Cutremure Turcia-Siria: Ipoteza HAARP nu se verifică. Să ne concentrăm pe într-ajutorarea victimelor, mai ales a celor din Siria! Opinia lui Constantin-Florin Ilie

Revin pe tema recentelor seisme din Turcia și Siria. Cum spuneam într-o postare anterioară, ultimul cutremur de proporții din Turcia, legat de doar una dintre falii, a avut loc în 1999 (de fapt au fost două, dar celălalt, replica, mai mic, de 4,9 grade…) și s-a soldat cu mult mai multe victime. 7,8 grade. Eram acolo. A fost pe (doar) una dintre cele trei falii. De ce e important să reținem asta? Pentru că cel de zilele trecute s-a petrecut la congruența celor trei (!) falii tectonice, de aici și densitatea ca număr a seismelor, dar și a replicilor. Efectul s-a transmis cu egală putere asupra fiecăreia dintre acestea. Una este să se cutremure o falie, alta e să se producă seismul la congruența a trei falii majore: seismul le „deranjează” pe toate cele trei. Puternic (vezi și harta faliilor).

E clar că atunci când se întâmplă seismul în această zonă apar o mulțime de replici care merg foarte departe. De altfel, specialiștii au menționat aceste riscuri de foarte mulți ani, de pe întreg mapamondul, zona fiind cunoscută ca areal cu risc înalt de seismicitate. Nu oriunde în lume se intersectează trei falii deodată.

Apoi, afară de cele stipulate mai sus, trebuie reținut că Erdogan „a dat palma” cu ăia la Davos în anul de grație 2009, iar nu recent și că era direcționată către Israel, cu care avea dispute pe influențe teritoriale la acel moment. Putea să fie la oricare altă reuniune. De altfel, acest gen de animozități din partea politicienilor turci nu sunt singulare. În acel context, în 2009, Erdogan a profitat de statutul său important între „colegi” și a trântit-o în direct, populist și cu o singură direcție, una care are priză la publicul turc și nu numai (cel din Asia Mijlocie, de pildă). Deci, nici aici nu există vreo legătură cu seismele recente.

Nu în cele din urmă, repet și aici ceea ce am spus în cealaltă postare: credităm anumite tehnologii și oameni cu puteri mult prea mari, iar asta este deja o armă. A lor. Iluzia. În ceea ce privește fenomenele naturale și controlul acestora, nu că nu se vrea, dar nu pot fi controlate la milimetru. Cu alte cuvinte, dacă ar fi fost vreun HAARP, ceva, la mijloc, acesta ar fi produs fie niște cutremure cu adevărat apocaliptice de nu rămânea nimic pe hartă, gen 9 – 10 grade pe scara Richter, fie nu le-ar fi ieșit decât niște fâsuri de 3 – 4 grade. În niciun caz nu ar fi reușit unele care să se înscrie în exact valorile specifice zonei respective.

Daaar…, pentru că suntem oameni inteligenți și, de dragul discuției și al științei, care spune să iei în calcul toate ipotezele, haideți să reducem puțin ipoteza asta cu „mâna HAARP” la absurd. E o metodă științifică.

Bun, să spunem că au dat cu arma HAARP în scoarță. Ok. E plin internetul cu „dezvăluiri”, cu expuneri, cu demonstrații etc. – dom’le, e HAARP. Păi, dragilor, dacă noi aflăm acestea și le zugrăvim fără discernământ pe toate gardurile, atunci cu atât mai mult structurile de securitate turce (cel puțin). Un astfel de act nu că ar echivala, ci ar reprezenta de-a dreptul un act de război. Cine ar avea acest interes? Hai, Siria e și așa uitată de lume, dar Turcia este un factor extrem de important geopolitic pentru absolut toate marile puteri. Nimeni nu-și dorește o Turcie dușman, ci aliat. Fie că vorbim de SUA, de NATO, de Federația Rusă, China etc. Chiar și Israelul, cel puțin nu și-i dorește ca adversari.

Revenind, deci, dacă noi, ăștia micii, am desluși o atare conspirație HAARP, atunci mai cu seamă cam toate serviciile secrete. Iar asta ar însemna un atac terorist asupra (cel puțin a) Turciei. Vă spun că nimeni dintre cei puternici ai lumii nu ar închide ochii la așa ceva. Însă, peste toate, însăși Turcia nu ar accepta un asemenea atac fără să răspundă.

Spuneam și în postarea anterioară, cine îi cunoaște pe turci – iar jucătorii internaționali îi cunosc foarte bine, vă asigur – știu că turcii nu doar că nu ar fi timorați, intimidați sau „puși cu botul pe labe” printr-un astfel de atac, ci, dimpotrivă, ar porni pe loc un război împotriva oricui ar face asta, fie ea chiar Lucuricia, beretele albastre sau steluțele din îndepărtata Asie.
Așadar, asta cu HAARP (sau alte bazaconii) la mine nu ține! Cum nu ar ține nici la turci.

Cu tot respectul, eu zic să nu ne hazardăm, să fim atenți și să nu ne lăsăm târâți în ridicol. Sistemul abia așteaptă să decredibilizeze orice potențial combatant al lucrurilor odioase care cu adevărat se întâmplă și au în spate mâini criminale. Chiar la noi în curte. Și care au generat de zeci de ori mai multe victime…

În ceea ce privește tragedia din Turcia și Siria, mai bine ne-am concentra pe într-ajutorarea la modul concret a victimelor acestei catastrofe, în special pe cele din Siria, care pe lângă nefericitele seisme au „parte” de ani de zile și de inumanele sancțiuni impuse de occidentul „umanist” care le fac viața aproape imposibilă. Turcia este deja destul de curtată, Siria, însă, deliberat ocolită. Deh, tragedia nu are aceeași măsură pentru toți…

Ajută Siria! (articolul continuă dedesubt)

Articol de opinie împărtășit pe Facebook la data de 8 februarie de Constantin-Florin Ilie, membru fondator al Comitetelor Cetățenești Locale. Vă așteptăm să vă exprimați propriile opinii în secțiunea noastră de comentarii!

Citiți și: Cutremure devastatoare în Turcia și Siria

Cutremure Turcia-Siria: Cutremurul din Turcia, o amânare? Opinia lui Ioan Sperling. VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *