Ziua 106 a războiului din Ucraina: Kievul pierde războiul pas cu pas, livrările de armament occidental au scăzut masiv în luna mai. Superioritatea artileriei ruse face legea în Donbas. Opinia istoricului George Damian

Istoricul și ziaristul George Damian a postat recent în câteva postări publice pe contul său de Facebook analiza celor mai recente evoluții din războiul ruso-ucrainean. Potrivit observațiilor acestuia, preluate din presa internațională, după ce s-a trecut de pragul psihologic a 100 de zile de „operațiune specială” rusească în Ucraina, armata statului invadat pierde teren în fața armatei ruse, din cauza ritmului lent în care ajung livrările de armament din Occident, coroborat cu avansul încet, dar sigur, al pozițiilor cucerite de ruși.

„1. Cotidianul britanic The Independent citează un raport al serviciilor de informații în care se arată că rușii au de 20 de ori mai multe piese de artilerie și lansatoare de rachete decât ucrainenii pe linia frontului și de 40 de ori mai multă muniție pentru armele grele. De asemenea, rușii dețin parțial superioritatea aeriană. La începutul războiului, armele anti-tanc au jucat un rol important, însă în această fază artileria grea face diferența pe front. Superioritatea aceasta este vizibilă și în raportul dintre numărul prizonierilor: 550 de ruși capturați față de 5.600 de ucraineni capturați. The Guardian a discutat cu soldați ucraineni care au confirmat superioritatea artileriei ruse în Donbas.

  1. 2.În Severodonețk trupele ucrainene continuă să reziste în zona industrială a orașului. Din sud rușii au încercat să înainteze spre Lisiceansk dinspre Popasna. Se pare că a eșuat încercarea rușilor de a prelua controlul asupra șoselei Bahmut-Lisiceansk. În direcția Slaviansk se duc lupte în localitățile Tatianovka și Sviatogorsk, pe malul drept al râului Doneț.
  2. 3.Kievul a anunțat că rușii intenționează să preia controlul asupra întregii regiuni administrative Zaporojie, de asemenea rușii nu au renunțat la ideea de a ataca Odessa.
  3. 4.Pagina Meduza.io a dezvăluit că Moscova intenționează să formeze din teritoriile cucerite în Ucraina o nouă regiune federală rusă. În republicile separatiste din Donbas, localnicii au început să fie înlocuiți cu oameni trimiși de la Moscova în funcțiile principale. Ieri Putin a declarat că țarul Petru I a recucerit teritorii rusești și că sarcina asta revine și actualei generații politice ruse.
  4. 5.Administrația orașului Ivano-Frankivsk a interzis cântecele ruse în spațiul public, după un muzicant stradal a fost bătut deoarece cânta în limba rusă. În Ivano-Frankivsk au început să fie eliminate linii de autobuz, după ce prețul motorinei a crescut de la 30 de grivne la 58 de grivne pe litru.
  5. 6.Comisia Europeană va recomanda Consiliului European acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE cu recomandări pentru funcționarea justiției și combaterea corupției, decizia finală aparține Consiliului European”, a explicat George Damian vineri, 10 iunie 2022, pe Facebook.

Redăm și o parte a analizei făcute de acesta cu o zi înainte, pe 9 iunie:

„Ucraina pierde războiul pas cu pas, livrările de armament occidental au scăzut masiv în luna mai. Ziua 105 a războiului din Ucraina

  1. O analiză cantitativă a Ukrainian Institute for the Future arată că războiul din Ucraina nu merge în direcția unei victorii a Kievului. Numărul trupelor ruse angajate în Ucraina a crescut de la 40 de grupuri tactice la sfârșitul lunii aprilie la 110 grupuri tactice la sfârșitul lunii mai. Pierderile înregistrate de ruși au scăzut de la 432 de militari/ zi în februarie la 165 militari/ zi în mai. Ajutorul militar american pentru Ucraina a scăzut după data de 27 aprilie, de la o medie de 419 milioane $/ săptămână la o medie de 158 milioane $/ săptămână.
  2. Concluziile analizei: 1. Declarațiile publice cu privire la „epuizarea inamicului”, „începerea ofensivei ucrainene” etc. nu sunt confirmate de datele existente; 2. În continuare forțele ruse dețin superioritatea pe front în termeni de efective și putere de foc; 3. Nu s-a ajuns încă la un punct de cotitură; 4. Războiul a devenit unul de uzură care va dura mai mult timp”, a scris istoricul și ziaristul român într-o postare din 9 iunie. Puteți citi mai multe pe contul său de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *