TikTok e cea mai teribilă armă din lume, mai puternică decât avioanele americane și decât tancurile rusești. Creează dependență de plăcerea păcătoasă, distruge mințile, inhibă creativitatea și concentrarea. Numai cei cu mintea adunată pot vedea pe Dumnezeu. VIDEO cu Pr Teologos de la O Chilie Athonită

Părintele Teologos, IT-istul devenit călugăr în Muntele Athos, povestește în recenta sa „predică digitală” intitulată Cum și de ce plângem faptul că TikTok, platforma de socializare dezvoltată de China comunistă, este o armă „mai puternică decât avioanele americane și decât tancurile rusești”, fiind folosite la maximum toate cunoștințele științifice posibile astfel încât să le genereze utilizatorilor dependența de aplicație și de plăcerea păcătoasă. Un fel de drog psihologic pentru occidentali, dar un program educativ pentru chinezi, întrucât algoritmii aplicației adresate publicului din RPC prezintă mai degrabă videoclipuri despre succesul în afaceri și dezvoltare personală, în timp ce europenilor/americanilor le sunt livrate tot felul de blestemății pierzătoare de suflet. Această aplicație de socializare înrobește conștiințe, distruge capacitatea de concentrare, inhibă creativitatea – iar ținta ei sunt tinerele generații, al căror creier trebuie „terminat” (distrus).

(Nota mea: Am avut și eu TikTok o scurtă perioadă, din interes profesional, deoarece, ca jurnalist, urmăream anumiți „influenceri” români care apelau și la această platformă pentru a-și spori celebritatea și impactul în rândul tinerilor. Aș defini-o ca pe o combinație dintre Facebook și Youtube total scăpată de sub control, postările fiind făcute sub forma unor videoclipuri de scurtă durată, care se succed într-un ritm amețitor. Dacă la o aplicație clasică de „socializare” se păstrează, totuși, aparența posibilității de a fi în control și de a alege la ce te uiți/pe cine urmărești – deși tot „inteligența artificială” e cea care îți selectează și expune informații adaptate profilului tău, pe care anterior ți l-a observat și „învățat” -, pe TikTok ecranul (telefonului) se derulează automat cu toate videoclipurile pornite, fiind foarte greu să închizi sau să triezi din ele. După câteva minute de „urmărit” filme pe TikTok, creierul intră în stare de veghe, asimilând orice i se servește, iar voința conștientă devine o amintire dintr-o viață „anterioară”. M-a uimit faptul că nu se găsea nimic normal în toată oferta asta vizuală, ci erau supra-licitate doar filmările ridicole, deocheate, excentrice, vulgare, existând riscul ca după ieșirea din această sesiune de „hipnoză” utilizatorul să nu mai aibă percepția corectă asupra realității. (Dar ce este realitatea? s-ar fi întrebat Pilat după o socializare pe TikTok…) Singura opțiune pentru a scăpa din această „vrăjire a lumii” mult mai periculoasă și mai agresivă decât televiziunea era închiderea programului – pe care l-am și dezinstalat, în cele din urmă. Apoi am văzut, întâmplător, faptul că o anumită rețea de telefonie mobilă din România își crease o ofertă la cartela PrePay cu Internet limitat la un număr de GB, dar nelimitat pentru aplicații precum TikTok. Oferta se adresa mai ales publicului tânăr, iar operatorul era unul occidental – ca toți cei din piața românească de telefonie. Altă dată, mă aflam într-un magazin destul de recent înființat, iar proprietarul mi-a povestit cum un tânăr l-a întrebat de ce nu are cont de TikTok, că el de acolo a aflat de produse și promoții ale altor comercianți și ar trebui ca și patronul de care vă povestesc „să fie în rând cu lumea”. Coroborând cele trei informații de mai sus, au început să-mi devină clare anumite aspecte pe care abia le puteam întrezări. Iar explicația părintelui Teologos este un argument în plus…)

„Am vorbit în episodul anterior despre plânsul făcător de bucurie și așa și este! Desigur că ne referim la plânsul după Dumnezeu. Ceea ce se întâmplă este similar cu situația în care o mamă se ascunde de copilul ei, e pentru ca acesta s-o dorească și mai tare. Însă, când vede că cel mic începe să plângă, atunci mama îndată își face apariția. Acest lucru se întâmplă și în relația noastră cu Dumnezeu și asta din aproximativ aceleași motive. Adică noi, oamenii, suntem căzuți, suntem fii ai lui Adam, și credem că le știm pe toate, că le facem pe toate, că le putem pe toate și ne aventurăm să le facem pe toate singuri, inconștienți de pericolele care ne pândesc, ca și sugarii. Chiar mai mult, strigăm (unii dintre noi, n.r.) către Dumnezeu că nu avem nevoie de Tine, că nu exiști… și atunci ne încurcăm în ițele logicii noastre, în probleme de netrecut, în incapacitatea logicii noastre de a rezolva ecuația umană. Vedeți că logica nu este capabilă să-l rezolve pe om, însă este destul de capabilă să-și dea seama de această neputință a sa. Această tensiune ar trebui să-l împingă pe om înspre credința în Dumnezeu. Din păcate, însă, cum spuneam, cei mai mulți nu mai cred în Dumnezeu, din varii motive, cel mai adesea fiind vorba de faptul că li s-a prezentat un Dumnezeu fals sau s-au scandalizat sau nu vor să accepte consecințele existenței lui Dumnezeu, adică nu vor să accepte lepădarea de patimi! Vrem să fim îmbrățișați cu patimile noastre, asta e problema.

Acuma, datorită faptului că nu mai cred în Dumnezeu, această tensiune crește în acești oameni până când sistemul nervos nu mai rezistă și pleznește. Atunci apar problemele mari: depresia, plânsul disperat și nu cel după Dumnezeu. Astea sunt mari probleme care nu sunt rezolvate decât de credința cea adevărată, care are efect terapeutic. Erezia, adică falsul dumnezeu sau drumul mai mult sau mai puțin fals către Dumnezeu nu are efect terapeutic, din cauză că nu duce niciunde și, astfel, problemele nu sunt rezolvate. Acestea cresc cu atât mai mult cu cât oamenii sunt mai mândri, se cred mai capabili, se cred mai apți, adică mai atei. Ei cred că știu mult mai bine ce li se întâmplă și felul cum să-și rezolve problemele.

Fraților, nu-i așa! Acuma, când spun „atei” nu subînțeleg aici numai pe ateii declarați, ci, într-un sens mai larg, și pe cei care sunt atei prin comportamentul lor, adică nu relaționează deloc sau aproape deloc cu Dumnezeu, adică sunt creștini doar cu numele, declarativ, și nu ca mod de viață.

Să nu uităm că suntem în pragul unui război nuclear, fraților! Eu, personal, ca monah, nu prea urmăresc ce se întâmplă pe Glob, însă mi-este foarte dificil să găsesc fapte concrete care să arate Ortodoxia – declarată sau prin comportament – în cazul unor fapte sau oameni mai mult sau mai puțin care se declară pe sine ortodocși sau, mă rog, creștini. Asta se vede doar pe ici, pe colo, în cazul unor oameni izolați. Spun asta pentru că Ortodoxia nu-i un partid, nu-i un curent de gândire, Ortodoxia e modul corect de a fi, după cum spune părintele Rafail Noica și alți mulți părinți. Sau, cealaltă definiție pe care o spun de multe ori: Ortodoxia este medicina corectă care vindecă sufletul.

Cei care sunt la putere astăzi nu știu cât sunt de ortodocși! Mai bine zis: știu, dar să nu intrăm în detalii! Ei, dacă cei care sunt totuși creștini se comportă astfel, atunci ce putem să spunem despre asiatici, despre necreștini?

Nu știu dacă știți, la ora asta cea mai puternică armă de pe Glob – cea mai puternică, fraților! -, mai puternică decât avioanele americane și decât tancurile rusești, este o aplicație făcută de chinezi: TikTok. Asta e o armă de importanță națională pentru ei, am mai amintit asta, și sunt folosite la maxim toate cunoștințele științifice posibile astfel încât să genereze oamenilor dependența de această aplicație și să le genereze plăcere. E o formă de drog, fraților! O plăcere distorsionată, păcătoasă, ca să le termine minților nu numai lor, adică utilizatorilor acestei aplicații, ci și copiilor lor! Bineînțeles, asta dincolo de faptul că le distruge productivitatea și capacitatea de atenție și de concentrare!

Fraților, trebuie să știți că sunt algoritmi de inteligență artificială diferiți pentru China și pentru restul lumii! Vă este spionat celularul și tu însuți cât de mult se poate pentru a te face dependent. Sunt folosiți inclusiv algoritmi de recunoaștere facială pentru a promova numai ce este mai adictiv, mai atractiv și într-un ritm cât mai alert posibil. Știți foarte bine că durata video-ului este limitată, astfel încât puseul de dopamină, excitarea adică, să fie din ce în ce mai deasă, mai rapidă. De aceea, comentariile și titlurile sunt limitate la foarte puține caractere, ca să te limiteze în gândire, să nu te poți exprima, să fie totul rapid, superficial. Asta e o formă de război, fraților, e crunt!

Eh, din cauzele menționate mai sus, medicul-Dumnezeu -am spus că este terapeutic Dumnezeu și Ortodoxia este terapeutică – harul lui Dumnezeu, Care ne iubește foarte mult, de multe ori se retrage pedagogic încă de la începutul deviației noastre, astfel încât să ne arate că nu mergem în direcția corectă. Ei, și atunci dispare siguranța, dispare iubirea, dispare pacea”, a atras atenția părintele Teologos într-unul dintre videoclipurile postate recent pe canalul de YouTube „O Chilie Athonită”. Continuarea o puteți urmări mai jos. VIDEO:

Urmăriți, pe aceeași temă, și discuția dintre Pr. Teologos și IT-istul Marius Voilă (specialist în securitate cibernetică ce a lucrat pentru Google, TomTom, eBay, RackSpace), intitulată „Mituri și adevăruri despre securitatea voastră”. VIDEO:

One thought on “TikTok e cea mai teribilă armă din lume, mai puternică decât avioanele americane și decât tancurile rusești. Creează dependență de plăcerea păcătoasă, distruge mințile, inhibă creativitatea și concentrarea. Numai cei cu mintea adunată pot vedea pe Dumnezeu. VIDEO cu Pr Teologos de la O Chilie Athonită

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *