Cum arată mult-trâmbițata pistă de biciclete din albia Cibinului la 2 zile după inaugurare. Compania vaccinistă CON-A a instalat Wi-Fi și camere video, dar nici un defibrilator. VIDEO
Politicieni și antreprenori sibieni au inaugurat vineri, 4 august 2023, la ora 18:30, pista de biciclete din albia râului Cibin, pentru care firma CON-A a săpat și asfaltat în ultimii doi ani, tăind și o bună parte din sălciile gigantice care străjuiau pitoresc apa care traversează orașul de jos și plantând în loc alte sălcii, mult mai firave (în stilul arbuștilor care se achiziționează la ghiveci). Probabil că nu aș fi scris acest articol, dacă nu aș fi constatat un fapt bizar: vineri, cu câteva ore înainte de tăierea panglicii lucrării, pista era blocată cu opreliști de tablă în zona podului de la Polsib spre Turnișor, unde muncitorii lucrau de zor. Luni dimineața încă nu terminaseră de lucrat, dar pista era parțial deschisă. Evident, doamna primar și-a ales o altă porțiune mai arătoasă, în care să filmeze recepția lucrării „la gata”.
Un al doilea motiv pentru care scriu acest articol e faptul că m-am plâns, în luna aprilie, de faptul că bicicliștii care folosesc pistele trase cu bidineaua pe șosea în Sibiu sunt expuși posibilelor accidente din cauză că acestea sunt prea înguste și presărate cu guri de canal care le ocupă aproape toată lățimea. Ce pot face? Să se dezechilibreze trecând peste ele sau să le ocolească, riscând să fie acroșați de vreun șofer neatent. Inconvenientul nu a fost remediat nici până azi, însă deschiderea pistei exclusiv de biciclete din albia Cibinului constituie de acum înainte o rută alternativă pentru câteva străzi și șosele centrale pe care bicicliștii erau obligați să le folosească până în prezent.
Nu în ultimul rând, fondurile europene alocate pentru această construcție ecologistă sunt parte din același program pe care l-am semnalat că încurajează mijloacele de transport alternative automobilului personal, o propagandă care, sub pretextul salvării mediului înconjurător, va duce la implementarea așa-ziselor orașe de 15 minute., un fel de lagăre digitale din care nu vor mai putea ieși decât bicicliștii și abonații transportului în comun, dar nici aceia fără motiv (vă mai amintiți declarația pe proprie răspundere pentru a ieși pe stradă?).
Cu velo-banda de pe Cibin, mediul nu a fost salvat, întrucât zeci de copaci au fost tăiați – iar înlocuirea lor nu compensează faptul că le-a fost luată viața. Mai mult, locul de trai și cuibărit al rațelor și al altor animale a fost afectat de mutarea unei artere antropice în plin habitat sălbatic.
De asemenea, iertăm dar nu uităm faptul că fericita câștigătoare a acestui contract, SC CON-A SA, a fost o asiduă promotoare a dictaturii politico-medicale instaurate în 2020, mână în mână cu „autoritățile” care îi validau licitație după licitație. În anul 2021 aceeași firmă lucra la renovarea Stadionului Municipal de lângă Parcul „Sub Arini” și afișa la drumul mare un container cu mesajul „CON-A susține vaccinarea”, adică injectarea cu seruri experimentale insuficient testate, care au determinat posibile reacții adverse grave, vătămări și chiar decese. Dacă tot pune la dispoziția publicului vaccinat și sportiv o mare pistă de biciclete dotată cu tot felul de dispozitive „smart”, de la stative electronice de biciclete publice și până la stâlpi de iluminat dotați cu Internet wireless și camere de supraveghere video, poate un gest de omenie ar fi fost să instaleze și câteva defibrilatoare! Nu se știe niciodată când și cui vor folosi, căci infarctul miocardic îi seceră mai nou pe sportivii tineri…
Ca să nu aveți impresia că fac doar comentarii critice, vă spun deschis că, per ansamblu, consider această realizare una benefică din punct de vedere al interesului și siguranței bicicliștilor. Aștept cu nerăbdare ca și tronsoanele de pistă marcată cu bidineaua pe șosea să fie cumva departajate de traficul greu și de gurile de canal care efectiv sabotează orice posibilitate de a te deplasa cu viteză și în siguranță pe două roți prin Sibiu. Pentru obiectivarea articolului, vă las să citiți mai jos și comunicatele oficiale, laudative, ale Primăriei. Nu înainte de a vă arăta filmarea făcută de mine luni, 7 august, la primele ore ale dimineții și la 2 zile după tăierea festivă a panglicii. VIDEO:
„Primarul Astrid Fodor a inaugurat vineri, 4 august, pistele pentru biciclete de pe malurile Cibinului, un proiect finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional.
La evenimentul de deschidere au fost prezenți și viceprimarul Corina Bokor, domnul Mircea Bulboacă – președintele grupului CON-A, domnul Sorin Cristea – directorul general al CON-A, echipa de management a proiectului realizat din fonduri europene, precum și echipa organizatoare a evenimentului de deschidere.
“Este un proiect ambițios, foarte reușit, de care suntem mândri, fiind o investiție în mobilitatea “verde”, esențială pentru un oraș cu un aer mai curat. Malurile Cibinului, care erau înainte doar o barieră naturală în deplasare, sunt acum o cale de comunicare între mai multe cartiere ale orașului. Alături de celelalte piste pe care le-am creat în ultima perioadă, acestea pe care le deschidem astăzi sunt un argument în plus pentru ca sibienii să folosească bicicleta pentru deplasarea în oraș și să lase mașina acasă. Mai mult, prin punctele de belvedere și piațetele pe care le-am creat de-a lungul pistelor, malurile sunt acum și un loc pentru relaxare în aer liber, atât pentru bicicliști, cât și pentru pietoni.” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)” – se arată în newsletter-ul Primăriei Municipiului Sibiu.
„Primarul Astrid Fodor a deschis oficial pistele pentru biciclete de pe malurile Cibinului! Pe scurt: 3,6 km de piste pentru biciclete, deck-uri și balcoane pentru relaxare de-a lungul malurilor, o zonă verde îmbogățită cu 430 de arbori și mii de plante. Toate sunt acum la dispoziția sibienilor.
“Este un proiect ambițios, foarte reușit, de care suntem mândri, fiind o investiție în mobilitatea “verde”, esențială pentru un oraș cu un aer mai curat. Malurile Cibinului, care erau înainte doar o barieră naturală în deplasare, sunt acum o cale de comunicare între mai multe cartiere ale orașului. Alături de celelalte piste pe care le-am creat în ultima perioadă, acestea pe care le deschidem astăzi sunt un argument în plus pentru ca sibienii să folosească bicicleta pentru deplasarea în oraș și să lase mașina acasă. Mai mult, prin punctele de belvedere și piațetele pe care le-am creat de-a lungul pistelor, malurile sunt acum și un loc pentru relaxare în aer liber, atât pentru bicicliști, cât și pentru pietoni.” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)
Părinți cu copii, bicicliști profesioniști, bicicliști care lucrează în companii sibiene și care se deplasează la locul de muncă pe 2 roți și o echipă a ISU Sibiu – aceștia au fost primii utilizatori, alături de sibienii care au dorit să încerce pistele după deschiderea oficială. Toți au participat la o tombolă cu premii organizată de Primăria Sibiu, premiile constând în vouchere de acces în Complexul Lacul Binder, la Baia Populară, la Zoo Sibiu, în turnurile de pe strada Cetății și în Turnul Sfatului, carduri cadou Sibiu Bike City cu 100 de minute incluse, bilete la spectacole de la Teatrul Național Radu Stanca, Teatrul Gong și Teatrul de Balet, intrări gratuite pe pista de alergat de pe Stadionul Municipal, șepci inscripționate și dulciuri pentru cei mici.
A fost o atmosferă plăcută, pe măsura acestui proiect frumos și „verde” pentru Sibiu! Îi invităm pe sibieni să se bucure de malurile Cibinului, pe bicicletă!
***
Pistele de pe malurile Cibinului s-au deschis publicului. Dacă nu ați ajuns să pedalați pe acolo, iată câteva detalii și fotografii cu acestea și celelalte amenajări:
Pistele se întind pe 3,6 km, de pe strada Maramureșului și până în cartierul Gușterița, în zona podului centurii ocolitoare
Se conectează cu coridorul pentru biciclete Ștrand – parcul Sub Arini și cu pista pentru biciclete de pe strada Podului, care ajunge până în zona industrială est
Sunt 2 treceri de pe un mal pe celălalt asigurate printr-un pod drept și o pasarelă circulară în zona străzii Viitorului.
Au un cadru natural plăcut, zonele verzi fiind reamenajate și îmbogățite prin plantarea a 430 de arbori, peste 500 de arbuști, 1.500 de plante perene și o zonă de 10.000 mp de pe maluri care a fost reamenajată cu iarbă și plante de luncă, prin hidroînsămânțare.
Pe traseul pistelor sunt disponibile 3 stații Sibiu Bike City, astfel că dacă nu aveți o bicicletă personală, puteți închiria una prin aplicația PBSC.
Pentru facilitarea intrării și ieșirii de pe piste, în zona piațetei de lângă podul de pe șoseaua Alba Iulia a fost montată o rampă acționată electric pentru urcarea bicicletelor și o rampă mecanică pentru coborârea acestora.
Malurile sunt acum și un spațiu pentru timp liber prin piațetele amenajate în zona podului peste Cibin de pe șoseaua Alba Iulia și la confluența pârâului Rossbach cu râul Cibin, dar și prin deck-urile, balcoanele și pontoanele amenajate pentru relaxare și odihnă pentru biciliști și pietoni.
Nu ne oprim aici. Ce urmează:
Pentru o mai bună conectare a acestei piste de pe malurile Cibinului, în zona podului din dreptul străzii Rusciorului, se va crea o a doua legătură, prin subtraversarea podului, în prezent conexiunea făcându-se la nivelul carosabilului. Procedura de achiziție pentru această lucrare este aproape de finalizare și semnarea contractului, lucrările fiind programate a se executa până la finele acestui an.
Un al doilea proiect este extinderea pistelor de pe malurile Cibinului în amonte și aval de cele deja realizate. Proiectele sunt pregătite și vor fi depuse pentru obținerea fondurilor europene nerambursabile, imediat ce se deschid liniile de finanțare în cadrul Programului Regional Centru.
***
Cam așa a fost deschiderea pistelor de pe malurile Cibinului, în imagini video. La eveniment au participat pe lângă primarul Astrid Fodor, viceprimarul Corina Bokor, domnul Mircea Bulboacă – președintele grupului CON-A, domnul Sorin Cristea – directorul general al CON-A, echipa de management a proiectului realizat din fonduri europene, precum și echipa organizatoare a evenimentului de deschidere.
Primii bicicliști care au folosit pista au fost părinți alături de copii, bicicliști profesioniști, bicicliști de la ISU Sibiu, Scandia Food, Apă Canal Sibiu și CON-A.
În organizarea evenimentului am avut și sprijinul valoros a 49 de tineri voluntari ai Asociației Positive Life și o echipă din Primăria Sibiu și serviciile publice, cărora le mulțumim pentru implicare”, se arată în câteva postări pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Sibiu.
2 thoughts on “Cum arată mult-trâmbițata pistă de biciclete din albia Cibinului la 2 zile după inaugurare. Compania vaccinistă CON-A a instalat Wi-Fi și camere video, dar nici un defibrilator. VIDEO”