Insula Șerpilor, părăsită de ruși sub pretextul facilitării transportului internațional de cereale pe mare. Kievul se laudă că armata ucraineană i-a forțat să plece. Cum privesc jurnaliștii români chestiunea

Armata rusă şi-a anunţat joi retragerea din Insula Şerpilor, un punct strategic în Marea Neagră cucerit de Moscova încă din primele zile ale invaziei sale în Ucraina la 24 februarie, după mai multe săptămâni în care forţele ucrainene au bombardat intens insula, informează AGERPRES. Vechi teritoriu românesc, Insula Șerpilor s-a aflat în componența URSS după Al Doilea Război Mondial și a Ucrainei după 1991.

‘La 30 iunie, în semn de bunăvoinţă, forţele armate ruse, care şi-au îndeplinit obiectivele stabilite în Insula Şerpilor, şi-au retras garnizoana de aici’, a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, dând asigurări că acest gest ar trebui să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina.

‘Rusia nu se opune eforturilor ONU pentru crearea unui culoar umanitar care să permită exportul producţiei de cereale din Ucraina’, a adăugat el.

‘Această decizie nu va mai permite Kievului să facă speculaţii asupra unei crize alimentare iminente spunând că este imposibil de a exporta cereale din cauza controlului total exercitat de Rusia asupra nord-vestului Mării Negre’, a afirmat Igor Konaşenkov.

Ucrainenii susțin că ei i-au alungat pe ruși de pe insula românească

Pe de altă parte, ucrainenii susțin că ei sunt cei care i-au alungat pe ruși de pe insula românească din Marea Neagră. Comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat joi că ruşii au fost constrânşi să se retragă de pe Insula Şerpilor întrucât ‘nu au mai putut să reziste focului artileriei noastre’, salutând această victorie a armatei ucrainene, potrivit Ukrinform şi AFP, citate de AGERPRES.

‘Vreau să le mulţumesc apărătorilor regiunii Odesa care au făcut maximum pentru eliberarea acestui teritoriu de importanţă strategică’, a afirmat Zalujnîi pe contul său de Telegram.

‘Incapabili să reziste focului artileriei noastre, rachetelor noastre şi atacurilor noastre aeriene, ocupanţii au părăsit Insula Şerpilor’, şi-a exprimat el satisfacţia, însoţindu-şi mesajul cu un videoclip care arată momentul cu loviturile asupra insulei.

‘Forţele noastre armate au făcut o treabă grozavă!’, a salutat pe Twitter Andrii Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene.

Comandamentul de operaţiuni Sud al armatei ucrainene indicase la rândul său că ‘inamicul (rus) şi-a luat tălpăşiţa cu două vedete’, lăsând insula ‘în flăcări’, unde ‘se aud în continuare explozii’.

Faptul că trupele ruse au părăsit în grabă Insula Şerpilor este o ‘victorie uriaşă’ pentru armata ucraineană, a apreciat ministrul ucrainean de interne Vadim Denisenko, citat de agenția Ukrinform.

El a spus că ruşii încercau să facă din această fâşie de uscat un fel de stâncă-portavion pe care să instaleze sisteme de apărare antiaeriană pentru a putea controla toată această parte a Mării Negre.

În acelaşi timp, ministrul ucrainean nu a exclus ca forţele ruse să încerce să revină pe Insula Şerpilor. ‘Vor întreprinde astfel de încercări, sunt sigur de asta. Vor încerca să facă ceva, dar acum noi am arătat că ei nu au apărare antiaeriană acolo, nu au posibilitatea de a se apropia efectiv cu navele lor (de insulă). Prin urmare, sper să nu reuşească. Dar cu siguranţă vor mai face încercări’, a spus Denisenko.

Boris Johnson: Retragerea Rusiei de pe Insula Şerpilor arată că subjugarea Ucrainei este „imposibilă”. Să continuăm pe drumul pe care l-a trasat NATO, oricât de dificil devine!

Și premierul Marii Britanii, Boris Johnson, s-a bucurat de plecarea rușilor de pe Insula Șerpilor, într-o declarație în cadrul summit-ului NATO de la Madrid. Retragerea Rusiei de pe Insula Şerpilor arată că subjugarea Ucrainei este „imposibilă”, a declarat joi premierul britanic, citat de AGERPRES.

„Dacă aţi vrut dovada capacităţii incredibile a ucrainenilor de a riposta pentru a depăşi adversitatea şi a-i respinge pe ruşi, priviţi ce s-a întâmplat astăzi pe Insula Şerpilor, unde, din nou, Rusia a trebuit să cedeze teren”, a afirmat şeful guvernului britanic.

El şi-a exprimat convingerea că „în final, se va dovedi imposibil ca Putin să subjuge o ţară care nu-i va accepta dominaţia”.

Orice decizie privind un acord de pace revine Ucrainei, a adăugat el. „Am văzut ce poate face Ucraina pentru a-i respinge pe ruşi”, a afirmat Boris Johnson. „Am văzut ce au făcut în jurul Kievului şi Harkovului, iar acum pe Insula Şerpilor. Cred că cel mai bun lucru pentru noi este să continuăm pe drumul pe care l-a trasat NATO, oricât de dificil devine”, a mai spus premierul britanic.

Jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob de la InPolitics.ro nu este atât de optimist, văzând în retragerea rușilor din insulă o capcană întinsă ucrainenilor și prevăzând un posibil atac al armatei ruse în regiunea Odesa: ELIBERAREA INSULEI ȘERPILOR – VICTORIE UCRAINEANĂ SAU MUTARE DE ȘAH-MAT A RUȘILOR?

George Damian: o primă înfrângere majoră a rușilor în războiul din Ucraina

„O veste bună de pe frontul ucrainean: rușii s-au retras de pe Insula Șerpilor, ei spun că în semn de bunăvoință și ca să permită exporturile de cereale din Ucraina. Realitatea e ușor diferită, ucrainenii au atacat constant radarele și lansatoarele de rachete rusești instalate pe Insula Șerpilor. Se pare că diferența a fost făcută de lansatoarele americane HIMARS și rachetele Harpoon.
Aceasta ar fi o primă înfrângere majoră a rușilor în războiul din Ucraina, au fost alungați dintr-o poziție strategică, indiferent de eforturile pe care le-au făcut să o păstreze. Pentru România chiar este o veste bună.

Tehnica militară rusă chiar nu este la nivelul la care pretinde Moscova, nu au putut să apere Insula Șerpilor în fața unor rachete de origine occidentală”, a scris istoricul și ziaristul George Damian, joi, pe Facebook.

Citiți și: Alba Popescu: Se confirmă tot ce am afirmat la începutul acestui război. Lovitura este în Sud, nu în Nord! Insula Șerpilor este ocupată, cu toate că putea fi salvată

Ion Cristoiu: Străduindu-se să atragă NATO într-un război cu Federația Rusă, Volodîmîr Zelenski face jocul lui Vladimir Putin!

Dreptul de a ne pune întrebări. Vreți să muriți în război nuclear? Atunci înrolați-vă acum! Luați-vă copiii și nevestele cu voi si înrolați-vă tot neamul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *