Chiar dacă lucrați în sistemul public, gândiți-vă mai bine înainte de a aplauda minciunile: statul nu va mai avea de unde să vă plătească! Împrumuturile au crescut exponențial și România se îndreaptă cu pași repezi spre faliment în următorii 2 ani! Opinia avocatei Elena Radu

O săptămână de minciuni: creșterea numărului de angajați ai aparatului de stat nu ajută la creșterea bugetelor fondului de pensii. În schimb, determină creșterea cheltuielilor publice și se mută banii reprezentând impozitele si contribuțiile noilor ”angajați la stat” dintr-un buzunar in altul al statului.

În săptămâna aceasta mulți s-au lăudat public că au făcut noi angajări ”la stat” și că asta ar fi de bine.

De bine ar putea să fie numai dacă ar crește numărul de locuri de muncă ÎN PRIVAT și/sau dacă ar creste cifra de afaceri a persoanelor juridice din mediul PRIVAT.

Așa că mă întreb: cei care au ieșit public cu aceste minciuni:
Erau conștienți de faptul că mint?
… Sau sunt incompetenți, neavând minime cunoștințe?
Nu m-ar mira să fie incompetenți având în vedere cu cât a crescut datoria publică a României.

Pentru a demonstra minciuna, am făcut niște ”schițe” ca sa înțelegeți care este realitatea și încerc sa explic simplu, pe înțelesul tuturor.

BUGETUL DE STAT se formează din impozitele, taxele și contribuțiile plătite de MEDIUL PRIVAT, adică de:
-Persoanele fizice (cetățenii) care plătesc din veniturile lor (venituri salariale sau de orice natura) impozite si taxe la bugetul de stat;
-Persoanele juridice (firmele) care plătesc din veniturile lor (pe lângă costurile necesare să producă bunurile sau să presteze serviciile) și impozite, taxe contribuții la bugetul de stat.

În schema atașată găsiți cu:
-VERDE veniturile cetățenilor și ale firmelor;
-ROȘU ce plătesc cetățenii și firmele către bugetul de stat.

Sumele pe care statul le încasează de la cetățeni și de la firme le folosește pentru a plăti cheltuielile cu TOT aparatul de stat, astfel încât acest aparat de stat să ne garanteze drepturile și libertățile fundamentale (am enumerat câteva pe coloana 3), iar statul să poată funcționa.

În fiecare domeniu public, în mare, cheltuielile pot fi cumulate astfel (coloana 4):
-Cheltuielile aferente sumelor care ajung la cetățeni in mod direct (ca de ex, pensiile);
-Cheltuieli care sunt efectuate pentru investiții care ne folosesc tuturor (ca de exemplu drumurile);
-Salariile personalului care lucrează in domeniul public respectiv – CULOARE MOV;
-Alte cheltuieli de funcționare ale aparatului de stat (utilități, chirii etc).

Salariații aparatului de stat (public) din orice domeniu, la fel ca și salariații din domeniul privat, plătesc impozite, taxe și contribuții la stat.

Dar, să ne uităm de unde vin veniturile celor din aparatul de stat (salariile și indemnizațiile lor).

Salariile și indemnizațiile ”angajaților la stat” vin de la bugetul de stat (culoarea ROȘU), adică din banii încasați de la mediul privat (culoarea VERDE).

Deci, ”angajații statului” din banii pe care ii primesc de la bugetul de stat (pe care noi privații l-am format), adică din ”guguloiul” roșu, plătesc înapoi la stat impozite, taxe, contribuții.

Și uite cum IMPOZITELE PLĂTITE DE ”ANGAJAȚII STATULUI” nu înseamnă decât că STATUL ÎȘI MUTĂ BANII DINTR-UN BUZUNAR ÎN ALTUL, reținând din banii pe care li-i datorează cotele de impozite, taxe și contribuțiile aferente, NEREPREZENTÂND UN VENIT REAL la bugetul de stat.

Să vă dau un exemplu:
-Salariile judecătorilor se plătesc de la bugetul de stat (adică din banii noștri pe care i-am plătit statului ca să ne asigure respectarea drepturilor si libertăților fundamentale care intră în domeniul lor de activitate) pentru ca aceștia să ne garanteze dreptul de acces la instanță, dreptul la un proces echitabil și SĂ NE FACĂ DREPTATE CONFORM CONSTITUȚIEI ȘI LEGII DACĂ SUNTEM ABUZAȚI SAU DACĂ NI SE ÎNCALCĂ DREPTURILE DE UN ALT CETĂȚEAN SAU CHIAR DE CĂTRE STAT;
-Salariile judecătorilor se plătesc din fondurile publice care se repartizează din bugetul de stat (pe care noi, privații l-am creat) Ministerului Justiției;
-Judecătorii datorează și ei impozite și contribuții la bugetul de stat;
-Când li se plătesc salariile, li se rețin banii pe care ii datorează ca si contribuție către diverse bugete (de exemplu contribuția la pensii);
-Sumele care se rețin ca si contribuție la pensii de la judecători se vireaza de structurile Ministerului Justiției care trebuie sa le plătească salariile către bugetul de stat si ajung la Ministerul care are in subordine Casa de pensii (Muncii si Solidarității Sociale).

Aceeași este situația cu orice ”angajat” al statului, de la parlamentar, la polițist, SRI-ist, șofer sau paznic la o instituție sau autoritate publică.

Uite cum banii reprezentând impozite și contribuții plătite la stat de către judecători se mută din buzunarul Ministerului Justiției în buzunarul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, nereprezentând un venit real la bugetul de stat.

Dacă MEDIUL PRIVAT (culoarea VERDE) DISPARE, bugetul de stat (culoarea ROȘU) nu mai are de unde să se formeze și toți funcționarii și demnitarii publici din aparatul de stat nu mai au de unde sa fie plătiți.

Așa că ARE DREPTATE CETATEANUL când se duce în fața unui ”funcționar public” INDIFERENT IN CE DOMENIU PUBLIC LUCREAZA (indiferent ca este judecător, procuror, ministru, parlamentar, lucrător la ghișeu la fisc, medic sau paznic la vreo instituție publica) ȘI ÎI SPUNE TU ESTI PLĂTIT DIN BANII MEI.

Drept urmare, declarațiile că angajând mii de salariați la stat este un lucru bun SUNT SIMPLE MINCIUNI.

Acum să ne uităm la ”guguloiul” din coloana 4: cum se împart din bugetul de stat banii pe categorii de cheltuieli: dacă crește ”felia” mov care înseamnă salarii ale aparatului de stat (ca urmare a creșterii salariilor angajaților actuali sau ca urmare a angajării de noi salariați) rămân mai puțini bani pentru restul de cheltuieli care ar trebui să se facă.

Așa că: ori dau mai putini bani la cetățeni din cei care li se cuvin, ori scad volumul investițiilor (cheltuielile de funcționare nu prea pot să le scadă dintr-o dată că sunt contracte pe termen lung).

Cum nu pot să scadă nici sumele pe care le datorează cetățenilor (de ex pensiile) că le-ar sări lumea în cap, au de ales:
-Ori scad investițiile;
-Ori vând din bunurile statului;
-Ori statul se împrumută,
pentru a putea să plătească tot ceea ce înseamnă cheltuieli publice. (articolul continuă dedesubt)

În a doua poză găsiți ce se întâmplă dacă cresc cheltuielile statului (ca urmare a creșterii numărului de salariați si a salariilor: rămânând constantă valoarea sumelor încasate din mediu privat (culoarea ROȘU):

  • statul începe sa își vândă din bunuri ca sa facă fata cheltuielilor
  • și/sau SE ÎMPRUMUTĂ. CÂND VA TREBUI SA RESTITUIE ÎMPRUMUTURILE LUATE PANA ACUM, STATUL ROMAN VA CONTRACTA NOI ÎMPRUMUTURI, VA CRESTE IMPOZITELE CETĂȚENILOR SAU VA VINDE DIN ACTIVE, PROPRIETĂȚI CA SA ÎȘI POATĂ RAMBURSA ÎMPRUMUTURILE PENTRU CHELTUIELI.

CÂND NIMENI NU VA MAI VREA SĂ ÎI DEA IMPRUMUTURI STATULUI ROMAN PENTRU CA ARE DATORII PREA MARI (CA URMARE A IMPRUMUTURILOR ACUMULATE ANTERIOR SI NEACHITATE) STATUL ROMAN VA INCEPE SA ISI VANDA DIN ACTIVE, PROPRIETATI ȘI/SAU VA FI DECLARAT FALIMENTAR.

Și la nivel statal lucrurile funcționează la fel ca la nivelul fiecărei familii: ai cheltuieli, trebuie să vezi cât le crești ca să poți să le plătești.
Te împrumuți? Te împrumuți pana la o limită, după care nicio bancă nu iți mai dă niciun împrumut.
Când trebuie să restitui împrumuturile: dacă nu ai de unde, ori îți crești venituri (dacă poți) ori îți vinzi din proprietăți ori ești declarat FALIMENTAR.

AȘA CĂ GÂNDIȚI-VĂ MAI BINE ÎNAINTE DE A APLAUDA MINCIUNILE!

ȘI DACĂ LUCREZI ÎN SISTEMUL PUBLIC, GÂNDEȘTE!
Chiar dacă îți este bine acum, mai devreme sau mai târziu statul nu va mai avea de unde să te plătească și vei fi dat afară, nemaiavând un loc de muncă și nicio sursă de venit.
Sau vei munci gratis, așteptând să ți se plătească salariul la Sfântul Așteaptă.

Dacă mediul privat va fi ”anihilat”, bugetul de stat nu va mai avea de unde să fie creat, iar tu vei rămâne pe drumuri (indiferent că ești judecător, procuror sau angajat al fiscului).

Am făcut această mențiune pentru că voi, de multe ori, puneți mediul privat în cap, în mod ilegal dați ”dreptate” statului când abuzează, crezând că așa vă veți ”asigura” salariile, ceea ce este profund eronat.

GÂNDIȚI-VĂ ȘI MAI BINE DACĂ ACTUALII „MANAGERI” AI STATULUI SUNT SAU NU INCOMPETENȚI ȘI DACĂ AR TREBUI SA MAI RĂMÂNĂ ÎN FUNCȚIE!

ȘI MAI GÂNDIȚI-VA ȘI CĂ ÎN ULTIMII ANI SALARIILE ȘI NUMĂRUL ANGAJAȚILOR LA STAT AU TOT CRESCUT (DE MULTE ORI ÎN DOMENII ÎN CARE SE TAIE FRUNZE LA CÂINI), IAR VENITURILE DIN MEDIUL PRIVAT AU RĂMAS CAM ACELEAȘI, AJUNGÂND ÎN IMPOSIBILITATEA DE A FI ACHITATE CHELTUIELILE BUGETARE DIN SUMELE ÎNCASATE DIN MEDIUL PRIVAT.

ÎMPRUMUTURILE AU CRESCUT EXPONENȚIAL ȘI NE ÎNDREPTĂM CU PAȘI REPEZI SPRE FALIMENT (DACĂ O MAI ȚIN VREO 2 ANI AȘA).

Autor: Av. Elena Radu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *