O expoziție prestigioasă a unui muzeu londonez, dedicată istoriei medicinei mondiale, a fost închisă după 15 ani de existență, pe motiv că ar conține „teorii rasiste, sexiste și discriminatorii la adresa persoanelor cu dizabilități”. Wellcome Collection este acuzat de wokeism și de vandalism cultural pentru că a desființat galeria
Muzeul britanic Wellcome Collection a anunțat că închide o expoziție gratuită despre istoria medicinei, după 15 ani de existență, susținând că aceasta perpetuează o istorie bazată pe idei „rasiste, sexiste și discriminatorii la adresa persoanelor cu dizabilități”. Colecția includea obiecte din întreaga lume, unele datând chiar din anii 1600. Anunțul a stârnit furia sponsorilor, care au acuzat muzeul de vandalism cultural, informează Daily Mail.
Wellcome Collection, din Londra, a renunțat începând de astăzi la expoziția „Medicine Man”, deschisă publicului în 2007.
Organizația caritabilă care administrează muzeul, Wellcome Trust, a declarat că exponatele „au omis să spună” poveștile celor pe care „i-am marginalizat sau exclus de-a lungul istoriei”, spunând, în schimb, povestea colecționarului Henry Wellcome, un antreprenor american din domeniul farmaceutic pasionat de artefacte medicale, care a trăit în secolul al XIX-lea.
Aceasta a mai declarat că Wellcome, născut în Wisconsin, a fost un om cu „o avere, putere și privilegii imense”, care a achiziționat sute de mii de obiecte cu scopul de a „înțelege mai bine arta și știința vindecării de-a lungul timpului”.
Printre aceste obiecte se numără piese din lemn, fildeș și modelaje din ceară din întreaga lume și din diverse culturi, unele dintre ele datând din secolul al XVII-lea, precum și diverse alte curiozități, precum bastoanele lui Charles Darwin.
Într-un mesaj postat pe Twitter, muzeul a anunțat că a decis să închidă expoziția începând de duminică, 27 noiembrie, adăugând că în ultima vreme s-a întrebat „care este scopul muzeelor”.
„Când fondatorul nostru, Henry Wellcome, a început să colecționeze, în secolul al XIX-lea, scopul de atunci era acela de a achiziționa un număr mare de obiecte care să permită o mai bună înțelegere a artei și științei vindecării de-a lungul timpului”, au precizat reprezentanții muzeului.
„Acest demers a fost problematic din mai multe motive. Cui aparțineau aceste obiecte? Cum au fost achiziționate? Ce ne dădea dreptul să le spunem poveștile?”
„Rezultatul a fost o colecție care spunea o poveste globală despre sănătate și medicină, în care persoanele cu dizabilități, afro-americanii, popoarele indigene și persoanele de culoare au fost exotizate, marginalizate și exploatate – sau chiar ignorate cu desăvârșire.
„Nu ne putem schimba trecutul. Dar putem încerca să construim un viitor în care să dăm glas narațiunilor și experiențelor trăite de cei care au fost reduși la tăcere, excluși și ignorați.”
Pe site-ul muzeului se arată că galeria „înfățișează ierarhiile coloniale și stereotipurile rasiale – o parte a istoriei care nu ar trebui uitată, dar care nu poate fi contracarată și contextualizată suficient în sala de lectură fără a reitera aceste opresiuni”.
Decizia închiderii expoziției a stârnit furie în mediul online, un sponsor supărat caracterizând-o drept „act de vandalism cultural”.
Un utilizator Twitter a scris: „Scopul muzeelor este de a prezenta trecutul și de a oferi explicații privind contextul [istoric]. Exponatele „problematice” își au locul acolo tocmai din acest motiv. În loc să le explicați vizitatorilor ce le face „problematice”, voi îi privați pur și simplu de colecție. Ceea ce este exact opusul misiunii voastre. Dacă umplem muzeele doar cu exponate care corespund standardelor morale moderne, acestea vor fi foarte seci. Trecutul nu a fost perfect. Dar ascunderea imperfecțiunilor nu ajută pe nimeni.”
@PaulieTandoori a adăugat: „Muzeele există pentru a educa și a informa despre cum stăteau lucrurile în trecut și cum stau acum. Luând această decizie, cred sincer că ați pierdut o mare oportunitate de a vă exprima punctele de vedere și ați privat publicul de șansa de a învăța despre lucrurile despre care vorbiți în postarea voastră.”
@kodertj a scris: „Am vizitat [muzeul] vara aceasta împreună cu familia mea, iar „Medicine Man” a fost zona în care au ales să petreacă cel mai mult timp. Ce trist că, în viitor, vizitatorilor li se va refuza accesul la artefacte istorice reale și li se va permite să audă doar mesajele artiștilor moderni!”
Un colaj cu fotografii furnizate de Daily Mail: