Cutremure devastatoare în Turcia și Siria

Sud-estul Turciei și nord-vestul Siriei au fost lovite luni de cutremure devastatoare, în urma cărora mii de persoane au murit sau au fost rănite, iar numeroase clădiri au fost avariate.

Cel puțin 2.316 persoane au murit și alte 13.293 au fost rănite în 10 provincii din cauza a două cutremure puternice care au zguduit luni sudul Turciei, a anunțat un oficial de la agenția pentru calamități din această țară, transmite agenția de presă Anadolu.

Luni dimineața devreme, un cutremur puternic de 7,7 grade, centrat în districtul Pazarcik, a zdruncinat Kahramanmaras și a zguduit puternic mai multe provincii, printre care Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay și Kilis.

Ulterior, la ora 13:24 p.m. (10:24GMT), un cutremur cu magnitudinea 7,6, centrat în districtul Elbistan din Kahramanmaras, a lovit regiunea.

Orhan Tatar, directorul general pentru reducerea riscurilor din cadrul Președinției pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD), a declarat că un total de 7.840 de persoane au fost salvate dintre dărâmături.

Peste 25.000 de persoane, inclusiv soldați turci, desfășoară în prezent operațiuni de căutare și salvare în regiunile afectate, a precizat Tatar.

El a adăugat că 250 de milioane de lire turcești (aproximativ 13,3 milioane de dolari) din fondurile de urgență au fost trimise până în prezent către provinciile calamitate.

Ca o „decizie pur preventivă”, compania turcă de conducte de petrol (BOTAS) a oprit fluxul de țiței în regiune, a adăugat Tatar.

În prezent, nu există nicio amenințare de tsunami pe coastele Turciei din estul Mediteranei, a precizat AFAD.

„Cel mai mare dezastru” de la cutremurul din 1939 de la Erzincan

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că, odată cu cutremurul, Turcia a fost zguduită de „cel mai mare dezastru” de la cutremurul din Erzincan din 1939.

„Statul nostru a luat măsuri cu toate instituțiile sale în urma cutremurului. Toate resursele au fost mobilizate”, a declarat el la biroul AFAD din capitala turcă Ankara, unde a coordonat operațiunile de salvare și ajutorare.

De asemenea, Erdogan a făcut apel la națiunea turcă să acționeze ca „o singură inimă”, spunând: „Sper că vom depăși aceste zile dezastruoase prin unitatea și solidaritatea noastră ca țară și națiune”.

Președintele a vorbit la telefon cu primarii din Adana, Osmaniye, Hatay și Kilis și a aflat despre eforturile de căutare și salvare, potrivit administrației prezidențiale turce.

Turcia va ține șapte zile de doliu național după cutremurele mortale.

„Din cauza cutremurelor care au avut loc în țara noastră pe 6 februarie, a fost declarată o perioadă de doliu național de șapte zile. Drapelul nostru va fi arborat la jumătate de catarg până duminică, 12 februarie, la apusul soarelui, în toată țara noastră și în reprezentanțele noastre din străinătate”, a scris Erdogan pe Twitter.

După cutremur, un „coridor de ajutor aerian” a fost creat de forțele armate turcești pentru a trimite echipe de căutare și salvare în regiune.

„Ne-am mobilizat avioanele pentru a trimite în zona cutremurului echipe medicale, echipe de căutare și salvare și vehiculele acestora. Am maximizat disponibilitatea avioanelor noastre pentru a asigura serviciul de transport necesar”, a declarat ministrul Apărării Naționale, Hulusi Akar.

Un număr mare de avioane de transport, inclusiv un A-400M al forțelor armate turce, au început să trimită în regiune echipe de căutare și salvare și vehicule. Avioanele de ambulanță folosesc, de asemenea, coridorul de ajutor aerian, a adăugat Akar.

„Forțele armate turcești își continuă eforturile pentru a determina pagubele și victimele. Din păcate, avem trei soldați morți la datorie și mai mulți răniți”, a declarat el.

Ulterior, el a anunțat că o navă de transport de persoane a marinei turce va acosta în portul Iskenderun din Hatay mai târziu în cursul nopții pentru a-i transporta pe cei răniți la spitale din provincia Mersin, la aproximativ 140 de kilometri vest.

Ministrul Sănătății, Koca, a declarat că un număr suficient de echipe din toate cele 81 de provincii se află la datorie în zonele calamitate și își continuă activitățile de căutare și salvare și serviciile de sănătate.

„Ambulanțele noastre aeriene și terestre sunt, de asemenea, în serviciu în regiune. În prezent, efectuăm coordonarea din Hatay, una dintre provinciile afectate de dezastrul cutremurului”, a declarat el pe Twitter.

Ministrul Educației Naționale, Mahmut Ozer, a declarat că învățământul din Turcia este suspendat până lunea viitoare, 13 februarie.

Ministrul Tineretului și Sportului, Mehmet Kasapoglu, a declarat că toate evenimentele sportive naționale din Turcia au fost suspendate până la noi ordine.

Cutremurul a fost resimțit și în mai multe țări vecine din regiune, inclusiv în Liban și Siria.

Nord-vestul Siriei, declarat „zonă calamitată” după un cutremur puternic

În Siria s-au înregistrat cel puțin 476 de morți și sute de răniți din cauza cutremurului, potrivit Ministerului Sănătății și Apărării Civile Siriene ale regimului, scrie agenția de presă Anadolu.

Agenția de apărare civilă „Căștile Albe” a declarat nord-vestul Siriei „zonă calamitată” după ce un cutremur puternic centrat în sud-estul Turciei a zguduit luni dimineața devreme întreaga regiune.

Într-o declarație, agenția de salvare a calificat situația din nord-vestul Siriei drept „catastrofală”, pe fondul prăbușirii clădirilor și al înregistrării de numeroase decese.

Căștile Albe au făcut apel la ajutor urgent „pe fondul lipsei de capacități și de servicii, a lipsei de adăposturi și a vremii furtunoase și geroase”.

De asemenea, agenția a cerut să se exercite mai multă presiune asupra regimului sirian și a aliaților săi „pentru a se asigura că nu vor fi lansate atacuri împotriva zonelor afectate de cutremur”.

Cel puțin 476 de persoane au fost ucise și alte sute au fost rănite în Siria în urma cutremurului, potrivit cifrelor compilate de Ministerul Sănătății și de Apărarea Civilă Siriană a regimului.

Agenția de știri de stat SANA a raportat, citând Ministerul Sănătății, că cel puțin 326 de persoane au fost ucise și alte 1.024 rănite, în timp ce Apărarea Civilă Siriană a declarat că 150 de persoane au fost ucise și peste 350 rănite în zonele aflate sub controlul opoziției în nord-vestul Siriei.

Cutremure puternice au lovit regiunile Idlib, Alep, Hama, Latakia și Raqqa din Siria, potrivit agenției siriene de presă.

Apărarea civilă siriană a precizat că bilanțul victimelor este posibil să crească, întrucât există sute de familii rămase blocate sub dărâmăturile clădirilor prăbușite.

De asemenea, zeci de clădiri au fost distruse sau avariate în zonele controlate de opoziție în nordul Siriei, unde echipele de salvare caută cu disperare supraviețuitori.

În diferite zone din nordul Siriei, cel puțin 58 de persoane au fost ucise și sute de persoane au fost rănite, potrivit informațiilor compilate de Anadolu din mai multe surse locale, inclusiv Rețeaua siriană pentru drepturile omului și spitale.

În Turcia, cel puțin 912 persoane au fost ucise și alte 5.385 au fost rănite în 10 provincii în urma cutremurului, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan.

Provinciile Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay și Kilis au fost puternic afectate de cutremur.

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia (AFAD) a declarat că seismul cu magnitudinea de 7,7 grade s-a produs la ora 4:17 a.m. (01:17GMT) și a fost centrat în districtul Pazarcik din provincia sudică turcească Kahramanmaras.