Av. Iulian Rusanovschi, întemeietorul Asociației Monumentum din Basarabia: Bunica mea a studiat Religia la școală în perioada României Întregite și mi-a imprimat un comportament creștinesc prin fapte, nu prin vorbe. VIDEO CoraZone / Metropola TV

Emisiunea CoraZone, realizată de jurnalista Cora Muntean în coproducție Metropola TV – Cristoiu TV, a avut joi la amiază un invitat mai puțin obișnuit: pe românul basarabean av. Iulian Rusanovschi, absolvent de Drept și Teologie Ortodoxă, fost președinte al ASCOR Chișinău, unionist – cu fapta, nu cu vorba! – și întemeietorul asociației Monumentum din Republica Moldova, al cărei obiectiv este restaurarea sau reamplasarea vechilor monumente istorice românești în spațiul dintre Prut și Nistru. Pe parcursul unei ore de conversație captivantă, av. Rusanovschi și-a prezentat cărțile publicate, a povestit despre cum și-a refăcut arborele genealogic până aproape de epoca lui Ștefan cel Mare, dar cel mai mult a vorbit despre ultimul secol de istorie basarabeană, despre persecuțiile și deportările întreprinse de sovietici după 1940, cărora le-au căzut victime majoritatea fruntașilor perioadei interbelice, și despre chipul blajin al bunicii sale materne.

„Unchiul meu, regretatul dizident Ion Moraru, mi-a făcut la un moment dat un exercițiu de gândire și mi-a spus în felul următor: Uniunea Sovietică a creat anumite surogate pentru a îndepărta oamenii de Biserică. Astfel, Sfânta Treime a fost răsturnată prin „troika” Troțchi, Stalin, Lenin; mama era Rusia, bunelul era Lenin, tata era Stalin, surorile erau republicile sovietice, fratele mai mare era fratele de dincolo de Nistru ș.a.m.d. Și mă întreabă el: cine a scăpat din această ecuație? Și n-am știut să-i răspund pe moment. Și el mi-a spus: bunica! Și, într-adevăr, bunica nu are un surogat în toată această concepție sovietică, pur și simplu nu are!

Și, într-adevăr, Bunica a fost cea care a transmis educația creștină, educația autentică, nepoților direct. Pentru că în perioada sovietică s-a început procesul de industrializare, părinții noștri lucrau la fabrică, la uzină, erau foarte mulți ingineri. Cele mai multe perioade și vacanțe le-am petrecut la bunica mea, în satul Fundurii Vechi (https://ro.wikipedia.org/wiki/Fundurii_Vechi,_Glodeni) din raionul Glodeni sau fostul județ Bălți. Bunica mea, având școală românească, pentru că ea a învățat primele 4 clase în perioada României Întregite și a făcut Religia la școală, mi-a imprimat un comportament – deci nu mi-a ținut lecții de filosofie sau de credință, absolut nimic, doar comportamentul ei. Dimineața începea cu rugăciunea în fața icoanei. Trăia într-o casă nu prea mare, unde erau câteva paturi, icoana era în mijlocul (încăperii) spre răsărit, spre biserică, și ea începea dimineața rugăciunea în genunchi – permanent, indiferent că avea o vârstă respectabilă. Seara o termina iarăși în genunchi în fața icoanei. Cum spunea Petre Țuțea că, în fața lui Dumnezeu, o bătrână în genunchi, cu picioarele pline de glod, valorează mai mult decât un intelectual ateu!”, a depănat din amintirile sale avocatul Iulian Rusanovschi. VIDEO:

Urmăriți și: Cristi Puiu și jurnalista Cora Muntean, în dialog la CoraZone. Regizorul-bucătar, așezat pe taburetul cu trei picioare – unul înfipt în Credință, celălalt înfipt în Familie și celălalt înfipt în Neam. VIDEO CoraZone / Metropola TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *