
Vladimir Putin, discurs anual: Nu suntem în război cu poporul Ucrainei. Regimul ucrainean de azi servește interesele unor state terțe. Occidentul folosește Ucraina ca poligon de încercare pentru a provoca daune Rusiei
Președintele rus Vladimir Putin și-a susținut marți, 21 februarie 2023, discursul anual în fața Adunării Federale, în cadrul căruia a prezentat o evaluare a situației din Rusia și viziunea lui asupra planurilor de viitor ale Federației. Discursul din acest an este deja al 28-lea din istoria modernă a Rusiei și al 18-lea pentru Putin, informează agenția rusă de presă TASS. Discursul are o cu atât mai mare semnificație cu cât este prezentat cu 3 zile înaintea împlinirii unui an de la începutul „operațiunii militare speciale” în Ucraina – cum o numesc oficialii ruși – și la o zi după vizita la Kiev și Varșovia a președintelui american Joe Biden. Vom enumera câteva idei mai importante din alocuțiunea liderului rus, lăsând deoparte chestiunile de politică internă și punând accentul pe subiectele care îi preocupă pe cititorii români – războiul și politica externă.
În cuvântarea care a durat o oră și 45 de minute, președintele rus a adus în discuție subiecte precum „operațiunea militară specială” din Ucraina, a criticat politica statelor occidentale și a anunțat o serie de noi măsuri sociale și economice, printre care crearea unui fond special pentru sprijinirea veteranilor acțiunilor de luptă și o reformă a educației. (TASS News Agency)
Rusia își suspendă participarea la tratatul New START de control al armamentului nuclear
În urma declarațiilor recente ale NATO, Rusia este nevoită să își suspende participarea la pactul nuclear New START, ultimul mare tratat de control al armelor nucleare rămas în vigoare cu Statele Unite, a declarat marți președintele Vladimir Putin.
„Repet, [Rusia] nu se retrage din tratat, nu, ci doar își suspendă participarea”, a declarat președintele.
Rusia va reveni la tratat de îndată ce va înțelege cum vor fi luate în considerare arsenalele nu doar ale Statelor Unite, ci și ale altor puteri nucleare din NATO – Marea Britanie și Franța.
În afară de aceasta, Rusia se va pregăti pentru posibile teste nucleare doar ca răspuns la posibile astfel de manevre făcute de țările NATO. Ministerul rus al Apărării și corporația de stat pentru energie nucleară Rosatom ar trebui să se pregătească pentru executarea de teste nucleare, dacă va fi nevoie, dar Moscova nu va fi prima care le va efectua, a dat de înțeles Putin.
„Operațiune militară specială” din Ucraina
Rusia și-a lansat „operațiunea militară specială” pentru a proteja populația de pe teritoriile sale istorice și pentru a elimina o amenințare venită dinspre Ucraina. Moscova a depus toate eforturile pentru o soluționare pașnică, dar „un scenariu complet diferit” a fost pus la cale pe la spatele său, iar statele occidentale implicate în discuții joacă „cu cărțile marcate”, consideră Vladimir Putin.
Responsabilitatea pentru evenimentele actuale aparține Occidentului, care încearcă să îndepărteze de Rusia „teritoriile istorice, care astăzi se numesc Ucraina”. „Ei [Occidentul] au fost cei care au declanșat războiul. Iar noi am folosit și folosim forța pentru a-l opri”, a declarat președintele rus.
Elitele occidentale caută să provoace o înfrângere strategică a Rusiei și „plănuiesc să transforme un conflict local într-o fază de confruntare globală”, iar Moscova „va reacționa în consecință”. Occidentul nu poate decât să realizeze că „este imposibil să învingă Rusia pe câmpul de luptă”, a spus liderul rus.
Putin a avertizat că livrările de arme către Kiev vor avea consecințe. „Cu cât raza de acțiune a sistemelor occidentale care sunt aduse în Ucraina este mai mare, cu atât mai departe de granițele noastre vom fi nevoiți să împingem amenințarea”, a subliniat Putin.
„Occidentul caută să dețină puteri nelimitate, în timp ce Rusia își apără teritoriul” – Putin
„Cei care plănuiau un nou atac asupra Donețkului și Donbassului și asupra Luganskului erau conștienți că următoarea misiune era un atac asupra Crimeei și Sevastopolului, iar noi știam și am înțeles acest lucru. Iar acum Kievul vorbește deschis despre astfel de planuri de mare anvergură. Ei bine, ei s-au dat în vileag, au dezvăluit ceea ce noi știam deja foarte bine”, a declarat Putin.
„Noi protejăm viețile oamenilor, propriul nostru cămin, în timp ce obiectivul Occidentului este puterea nelimitată”, a adăugat Putin, citat de TASS.
Președintele rus a subliniat că țările occidentale au cheltuit peste 150 de miliarde de dolari pentru a ajuta și înarma Kievul. „Prin comparație, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), țările G7 au alocat aproximativ 60 de miliarde de dolari pentru a ajuta cele mai sărace națiuni din lume în 2020-2021. Este clar, nu-i așa? Nu mai puțin de 150 [de miliarde] de dolari pentru război și 60 [de miliarde] de dolari pentru cele mai sărace țări, de care pretind că au grijă în mod constant. Și toate acestea se întâmplă sub binecunoscutele cerințe de obediență față de țările care beneficiază de acești bani”, a subliniat Putin.
Fluxul de bani pentru ajutorarea Kievului nu se micșorează, a remarcat președintele rus.
Putin a subliniat că, la recenta Conferință de Securitate de la Munchen, au fost lansate acuzații interminabile împotriva Rusiei și se creează impresia că acest lucru a fost făcut doar pentru a-i face pe toți să uite cum a acționat Occidentul în ultimele decenii.
„Și ei au fost cei care au lăsat duhul să iasă din sticlă, care au aruncat regiuni întregi în haos”, a subliniat el. „Potrivit estimărilor făcute chiar de experții americani, războaiele – vreau să vă atrag atenția că nu noi am venit cu aceste cifre, ci americanii înșiși le-au furnizat – războaiele pe care Statele Unite le-au declanșat după 2001 au ucis aproape 900.000 de oameni, iar peste 38 de milioane au devenit refugiați. Toate acestea, ei doar [încearcă] acum să le șteargă din memoria colectivă, pretinzând că nu s-au întâmplat niciodată”, a subliniat președintele rus.
Putin spune că Occidentul folosește Ucraina ca poligon de încercare pentru a provoca daune Rusiei
Statele occidentale folosesc Ucraina atât ca un berbece împotriva Rusiei, cât și ca poligon de încercare, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin, citat de TASS.
„Responsabilitatea pentru alimentarea conflictului ucrainean, pentru escaladare, pentru numărul tot mai mare de morți revine în totalitate elitelor occidentale și, bineînțeles, actualului regim de la Kiev, pentru care poporul ucrainean este în esență străin”, a spus Putin.
„Regimul ucrainean de astăzi servește mai degrabă interesele unor state terțe decât pe cele ale propriei națiuni. Occidentul folosește Ucraina atât ca un berbece împotriva Rusiei, cât și ca poligon de încercare”, a mai spus Putin.
Potrivit acestuia, „proiectul „Anti-Rusia” este de fapt o parte a politicii revanșarde față de Federația Rusă, care are ca scop crearea unor focare de instabilitate și conflicte în vecinătatea aproximativă sau la granițele acesteia”. „Atât atunci, în anii ’30, cât și acum, obiectivul este același, și anume canalizarea agresiunii spre Est. Pentru a declanșa un război prin procură în Europa și a scăpa de competitori.”
„Nu suntem în război cu poporul ucrainean”, pretinde capul Armatei Ruse
„Noi nu suntem în război cu poporul ucrainean. Am spus deja acest lucru de multe ori. Poporul ucrainean a devenit ostaticul regimului de la Kiev și al patronilor săi occidentali, care au ocupat de fapt țara din punct de vedere politic, militar și economic”, a opinat Putin.
Timp de decenii, aceștia au distrus industria ucraineană și au jefuit resursele naturale, a precizat el. Rezultatul logic a fost degradarea socială, o creștere uriașă a sărăciei și a inegalității, a subliniat liderul rus. „În astfel de condiții, este, de asemenea, ușor să găsești material pentru acțiuni de luptă. Nimeni nu s-a gândit la oameni, ei au fost pregătiți pentru măcel și în cele din urmă transformați în bunuri de unică folosință. Este trist și înfricoșător să vorbim despre asta, dar este un fapt împlinit”, a spus el.
Occidentul a cheltuit deja peste 150 mld. dolari pentru ajutorarea și furnizarea de arme Kievului, afirmă Putin
Țările occidentale au cheltuit deja peste 150 de miliarde de dolari pentru a ajuta și înarma Kievul, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin, citat de TASS.
„Acesta (Occidentul – n.r.) a cheltuit deja peste 150 de miliarde de dolari pentru a ajuta și livra arme regimului de la Kiev”, a spus el, adăugând că fluxul de fonduri destinate furnizării de sprijin militar Kievului nu pare să se micșoreze. „Între timp, fluxul de fonduri destinate războiului nu scade”, a spus Putin.
Rusia va elimina amenințarea de la granițele sale, dacă Ucraina va primi sisteme de rachete cu rază de acțiune mai mare – Putin
Rusia va fi nevoită să îndepărteze amenințarea de la granițele sale, dacă regimul de la Kiev va primi sisteme de rachete cu rază de acțiune mai lungă de la statele occidentale, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin, citat de TASS.
„O idee ar trebui să fie foarte limpede pentru toată lumea: cu cât sistemele de rachete aduse de țările occidentale în Ucraina vor avea raza de acțiune mai lungă, cu atât mai departe de granițele noastre vom fi forțați să împingem această amenințare. Acest lucru este firesc”, a spus Putin. „Nu mă voi opri în detaliu asupra încercărilor Occidentului de a schimba cursul operațiunilor de luptă sau asupra planurilor sale de a crește livrările de armament. Toată lumea le cunoaște deja destul de bine”.
Occidentul a respins în mod deschis propunerile fundamentale de securitate ale Rusiei – Putin
Occidentul a respins în mod deschis propunerile fundamentale ale Rusiei în materie de securitate, demonstrând astfel că nu are de gând să oprească punerea în aplicare a planurilor sale agresive, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin, citat de TASS.
„În decembrie 2021, am trimis oficial Statelor Unite și NATO proiecte de tratate privind garanțiile de securitate. Dar, de fapt, am primit un refuz deschis în ceea ce privește toate propunerile-cheie, fundamentale. Apoi, în cele din urmă, a devenit clar că s-a dat undă verde pentru punerea în aplicare a planurilor agresive și că acestea nu se vor opri”, a spus el.
Putin a subliniat că Statele Unite au rupt în mod unilateral acordurile fundamentale care „mențineau pacea pe glob”. În special, s-au retras din Tratatul INF (de neproliferare nucleară, n.r.).
„Trebuie să existe un motiv pentru care au făcut acest lucru. După cum se știe, SUA nu fac niciodată ceva fără motiv”, a adăugat el.
„Occidentul a aruncat regiuni întregi în haos de-a lungul deceniilor” – Putin
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că, în ultimele decenii, Occidentul „a dat drumul duhului din sticlă” și a aruncat regiuni întregi în haos.
„La o conferință recentă de la Munchen, au existat nenumărate acuzații adresate Rusiei. Se pare că acest lucru a fost făcut doar pentru a-i face pe toți să uite cum a acționat Occidentul în ultimele decenii. Au lăsat duhul să iasă din sticlă. Au aruncat regiuni întregi în haos”, a declarat președintele rus, citat de TASS.
„Potrivit estimărilor experților militari americani, în urma războaielor – doresc să atrag atenția asupra acestui lucru: nu am inventat noi aceste cifre, sunt calculele americanilor – în urma războaielor pe care Statele Unite le-au declanșat din 2001 încoace, aproape 900 de mii de oameni și-au pierdut viața și peste 38 de milioane au devenit refugiați. Acum, ei încearcă să șteargă toate acestea din memoria umanității, pretinzând că nu s-a întâmplat niciodată așa ceva. Dar nimeni în lume nu a uitat acest lucru”, a subliniat Putin.
„Occidentului nu-i pasă pe cine pariază în lupta cu Rusia” – Putin
Occidentul este dornic să folosească pe oricine și pe fiecare în lupta sa împotriva Moscovei, a declarat marți președintele Vladimir Putin, citat de TASS.
Potrivit acestuia, nimeni din Occident nu pare să observe că trupele ucrainene nu fac niciun secret din faptul că se consideră moștenitorii diviziilor naziste germane. „De ce este așa? Pentru că, iertați-mi limbajul, nu le pasă. Nu le pasă pe cine pariază în lupta lor împotriva noastră, a Rusiei. Principalul lucru este ca cei pe care îi aleg să lupte împotriva noastră, împotriva țării noastre, astfel încât toată lumea să poată fi folosită, și i-am văzut făcând asta, folosind teroriști și neonaziști. L-ar folosi și pe diavolul însuși dacă ar putea – Doamne ferește – dacă ar fi de acord să le îndeplinească ordinele și să servească drept armă împotriva Rusiei”, a opinat Putin.
„Elitele occidentale au devenit bastioane ale unor minciuni sfruntate” – Putin
Elitele occidentale au devenit un bastion al minciunilor sfruntate, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin, citat de TASS.
Potrivit acestuia, elitelor occidentale nu le pasă nici de propriile popoare. „Ei le-au înșelat cu nerușinare, spunându-le povești despre căutarea păcii și despre angajamentul lor față de [ideea] de menținerea păcii și față de rezoluția Consiliului de Securitate al ONU privind Donbass-ul”, a adăugat Putin.
„Promisiunile Occidentului de a căuta pacea în Donbas s-au dovedit a fi minciuni sfruntate” – Putin
Promisiunile țărilor occidentale de a căuta o soluționare pașnică a conflictului din Donbass s-au dovedit a fi un fals și o înșelăciune flagrantă, aceste țări angajându-se în acțiuni de șicanare, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin, citat de TASS.
„După cum vedem acum, promisiunile guvernanților țărilor occidentale și asigurările lor privind impulsionarea soluționării pașnice în Donbas s-au dovedit a fi un fals și o înșelăciune flagrantă”, a spus Putin. „Ei pur și simplu au tras de timp, au fost implicați în șicane și au închis ochii la crimele motivate politic, la represiunile regimului de la Kiev împotriva celor nedoriți (rusofonii, n.r.), la abuzurile împotriva credincioșilor [religioși].”
„Și-au sporit susținerea față de neonaziștii ucraineni, împingându-i la multiple acte de terorism în Donbass”, a mai spus el.
„Occidentul a jucat cu „cărțile marcate”, iar acum se bucură de trădare” – Putin
Țările occidentale au jucat cu „cărțile marcate”, iar acum se bucură de trădarea lor, calificând acordurile de la Minsk și Cvartetul din Normandia drept un spectacol diplomatic și o cacealma, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin, citat de TASS.
„Se pare că ei [în Occident] se mândresc cu trădarea lor, numind atât acordurile de la Minsk, cât și Cvartetul Normandia un spectacol diplomatic și o cacealma. Cu alte cuvinte, atunci când Donbass-ul era în flăcări și se vărsa sânge și când Rusia făcea presiuni sincere pentru o soluție de pace, ei se jucau cu viețile oamenilor. De fapt, se jucau cu cărțile marcate, așa cum se spune în cercurile de cunoscători”, a declarat Putin.
„Rusia a fost deschisă pentru discuții de securitate cu Occidentul, dar a primit în schimb extinderea NATO” – Putin
Rusia a fost pregătită să poarte un dialog pe teme de securitate cu Occidentul, dar a primit în replică o reacție ipocrită și extinderea NATO, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin. citat de TASS.
„Am fost deschiși și sincer pregătiți pentru un dialog constructiv cu Occidentul. Am spus și am insistat că atât Europa, cât și întreaga lume are nevoie de un sistem de securitate indivizibil și egal pentru toate statele. Timp de mulți ani, le-am oferit partenerilor noștri posibilitatea să discutăm împreună această idee și să cooperăm la implementarea ei”, a declarat Putin.
„Ca răspuns, am primit o reacție neclară sau ipocrită”, a subliniat liderul rus. „Dar au existat și acțiuni specifice – extinderea NATO spre granițele noastre și crearea de noi amplasamente ale scutului antirachetă în Europa și Asia”, a mai spus președintele.
„Rusia nu poate fi învinsă pe câmpul de luptă” – Putin
Rusia nu poate fi învinsă pe câmpul de luptă, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin, citat de TASS.
„Ei (elitele din Occident – n.r.) nu pot să nu-și dea seama că este imposibil să învingă Rusia pe câmpul de luptă”, a spus liderul rus.
După cum a subliniat președintele, Occidentul nu a încercat să își ascundă obiectivul de a provoca o înfrângere strategică a Rusiei.
„Elitele Occidentului nu-și ascund scopul de a face Rusia, așa cum spun în mod direct, să sufere, o „înfrângere strategică”. Ce înseamnă acest lucru? Ce înseamnă pentru noi? Înseamnă că doresc să scape de noi o dată pentru totdeauna. Cu alte cuvinte, să transforme un conflict local în faza de confruntare globală”, a subliniat Putin.
„Rusia nu se află în război cu poporul ucrainean” – Putin
Rusia nu se află în război cu poporul ucrainean, ci ei înșiși au devenit ostatici ai regimului de la Kiev și ai stăpânilor occidentali ai acestuia, a declarat președintele rus Vladimir Putin, citat de TASS.
„Nu suntem în război cu poporul Ucrainei. Am spus-o deja de multe ori. Poporul ucrainean a devenit ostaticul regimului de la Kiev și al patronilor occidentali ai acestuia, care au ocupat de fapt această țară din punct de vedere politic, militar și economic”, a spus el.
„Exact acesta este modul în care vedem noi lucrurile și vom reacționa în consecință. Căci, în acest caz, în joc se află însăși existența țării noastre”, a adăugat el.
Imaginea Occidentului de liman sigur este doar „o iluzie”, afirmă Putin
Evenimentele recente au dovedit că imaginea Occidentului ca fiind un liman sigur pentru capital a fost doar o iluzie, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin în discursul despre starea națiunii, rostit în fața Adunării Federale, potrivit Agenției TASS.
„Evenimentele recente au arătat foarte clar că imaginea Occidentului ca fiind un refugiu sigur și un adăpost pentru capital s-a dovedit a fi doar o iluzie. Cei care nu au reușit să înțeleagă acest lucru la timp, care au privit Rusia doar ca pe o sursă de venit și au plănuit să locuiască în cea mai mare parte a timpului în străinătate au avut mult de pierdut. Au fost pur și simplu jefuiți acolo și chiar și banii câștigați în mod legal le-au fost luați”, a remarcat Putin.
Președintele a făcut apel la antreprenorii ruși să facă bani acasă, adăugând că nu are rost să încerce să-și recupereze activele care le-au fost înghețate în străinătate.
„Occidentul duce un război împotriva Rusiei pe frontul economic” – Putin
Occidentul a început să ducă un război împotriva Rusiei pe frontul economic, dar nu va obține ceea ce urmărește, a declarat președintele rus Vladimir Putin, citat de TASS.
„Occidentul ne-a atacat nu doar pe frontul militar și informațional, ci și pe cel economic. Cu toate acestea, nu a obținut nimic și nu va obține nimic”, a declarat Putin.
„Inițiatorii sancțiunilor nu fac decât să se lovească pe ei înșiși”, a mai spus liderul rus. „Ei au provocat creșteri de prețuri, pierderi de locuri de muncă, închideri de fabrici și crize economice în țările lor. Și le spun cetățenilor lor – auzim acest lucru – că toate astea se întâmplă numai și numai din vina rușilor„, a adăugat Putin.
„Ce mijloace au fost folosite împotriva noastră în această agresiune a sancțiunilor? S-a încercat ruperea legăturilor de afaceri cu companiile rusești, deconectarea sistemului financiar de la canalele de comunicare pentru a ne zdrobi economia, pentru a ne priva de accesul la piețele de export și pentru a lovi în venituri. Este vorba, de asemenea, de furtul, nu pot să spun altfel, al rezervelor noastre valutare. De încercările de a prăbuși rubla și de a declanșa o inflație devastatoare”, a declarat Putin.
În altă ordine de idei, Putin a deplâns „catastrofa spirituală” prin care trec occidentalii.
„Ei denaturează faptele istorice și atacă în mod constant cultura noastră, Biserica Ortodoxă Rusă și alte religii tradiționale din țara noastră”, a afirmat Putin. „Uitați-vă la ceea ce fac ei cu propriile lor popoare: distrugerea familiei, a identității culturale și naționale, perversiunea și abuzul asupra copiilor sunt ridicate la rang de normă. Iar preoții sunt forțați să binecuvânteze căsătoriile între persoane de același sex”.
„După cum s-a aflat, „Biserica” Anglicană intenționează să ia în considerare ideea unui Dumnezeu neutru din punct de vedere al genului… Milioane de oameni din Occident înțeleg că sunt conduși spre o adevărată catastrofă spirituală”, a susținut Putin, citat de Breitbart.
În trecut, Putin a susținut și a realizat consacrarea legală a căsătoriei ca uniune doar între un bărbat și o femeie
Președintele rus, Vladimir Putin, a înaintat la 13 februarie 2020 o propunere de înscriere în Constituția rusă căsătoria ca uniune între un bărbat și o femeie, ba mai mult, a făcut apel la prudență în ceea ce privește conceptul de familie, care include și familiile incomplete (monoparentale).
Putin a subliniat că, atât timp cât va rămâne președinte, termenii „mamă” și „tată” nu vor fi înlocuiți cu „părinte 1” și „părinte 2”. „În ceea ce privește „părintele 1” și „părintele 2”, am mai spus-o și o voi spune din nou: cât timp sunt președinte, acest lucru nu se va întâmpla. Vor exista doar „mamă” și „tată””,” a promis el (TASS).
Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat punctul de vedere al redacției noastre, ele aparținând emitentului și surselor internaționale de presă care i-au explicitat mesajul. Credem în libertatea de exprimare, în discernământul fiecărui cititor și în necesitatea gândirii critice. Din acest punct de vedere, considerăm un rău mai mic publicarea unor idei controversate, dar care doar astfel pot fi analizate și combătute – acolo unde este cazul -, decât trecerea lor sub tăcere în numele „luptei contra dezinformării”, ea însăși formatoare în mod părtinitor.