Mitropolitul Ardealului și-a aniversat cei 75 de ani de viață liturghisind în catedrala din Sibiu. Aceleași urări pe care mi le transmiteți mie vreau să vi le întorc înapoi, le-a spus ÎPS Laurențiu Streza celor prezenți. VIDEO

ÎPS Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a împlinit miercuri, 12 octombrie 2022, vârsta de 75 de ani. În această frumoasă zi, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie şi o slujbă de „Te Deum” în Catedrala mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu, iar la final au fost prezentate un volum omagial şi două cărţi apărute la Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului. Volumul omagial realizat în onoarea IPS Laurențiu de Facultatea de Teologie din Sibiu şi de Arhiepiscopia Sibiului, prin Sectorul Cultural şi Editura „Andreiana”, a fost prezentat de părintele decan Daniel Buda. Cele două lucrări care adună scrisorile pastorale din cei 26 de ani de arhipăstorire a ierarhului, intitulate „Darurile Învierii”, respectiv „Taina Belteemului. Darurile Naşterii Domnului”, au fost prezentate de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr. Programul duhovnicesc şi festiv din această zi aniversară a fost organizat în Catedrala mitropolitană de Arhiepiscopia Sibiului şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, a informat pagina web a Mitropoliei Ardealului. (articolul continuă dedesubt)

Foto: Mitropolia-Ardealului.ro

Au participat la Sfânta Liturghie și la slujba de „Te Deum” membrii Permanenţei Consiliului eparhial, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, protopopi, stareţi şi stareţe ale aşezămintelor monahale din Arhiepiscopia Sibiului, preoţi, monahi şi monahii, studenţi teologi şi credincioşi care au mulțumit lui Dumnezeu și s-au rugat pentru sănătatea și buna sporire a Părintelui Mitropolit Laurenţiu.

În soborul slujitor condus de ierarhul sărbătorit s-au aflat vicarul-administrativ al eparhiei, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Daniel Buda, prodecanul instituţiei, pr. prof. univ. dr. Constantin Necula, cadre didactice ale Academiei Teologice Andreiene, consilieri eparhiali, protopopi şi alţi slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Anastasios” din Târgu Mureş.

După Sfânta Liturghie, soborul condus de ÎPS Mitropolit Laurenţiu a oficiat o slujbă de „Te Deum”. La finalul acesteia, arhidiaconul prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr. a evidenţiat vocaţia de liturgist, de rugător, de părinte duhovnicesc şi de bun păstor al preoţilor şi credincioşilor încredinţaţi, de care a dat dovadă din plin Mitropolitul Ardealului. Toţi cei prezenţi i-au adresat felicitări ierarhului la acest moment aniversar deosebit, i-au oferit flori şi i-au transmis cele mai frumoase gânduri la împlinirea celor 75 de ani de viață.

Iată cum le-a răspuns ÎPS Laurențiu: (articolul continuă dedesubt)

Foto: Mitropolia-Ardealului.ro

„Noi suntem obișnuiți ca în viața noastră să marcăm anumite momente pe care le numim comemorative. Știm, de asemenea, că în cadrul liturgic, memorialul cel mai important, care dă sens vieții noastre, memorialul liturgic este întărit și actualizat de Sfânta Liturghie. Dacă fiecare sărbătoare pe care noi o prăznuim devine o realitate prezentă, iar noi suntem participanți la evenimentul pe care-l comemorăm, totul se realizează doar prin Sfânta Liturghie prin prezența reală a lui Iisus Hristos, Care aduce în prezent tot trecutul și ne oferă perspectiva eshatologică a viitorului. Memorialul omenesc este atât de firav, deși este semnificativ pentru fiecare persoană, dar el se consumă. Am comemorat acum, încheiem comemorarea, evenimentul s-a consumat! Dar pentru ca să putem într-adevăr simți și purta bucuria acestui eveniment, l-am încadrat liturgic, așa cum v-a explicat cu calitate de maestru părintele prof. Ioan Ică jr.

Nu puteam decât să ne rugăm lui Dumnezeu şi m-am gândit că de obicei stăteam ca alții să se roage pentru mine și să aducă mulțumire lui Dumnezeu. Și m-am gândit că, cu atât mai mult cu cât sunt ani adunaţi şi puși acolo, să fac și eu un efort, adică la bucuria aceasta să particip şi eu, și am fost chiar și în ultima clipă când să particip la un „Te Deum” făcut de alții. Dar de ce să nu-l fac eu? De ce să nu-I mulţumesc eu personal lui Dumnezeu pentru tot ce mi-a dat mie şi la ai mei? Adică de mult nu mai pot să spun că sunt eu, ci suntem noi, cu toţii. Deci există în această ocazie, în acest memorial pe care l-am săvârşit prin Liturghie şi prin „Te Deum”, există trei adresări de mulţumire:

Prima este lui Dumnezeu, Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul revărsat asupra noastră, asupra mea personal, mă gândesc la părinții mei și, apoi, la toți cei cu care am ajuns până astăzi, aici.

A doua mulțumire se adresează Bisericii din care fac eu parte, Bisericii luptătoare din cadrul căreia noi nu numai că facem parte, dar cu care suntem angajaţi în toată lucrarea aceasta nu uşoară. Şi mă adresez, cu recunoștință și prețuire, întâi de toate Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de care vrând-nevrând îmi amintesc cu multă condescendenţă de fiecare dată când îl pomenesc la Liturghie. Eu îl pomenesc pe Patriarhul României, episcopii mă pomenesc pe mine, preoții mă pomenesc iară ca Arhiepiscop al Sibiului și așa mai departe. Dar, în acelaşi timp , mulţumirea se adresează şi membrilor Sfântului Sinod, pentru că suntem o unitate, o frățietate. Este o colaborare, o responsabilitate și, așa cum se folosește fiecare membru al trupului când totul este bine, când este o sărbătoare, tot așa și noi ne bucurăm împreună și bucuria mea o transmit și celorlalți, așa cum și participarea noastră la necazul sau la suferința unuia se răsfrânge și asupra noastră personal. Lângă ierarhi și fraţii mei din Sfântul Sinod, adaug preoţimea, preoţii slujitori, și, dacă îi punem în ordine, protopopii din cele 10 protopopiate, preoţii slujitori şi nu în ultimul rând, și, mai ales, în anumite zone, acele centre de rugăciune și spiritualitate ortodoxă care sunt mănăstirile și de care am o responsabilitate în fața lui Dumnezeu și și canonică, regulamentară, pentru că am atribuția de stareț al fiecăruia dintre așezămintele noastre monahale.

Și, în al treilea rând, vreau să vă mulţumesc celor ce aţi participat la bucuria aceasta unică. E adevărat că o dată ai 75 de ani, dar ea a depășit toate celelalte etape prin care am trecut. Și-o să-i iau așa, pe rând, ca să nu-i uit, le mulțumesc tuturor celor care mi-au făcut o surpriză mare”, a afirmat Mitropolitul Ardealului, menționându-i pe cântăreți (dirijorul și membrii corului), ostenitorii Editurii „Andreiana”, preoții profesori ai facultății de Teologie, studenții, membrii clerului și ai ierarhiei, personalul administrativ, precum și toți ceilalți care au fost prezenți. „Aceleași urări pe care mi le transmiteți mie vreau să vi le întorc înapoi. La mulți ani tuturor!”, a mai spus ÎPS dr. Laurențiu Streza.

Vizionați Sfânta Liturghie și celelalte momente festive desfășurate în incinta Catedralei Mitropolitane! VIDEO:

Citiți și: Volum omagial în onoarea IPS Laurențiu la 75 ani

Foto: Mitropolia-Ardealului.ro

One thought on “Mitropolitul Ardealului și-a aniversat cei 75 de ani de viață liturghisind în catedrala din Sibiu. Aceleași urări pe care mi le transmiteți mie vreau să vi le întorc înapoi, le-a spus ÎPS Laurențiu Streza celor prezenți. VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *