Lansare de carte: Un altfel de Messenger – Colecția de cărți poștale Horia Petra-Petrescu vede lumina tiparului prin grija bibliotecarei Bianca R. Karda, care vă așteaptă miercuri la B.J.ASTRA din Sibiu

„Un altfel de Messenger: Colecția de cărți poștale Horia Petra-Petrescu” este titlul celei mai recente dintre „Cărțile ASTRA” care va fi lansată de autoarea Bianca R. Karda miercuri, 12 octombrie, la ora 17:00 în foaierul Bibliotecii Județene ASTRA din Sibiu. Volumul beneficiază de un cuvânt introductiv semnat de Pr. Prof. Dr. Constantin Necula.

„Se întâmplă în sfârșit să aflați despre globetrotterul care a lăsat în urmă o impresionantă colecție de ilustrate din Europa ante și interbelică. O atmosferă a unei epoci apuse, redată fidel de ceea ce îi scriau prietenii de pretutindeni. O carte născută greu, după un „travaliu” de vreo trei ani, iată, a apărut și merită să o cunoașteți. Vă aștept cu drag miercuri, 12 octombrie, de la ora 17, în foaierul Bibliotecii ASTRA”, este invitația lansată de bibliotecara Bianca Rodica Karda.

Horia Petra-Petrescu (1884-1962)

Născut la Brașov în 26 octombrie 1884 și decedat la Sibiu în 12 mai 1962, Horia Petra-Petrescu a lăsat o imensă moștenire culturală Bibliotecii ASTRA. Absolvent al Colegiului Național „Andrei Șaguna” din Brașov, student al prestigioaselor universități europene din Budapesta, Viena și Leipzig, autor al primei teze de doctorat despre viața și opera lui Ion Luca Caragiale, secretar al Fondului de Teatru al ASTREI și, mai târziu, secretar literar al Asociațiunii, peregrin prin Europa, corespondent de presă la Conferința de Pace de la Paris din 1919, Petra-Petrescu a trecut la Cele Veșnice în locuința sa din Sibiu, după o lungă suferință cauzată de o afecțiune neurologică.

Biblioteca Județeană ASTRA, în parteneriat cu Liceul „Șaguna” din Brașov și cu Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, au realizat pe 12 mai 2022 o expoziție de cărți poștale din cunoscuta colecție personală Horia Petra-Petrescu, aflată în patrimoniul bibliotecii publice sibiene, și o prezentare digitală. Sala Festivă a colegiului brașovean s-a umplut de tinerii curioși să afle cum corespondau tinerii de altădată, ce gânduri, sentimente sau fapte își comunicau prin intermediul cărților poștale, ce limbaj utilizau și cât de rapid se transmiteau informațiile în urmă cu mai bine de un secol.

Colecțiile Speciale ale Bibliotecii ASTRA păstrează numeroase documente de corespondență (scrisori și cărți poștale), fotografii, lucrări literare și de publicistică ale lui Horia Petra-Petrescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *