Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române le cere preoților români din Bucovina, hăituiți de KGB-ul ucrainean, să se adecveze față de acesta. Ion Cristoiu: Capii creștinilor din Imperiul Roman care nu au vrut să se adecveze contextului istoric au ajuns la lei, dar au devenit sfinți!

Istoricul clipei Ion Cristoiu a comentat, luni, 23 ianuarie, știrea despre persecuția religioasă declanșată de organele de forță din Ucraina împotriva credincioșilor cele mai vechi biserici din Ucraina, mitropolia ortodoxă autonomă în cadrul BORU. Deși acestei persecuții i-a căzut victimă și majoritatea credincioșilor români, reprezentați de mitropolitul Longhin (Mihail) Jar al Cernăuțiului și Bucovinei (de Nord), reprezentantul Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, nu-și exprimă compasiunea firească față de conaționalii noștri, subliniind că ei fac parte din BORU și nu din BOR și recomandându-le să se „adecveze” situației create de război. Adecvarea românilor bucovineni a fost participarea pe front în primele linii sub uniforma Armatei Ucrainene, dar asta nu înseamnă că ei sunt gata să se lepede de religia/biserica în care s-au născut pentru a trece cu japca la structura autocefală ucraineană (girată de Patriarhia Constantinopolului) sau la Patriarhia Română. Cristoiu suspectează, mai mult, că majoritatea creștinilor din Ucraina vor fi siliți, în numele integrării europene, să treacă la (greco-)catolicism, pentru a se sincroniza cu partea vestică a țării și cu vecinii „europeni” din regiune – Polonia și Ungaria.

„Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei (Române, n.n.), celebrul Vasile Bănescu, care e, cum s-ar spune, un apostat, de fapte n-are nici o treabă cu creștinismul, n-am înțeles, în numele Patriarhiei ne spune următorul lucru: preoții, clerul, maicile de-acolo cărora li se pune cizma KGB-ului ucrainean pe gât, această Biserică nu ține de Biserica Ortodoxă Română. Cetățeanul ăsta vorbește în numele Bisericii Ortodoxe Române, ia uitați ce spune: „Situația gravissimă în care se află acum Ucraina, invadată și agresată militar de aproape un an a creat o realitate tragică inclusiv în plan local, bisericesc, o realitate socială în care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept, creștin, onest și realist!”. Stimați telespectatori, acest text, aceste rânduri aparțin purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, (…) al Patriarhului României. Vedeți d-voastră ce prostie spune? Păi, stimate cetățene Bănescu, creștinii, pe vremea persecuției romane, cum de nu s-au adaptat? Puteau să se adapteze! Sfinții, o mare parte din sfinții din calendarul ortodox sunt liderii creștinilor din Imperiul Roman care nu au vrut să se adecveze. Li se cerea … să abjure, adică să spună cu nu mai sunt creștini, ci cred în zeii romani. Creștinii au refuzat! Au ajuns la (groapa cu) lei. Deci, au refuzat să se adecveze. Cum să ceri, mă, să se adecveze? Să se adecveze la ce? Ce realitate a creat războiul din Ucraina? Românii să nu mai fie români? Românii să fie înțelepți în ce sens? Adică să vină Volodimir Zelenski și cu KGB-ul lui să-i persecute și ei să zică „Să trăiți!”? Ce legătură este între atacarea Ucrainei de către ruși și români? Cum să se adecveze? Ei sunt adecvați… se roagă la Dumnezeu, la cine vrei să se roage, la Volodimir Zelenski? De ce să se adecveze?”, s-a întrebat istoricul clipei Ion Cristoiu în jurnalul său video de luni, 23 ianuarie 2023.

În același videoclip este inserat și un pasaj dintr-o emisiune moderată de jurnalistul Ionuț Cristache, la care, printre invitați, se disting Ion Cristoiu și Mircea Dinescu. Acesta din urmă a comentat într-un mod mai uman, sentimental, prigoana religioasă din Ucraina, spunând că lui îi este milă de românii ortodocși persecutați de regimul de la Kiev, dar și de celelalte minorități etnice sau religioase care au parte de tratamente similare:

„Eu am crezut multă vreme că cei care suferă, după suferința pe care o au, devin mai buni (…). Mă așteptam ca, din partea ucrainenilor, să devină mai buni și cu cei … și cu minoritatea română, și cu cea maghiară și chiar și cu rușii lor (de pe teritoriul ucrainean, n.n.), că ei au ruși, au câteva milioane de ruși, să arate blândețe, nu teroarea care se manifestă la Moscova asupra ei (a Ucrainei, n.r.)! Nu au arătat blândețe (ucrainenii, n.n.)! Au expulzat și preoți ruși, expulzează și preoți români. Mai e o vorbă: dom-le, criminalii noștri sunt mai buni decât criminalii lor!” – poetul Mircea Dinescu.

Citiți și: Dr Vasile Astărăstoae denunță persecuția religioasă îndreptată de regimul de la Kiev împotriva inclusiv a românilor ortodocși, în timp ce Vasile Bănescu subliniază că preoții acestora nu aparțin de Patriarhia Română. Cazul părintelui Jar, ocrotitorul orfanilor. VIDEO

VIDEO:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *