Marcel Boloș vrea să limiteze cumpărăturile cu bani gheață la maxim 2000 de lei. Mircea Badea: Lumea fără cash, din punctul meu de vedere, este o mizerie pentru că înseamnă CONTROLUL ABSOLUT
Plățile cu bani gheață (numerar, cash, bancnote și monede) se dorește a fi limitate în România la maximum 2.000 de lei pe zi pentru produse sau 1.000 de lei pentru servicii. Un proiect de lege a fost depus în acest sens de Guvern, prin mâna actualului ministru PNL al Finanțelor, clujeanul Marcel Boloș (fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene; fost șef la Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării). Pe lângă faptul că tinerii nu-și vor mai putea cumpăra ultimul iPhone cu banii jos, iar vârstnicii vor fi constrânși să își deschidă card și aplicație smartphone la bancă deși poate că sunt persoane atehnice și ușor influențabile de „binevoitori”, un asemenea proiect de lege pune probleme din perspectiva drepturilor omului și al dreptului la intimitate și proprietate, întrucât banca devine de facto deținătoarea banilor și mediatoarea tranzacțiilor fiecărui român, iar cardul cu chip, unealta „fără de care nu vei mai putea cumpăra sau vinde”. La fel cum chip-urile se presupune că nu vor rămâne doar pe carduri, ci vor putea fi aplicate pe mână sau frunte, nici pragul actual de o mie – două de lei pentru tranzacții în numerar se presupune că nu va fi de ajuns, ci ar fi doar un prim pas în politica eliminării „pas cu pas” a banilor fizici. Momentan, guvernanții din România sau din sfera occidentală testează marea cu degetul, iar, dacă populația se conformează, mai mult ca sigur vor impune și alte măsuri din ce în ce mai constrângătoare, la fel cum au făcut și cu alte subiecte a căror acceptare publică era scăzută, inclusiv cu măsurile politice de gestionare a recentei crize medicale.
Realizatorul TV Mircea Badea, un vechi adversar al controlului electronic al banilor, explică încă o dată de ce preferă mai puțină siguranță colectivă decât mai puțină libertate personală.
„Dar ceea ce vor să facă, asta clar a zis-o domnul acela pe care eu acuma îl detest, dl. Boloș, a zis cu micșorarea pragului de cash la magazinele cash-and-carry; așa se numesc magazinele: cash-and-carry! Și dânsul a limitat cash-ul.
DC News scrie despre asta, că am intervenit la „În fața Națiunii”: Guvernul pune prag de 2.000 de lei pentru plățile cash. Badea a răbufnit: operațiune absolut mizerabilă!
Absolut da, absolut mizerabilă. Și să vă spun de ce consider că asta este mizerabil: există o agendă la nivel internațional. Asta nu e teoria conspirației: dacă e o conspirație e pe bune, nu e nici o teorie, dar e asumată: Lumea fără cash! Există această inițiativă? Absolut că există! Este oficială, recunoscută, ba chiar, în unele țări, aproape de implementare absolută: Lumea fără cash!
Lumea fără cash, din punctul meu de vedere, este o mizerie. Este o mizerie pentru că înseamnă CONTROLUL ABSOLUT! Înseamnă controlul absolut sau un pas decisiv pentru controlul absolut. Deci, în momentul în care tu nu mai poți să acționezi pe persoană fizică în treaba ta fără să știe nimeni sau fără să te poată împiedica nimeni…
La ce mă refer? Păi s-a întâmplat, nu e o teorie! Repet, nu e o teorie, dacă e o conspirație, o fi, dar nu e o teorie, e pe bune! În Canada, când a fost protestul TIR-iștilor în pandemie – nici nu mai contează detaliile, au protestat unii cu privire la măsuri! Guvernul canadian, dl. prim-ministru Trudeau – a nu se înțelege că-l critic, doar spun ce s-a-ntâmplat – a zis: da? Bine, vă blocăm conturile în bancă! POFTIM? Cum? Păi, stai puțin: sunt banii mei!
În momentul în care tu nu mai ai banii tăi la tine, îi ai la un custode, custode care este la cheremul unui buton, dacă nu esști „cuminte”, dacă nu execuți întocmai și la timp, dacă nu ești pe placul autorităților, așa îți face și ai rămas fără un leu! Ce faci? Cu ce-ți cumperi lapte, carne, brânză, ouă… hârtie igienică?
Ce faci în momentul ăla? Păi, ce să faci? Te „disciplinezi”, că altfel… deci, orice „Gigel” care stă în spatele unui ecran și este de la establishment, în momentul în care vrea să vadă pe ce a cheltuit Badea bani – Badea, Popescu, Ionescu, Georgescu, Sunescu – bani în anul care a trecut face așa și vede exact: deci ăsta câți bani a dat, asta sigur; după aia, te poate profila, te poate vârî într-un algoritm care poate face inclusiv niște proiecții (despre tine, n.r.), deci atât de multe lucruri!
Ideea este că trend-ul este către limitarea libertății personale și întotdeauna, așa cum a zis și Boloș astăzi – care sunt convins că execută trend-ul internațional, nu altceva – este ăsta că vezi, domnule, nu putem lupta cu evaziunea. Mă doare-n cot, atunci, de evaziune! Mă doare-n cot! Nu ne putem lupta cu evaziunea? Asta e! Se-ntâmplă, ghinion!
În nici un caz nu renunț eu la Libertatea mea că trebuie să se lupte, vezi Doamne, establishment-ul cu evaziunea. Așa cum „trebuie să intrăm în viața voastră că trebuie să vă apărăm de oamenii răi”! Ei, atunci îmi asum riscul (de a fi prejudiciat de oameni răi sau de evazioniști, n.r.)”, a explicat Mircea Badea în finalul emisiunii „În gura presei” de joi, 21 septembrie 2023.
Și Vlad Pârău, autorul acestui articol, a comentat recent pe aceeași temă la un articol semnat de Dumitru Chiseliță în Tribuna.ro: „Poți fi profesor și să distribui conspirații? Da, când ele au devenit din teorie, realitate”.
„Dacă tot au întrebat, răspund eu: DA, poți fi profesor și să distribui „conspirații”, atâta vreme cât ele au trecut de la teorie la punere în practică. Ajută la a nu fi spălat pe creier şi a nu rămâne prost-dar-fericit, aşa cum se tot cere, impune, face reclamă, îndeamnă în media progresistă. Dar de când, ca jurnalişti, luptăm împotriva liberei exprimări?”, scria Dumitru Chiseliță.
Comentariile la editorialul tribunist s-au încins între susținătorii și detractorii liberei exprimări a profesorilor, dar au deviat destul de repede spre subiectul zilei, plata cu sau fără card. În acest context, Vlad Pârău a adăugat:
„Ce mişto s-a transformat toată discuția despre libertatea de exprimare în cea despre plata cu sau fără control! Dar, că tot veni vorba, mă doare în cot de sperieturile voastre în numele cărora aplaudați instaurarea dictaturii! Că 100 de inşi fac evaziune fiscală nu e un pretext suficient pentru a impune monitorizarea a 19 milioane de români care NU fac evaziune! La fel, dacă 100 de inşi falsifică acte, asta nu e un pretext suficient ca să impui carte de identitate cu chip la 19 milioane de români cinstiți, care nu au nevoie să li se ia amprentele ca la infractori înainte de a merge la puşcărie, doar că înainte de a merge prin U.E.! Unde mai pui că tot ce e digital e mai uşor/masiv hăcuibil decât varianta analogicā, doar că făptaşului îi trebuie puțin mai multă „şcoala vieții”?!
La fel şi cu pretinsa luptă contra dezinformării, în numele căreia se combate, de fapt, libertatea accesului la informații din surse diverse şi divergente. Pluralismul a devenit duşmanul nr.1 al societății (ne)democratice, se simte în aer setea după adevărul unic!
Şi am revenit de unde am plecat: posibilitatea ca un profesor sau chiar medic să aibă păreri personale, adică nu „oficiale”. Lucru care îi irită pe idioții utili ai proceselor de demascare publică!
În statul dictatorial al supravegherii totale, un singur lucru nu a fost elucidat deocamdată: cum rămâne cu liberul arbitru şi cu prezumția de nevinovăție? Pentru că dacă tu eşti OK ca „statul” pe care nu-l cunoşti să te controleze la intimități mai rău decât mama, nevasta, soacra, sora, vecina, colega pe care le cunoşti, asta spune despre tine două lucruri:
1. Că eşti OK ca percepția publică despre tine să fie aceea de infractor potențial, care la orice ocazie trebuie să-şi dovedească el nevinovăția.
Şi 2: Că nu crezi că libertatea de a greşi, cu posibilitatea de a învăța din greşeli, e superioară imposibilității de a greşi.
Nu uita: măsurile prin care sunt călăriți cetățenii cinstiți nu sunt luate contra infractorilor, ci fix contra cetățenilor cinstiți! Dacă încă aplauzi „măsurili” pentru că tu „n-ai nimic de ascuns” – în afară de lipsa creierului -, atunci de măsuri să ai parte! Dar, măcar, nu ne impune şi nouă, celor care am crescut în România Liberă, demența totalitară pe care tu o aplauzi doar pentru că alții te-au învățat că încolonarea e mai „cool” decât folosirea propriului cap în direcția propriului interes şi a Libertății în general!”, consideră Vlad Pârău.
„Dar cei care sunteți fanii luptei contra „dezinformării”, care vreți doar știri „oficiale” și cereți cenzurarea a ceea ce voi credeți că e „fake news”, de ce mai cereți verificare din 3 surse dacă susțineți adevărul unic? Adevărul unic vă poate da 3 surse identice. Și aia nu mai e verificare și nu mai e jurnalism.
Sursele trebuie să fie independente și DIVERSE. Uniformizarea ucide principiul pluralismului. Într-o lume unde nu există decât adevăruri „oficiale”, informarea din 3 surse devine inutilă, pentru că sursa primară e una și aceeași – guvernul.
E ca în bancul ăla sovietic: La Moscova aveam două televiziuni: Canalul 1 cu știri date de Partidul Comunist, și canalul 2 unde un ofițer KGB ne ordona să comutăm pe Canalul 1. Tertium non datur!
Partea proastă e că Bruxelles-ul și Washington-ul anilor 2020 încep să semene prea tare cu Moscova anilor 1950: control total și lupta contra dușmanilor de clasă! Dintre care primul dușman este gândirea liberă, critică, neînregimentată!
Cu vreo 15 ani în urmă eram la Paris și mă contraziceam cu o liceană care era înscrisă în Partidul Comunist Francez, îi explicam cum comunismul e anti-uman și criminal, iar ea îmi zicea: sunteți voi ăștia din Est proști, că ce-a făcut Stalin nu e comunism, ci o trădare a idealului! Dacă am fi implementat comunismul noi, occidentalii, ar fi rezultat raiul pe pământ! Zic: fiecare cu ideile sale, dar aveți grijă ce vă doriți, că s-ar putea să vi se-ndeplinească! N-am nici un dubiu că între timp fosta liceană lucrează la Strasbourg și construiește „o lume mai bună”! Dar sper să nu ne tragă și pe noi în teatrul ei prost, că bunicii noștri l-au trăit deja și noi nu vrem să moștenim o astfel de lume.
Nu degeaba în România s-a vărsat sânge nevinovat în 1989: pentru interzicerea „cenzurii de orice fel”, pentru secretul corespondenței (comunicațiilor) și pentru Libertate necondiționată! Nu degeaba la fiecare intrare în oraș scrie „Sibiu – oraș martir”. Martir pentru Libertate!”, a mai susținut el.
2 thoughts on “Marcel Boloș vrea să limiteze cumpărăturile cu bani gheață la maxim 2000 de lei. Mircea Badea: Lumea fără cash, din punctul meu de vedere, este o mizerie pentru că înseamnă CONTROLUL ABSOLUT”