30 noiembrie: Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei și Ziua Marii Uniri, cinstite la Parohia Ortodoxă Șelimbăr IV. Cântece patriotice interpretate de Vlad Pârău. FOTO/VIDEO EXCLUSIVE
Sfânta Liturghie de Sfântul Apostol Andrei și o slujbă de Te Deum pentru Ziua Națională a României au fost oficiate miercuri, 30 noiembrie, la Parohia Ortodoxă Română Șelimbăr IV „Soborul Sfinților Români” și „Sfântul și dreptul Lazăr” de părintele Valentin Delcă și diaconul Lucian Hîrceagă, răspunsurile fiind date de cantorul Gheorghe Beresgross. Bisericuța de lemn a fost neîncăpătoare pentru zecile de credincioși și credincioase care au venit să petreacă alături de Hristos serbarea Unirii tuturor Românilor într-un singur stat dar, mai ales, să-l cinstească pe Sf. Ap. Andrei, încreștinătorul dacilor și ocrotitorul neamului nostru. Le adresăm, pe această cale, toate urările de bine celor care poartă numele de Andrei, Andreea sau derivate ale acestora!
Cine a fost Sfântul Apostol Andrei?
„Sfântul Apostol Andrei era din Betsaida, orăşel ce se afla pe malul lacului Ghenizaret, şi era fratele lui Petru, primul dintre ucenicii Mântuitorului Hristos. Înainte de a fi Apostol al Domnului, Sfântul Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. După Înălţarea Mântuitorului la cer şi după Cincizecime, Apostolii au tras la sorţi şi au mers în toată lumea pentru predicarea cuvântului Evangheliei. Atunci, Sfântului Andrei i-a căzut sorţul să meargă în Bitinia, la Bizanţ, în Tracia şi Macedonia, până la Dunăre şi Sciţia (adică Dobrogea de astăzi) şi până în Crimeea. Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, lângă Corint, fiind răstignit cu capul în jos pe o cruce în forma literei X, căreia i s-a spus „Crucea Sfântului Andrei”. El este socotit Ocrotitorul României, întrucât a adus lumina Evangheliei lui Hristos pe teritoriul ţării noastre. În România, cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei a fost adus pentru prima dată în anul 1996, la Iaşi, prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Pentru a doua oară, capul Ocrotitorului României a fost adus la Bucureşti în anul 2011, iar cu prilejul sfinţirii Catedralei Naţionale, în data de 25 noiembrie 2018, Mitropolitul Hrisostom de Patra a adus la Bucureşti mâna dreaptă a Sfântului Apostol Andrei. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel mărturisea atunci că „cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei ne-a ajutat să gândim frumos la această catedrală, iar mâna Sfântului Apostol Andrei ne-a arătat mâna care a făcut catedrala, pentru că Sfântul Andrei a construit catedrala, folosindu-se de priceperea constructorilor şi a pictorilor. Deci, Sfântul Andrei ne ajută să gândim duhovniceşte şi să lucrăm duhovniceşte, să fim misionari în timpul nostru după modelul său din primul secol”, potrivit Radio Trinitas.
Surpriza zilei a constituit-o un mic recital de cântece patriotice interpretate de chitaristul și ziaristul Vlad Pârău. „Nu uita că ești Român!”, „Câmpul lui Horea”, „Cerul și pământul”, „Doamne, ocrotește-i pe Români!”, „Gândește mare, Românie Mare!”, „Peste Centenar”, „Biserica Română” sunt doar câteva dintre melodiile oferite celor prezenți. VIDEO:
https://rumble.com/v1y2lkw-doamne-ocrotete-i-pe-romni.html
https://rumble.com/v1y2omw-biserica-iubirii.html
https://rumble.com/v1y2pus-peste-centenar.html
Vă invităm să vă abonați gratuit la canalul de YouTube pentru a primi la timp noutățile muzicale!
De interes, pe aceeași temă: A cincea seară a cântecelor pentru pace cu Vlad Pârău – din nou, la Sibiu!
Parohia Ortodoxă Brădeni le-a oferit sătenilor un eveniment cultural susținut de Vlad Pârău
2 thoughts on “30 noiembrie: Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei și Ziua Marii Uniri, cinstite la Parohia Ortodoxă Șelimbăr IV. Cântece patriotice interpretate de Vlad Pârău. FOTO/VIDEO EXCLUSIVE”