presei și consider că CNA trebuie să manifeste o mai mare prudență în sancționarea opiniilor jurnalistice din spațiul online. În concluzie, afirmațiile lui Marius Tucă, chiar dacă pot fi considerate exagerate, se încadrează în rolul critic al presei și nu justifică o intervenție precum eliminarea conținutului. (…) Cred că trebuie privilegiat dreptul la liberă exprimare și dreptul de a pune sub semnul întrebării temeinicia juridică a deciziilor instituțiilor statului, indiferent de contextul existent.”

Marius Tucă parcă a avut gura aurită – sau a fost negru în cerul gurii? – când l-a pomenit pe „Marele Jack”: pe 9 aprilie 2025, contul de TikTok al celui mai vechi jurnalist român în viață, Ion Cristoiu, a fost șters integral și definitiv, cu toate că avea nu mai puțin de 8 milioane de aprecieri. Între ultimele postări pe TikTok-ul lui Cristoiu se afla un comentariu despre un articol publicat de ActiveNews.Ro privind „documentele SRI falsificate” pentru ședința CSAT din 28 noiembrie 2024, care au stat la baza Loviturii de Stat prin anularea alegerilor în timp ce candidatul independent Călin Georgescu le câștiga. (ActiveNews)

Două zile mai târziu, cântăreața și realizatoarea Gold FM, Jessie Baneș, a anunțat că i-a fost șters contul de TikTok cu 140602 urmăritori și peste 3,3 milioane de aprecieri, totalizând o activitate susținută pe parcursul a 4 ani de zile.

„Contul meu de TikTok a fost șters. Toată munca mea jurnalistică din social media, de 4 ani de zile, a dispărut la o simplă “apăsare de buton”. Trăim vremuri în care o persoană ce deranjează sistemul este eliminată fără nici un motiv concret. Suntem mințiți că trăim în democrație, dar eu știu că democrația înseamnă libertate de exprimare. Cel puțin asta mi-au explicat părinții mei, care s-au bucurat să mă nască într-o lume liberă. Îmi explicau vremurile pe care le-au trăit, teroarea în care stăteau pe timpul comunismului, dar pare că azi ne-am întors iar acolo. Au murit degeaba oameni, au luptat degeaba românii la Revoluție. Am fost copleșiți din nou de sistem și de puterile din umbră care conduc acest stat eșuat, corupt, securist”, a explicat d-na Baneș pe Facebook.

Jessie Baneș este jurnalistă și moderatoare la Radio Gold FM, publicând pe conturile sale de pe rețelele de socializare numeroase videoclipuri în care atrage atenția cetățenilor asupra problemelor de politică internă și externă. Recent, aceasta a avertizat că TikTok-ul blochează dreptul la liberă exprimare când vine vorba de anumiți politicieni, IB și ND, ținuți în brațe și protejați de Sistem. Practic, s-a instituit o cenzură nepermisă, care nu îi lasă pe jurnaliști să-și facă meseria și să informeze publicul, în contextul extrem de important al alegerilor prezidențiale reluate, aflate în desfășurare în România (solidnews.ro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *