Ucrainenii ar pregăti o operațiune sub steag fals pentru a invada Transnistria, crede Ministerul rus al Apărării, promițând o ripostă. MAE moldovean neagă: Situația de securitate în regiune este stabilă

Guvernul de la Kiev și-a intensificat pregătirile pentru o invazie a Transnistriei, pe care intenționează să o efectueze sub pretextul unei presupuse ofensive rusești din zonă, a declarat presei joi Ministerul rus al Apărării.

„Regimul de la Kiev a intensificat pregătirile pentru o invazie în Republica Moldovenească Transnistria. După cum s-a spus mai devreme, această campanie a forțelor armate ucrainene va fi desfășurată ca răspuns la o presupusă ofensivă a trupelor rusești de pe teritoriul Transnistriei”, a declarat ministerul rus, citat de Agenția TASS.

Potrivit raportului, Kievul a mobilizat personal și echipamente lângă frontiera Ucrainei cu Transnistria și a desfășurat unități de artilerie în zonă. De asemenea, armata ucraineană a intensificat zborurile dronelor sale deasupra teritoriului republicii separatiste nerecunoscute (Transnistria, n.r.).

Provocarea reprezintă o amenințare la adresa grupului rus „de menținere a păcii” din Transnistria, a declarat Ministerul rus al Apărării.

„Punerea în aplicare a provocării programate de autoritățile ucrainene reprezintă o amenințare directă la adresa contingentului rus de menținere a păcii desfășurat în mod legitim în Transnistria”, a declarat acesta.

După cum a subliniat Ministerul Apărării, Forțele Armate ruse „vor răspunde în mod corespunzător la provocarea pusă la cale de Ucraina”.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a informat că, în viitorul apropiat, regimul de la Kiev pregătește o provocare împotriva Transnistriei, desfășurată de forțele ucrainene și de membri ai batalionului naționalist Azov (scos în afara legii în Rusia). Acesta a precizat că o invazie înscenată, presupusă a fi efectuată de trupele rusești din Transnistria, va fi folosită ca pretext pentru invazie de către partea ucraineană. Ministerul Apărării a subliniat, de asemenea, că monitorizează îndeaproape situația de la granița dintre Ucraina și Transnistria și că este pregătit să răspundă la orice evoluție.

MAEIE: „Reiterăm necesitatea retragerii necondiționate și transparente a forțelor militare ruse și stocurilor de muniții din Cobasna de pe teritoriul Republicii Moldova”

În replică, Ministerul de Externe de la Chișinău a făcut vineri, 24 februarie 2023, precizări de presă în legătură cu declarațiile Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, catalogându-le drept „neforndate” și „provocatoare” și dând asigurări că „situația de securitate în regiune este stabilă”:

„Mesajele lansate în ultimele zile în spațiul public de către autoritățile Federației Ruse privind presupusele provocări din partea forțelor armate ucrainene pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat a Republicii Moldova cu Ucraina nu corespund adevărului.

Autoritățile Republicii Moldova au dezmințit aceste declarații drept nefondate, făcute cu scopul de manipulare a opiniei publice. Situația de securitate în regiune este stabilă.

Reiterăm poziția autorităților moldovenești privind reglementarea exclusiv pașnică a conflictului transnistrean în baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în hotarele recunoscute internațional.

În acest context considerăm drept provocatoare declarația de astăzi a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse și reiterăm necesitatea retragerii necondiționate și transparente a forțelor militare ruse și stocurilor de muniții din Cobasna de pe teritoriul Republicii Moldova”, se arată în comunicatul Minsisterului „Afacerilor Externe și Integrării Europene” de la Chișinău.

Cu toate acestea, președinta Maia Sandu acuza de curând faptul că Republica Moldova are de înfruntat provocări de securitate „fără precedent” ce vizează destabilizarea statului și schimbarea guvernului. Președintele Klaus Iohannis i-a ținut isonul, spunând joi că „România rămâne deosebit de vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei” și că „Republica Moldova nu e singură în fața acestor provocări”.

Republica Moldova trece prin provocări de securitate fără precedent – „unii au dorit ca țara noastră să cadă și să instaleze la Chișinău un guvern marionetă al Kremlinului”, a declarat președintele Republicii Moldova, joi, în vizită la Administrația Prezidențială de la București, potrivit Gazetei de Sud.

La rândul lui, Iohannis a reiterat că România va sprijini Chișinăul în orice situație:

„V-ați confruntat cu atacuri hibride extrem de agresive din exterior. Toate acestea precum și alte promvocări similare au fost gestionate cu calm, profesionalism și curaj exemplare de autoritățile pro-europene de la Chișinău. Vă felicit pentru numirea noului guvern.

România rămâne deosebit de vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei. Tentativele de destabilizare sunt susținute de intensificarea propagandei pro-ruse, dar noi nu vom ceda.

Vă asigur că Republica Moldova nu e singură în fața acestor provocări. E poziția noastră permanentă, clară și fermă.

Susțin sancționarea de către UE a celor care doresc destabilizarea Republicii Moldova”, a afirmat Klaus Iohannis, potrivit aceleiași surse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *