Cora Muntean, impresii de la Târgul de Carte Gaudeamus al Radio România: Oricât de scumpi ar fi pantofii în care stau, cei care nu citesc sunt, de fapt, niște săraci! Se mai poate trăi din scris cărți? Dialog cu Cozmin Gușă la Gold FM. VIDEO

Jurnalista Cora Muntean de la Cristoiu TV a făcut joi, 23 noiembrie 2023, un tur al Târgului de Carte „Gaudeamus” , ediția 30, organizat de Radio România în Pavilionul Central Romexpo din Capitală, împărtășindu-și impresiile cu ascultătorii Gold FM în emisiunea lui Cozmin Gușă:

„Eu am întâlnit pe-aici câteva scriitoare, amice de-ale mele, mereu le întreb… Bine, eu am scris o carte și nici nu m-am așteptat să trăiesc din asta, deși era o carte despre Coronavirus… și le-am întrebat dacă se poate trăi din scris cărți. Evident, nu se poate! Adică cei care cunosc alte limbi mai și fac traduceri, dacă rămân în această zonă, dar, de regulă, scriitorii au și alte (ocupații, n.r.). Că n-am auzit, ca în alte țări, că sunt de profesie scriitori și vând… sau, cum m-am întâlnit eu la Sighișoara cu un fotograf care vânduse o fotografie… Venise familia regală din Danemarca și el venise nu cu ei, venise cu avionul, el îi urmărea ș.a.m.d., dar, printre altele, mi-a spus că a vândut o fotografie cu prințesa Diana din care a trăit un an! Un an, Cozmin, înțelegi? Adică alta este aicea… adică (ar trenui, n.r.) și să scrii ca nu știu cine, să fii mare scriitor, ca să trăiești (din asta, n.r.) …, adică să ai tu tipografia ta, să ai tu editura ta, ca să ai ca să-ți rămână toate veniturile. În rest, nu ai cum! Și nu se mai vând cărțile alea… Mie mi-au dat un pliant de la o editură cu cărți de dragoste … și cică alea se vând foarte bine!”, a explicat jurnalista Cora Muntean în dialog cu moderatorul Cozmin Gușă de la Gold FM.

În calitate de redactor-șef, dar și de reporter special al CristoiuBlog.ro la Târgul de Carte de la Romexpo, doamna Muntean a putut să-și facă și să ne facă mici recomandări despre unii autori și unele cărți recente:

„Vreau să menționez un scriitor și câteva cărți. Că ai zis tu de „hrană pentru suflet”. Uite, am cunoscut un scriitor recent, s-a apucat de scris la 60 de ani și acum are 80 și ceva de ani, Nicolae Croitoru, și scrie poezie: am fost la lansarea ultimei cărți apărute, la „Poezii alese”, în Aula Universității Centrale, și e plin de lume, eu am rămas șocată! Deci, omul și-a lansat o antologie de poezii și era plină sala de oameni.

Se caută și altfel de cărți, să ne amintim că anul trecut dl. Daniel Morar și-a lansat cartea și a făcut furori și toată lumea… Uite, vezi? N-a avut nimeni interesul să mențină acea stare. Adică, dacă site-uri dădeau fragmente toată ziua, hai să vedem ce-a mai zis și de-ăla, și de-ăla… A fost așa, o vâlvătaie mare că ce-a putut să spună fostul șef al DNA despre toți corupții din sistem, despre sistemul putred, dar s-a stins!

Cred că dl. Mircea Geoană chiar este, dacă are un management foarte bun al evenimentului, adică al lansării, poate să producă niște știri mai multe și mai de lungă durată decât a produs dl. Daniel Morar, deși cartea nu cred că poate să provoace… E una despre ce facem cu România, unde ducem România, e un fel de manifest de candidat. Dl. Geoană putea, de exemplu, sî scrie o carte – sau poate a scris-o, că nu știu dacă asta conține – despre trăirile pe care le-a avut după episodul „Mihaela, dragostea mea!”.

Deci, dacă vrei să vinzi bine, zici: domnule, ce-am făcut eu, cum m-am simțit în noaptea aia, ce-am simțit în dimineața aia. Pentru că un Trump sau chiar Obama nu mai au, adică ei descriu toate astea, dar ai noștri se limitează și sunt destul de rigizi, așa: domnule, hai să fim sobri, să facem… Uite, pe mine chiar m-ar fi interesat, chiar aș fi cumpărat cartea asta!”, a mărturisit doamna Cora Muntean.

Puteți urmări continuarea discuției sale cu dl. Cozmin Gușă în filmarea de mai jos, care conține, în a doua parte, și un dialog cu mucalitul jurnalist Ion Spânu. VIDEO: (articolul continuă mai jos)

„Miercuri, 22 noiembrie, a avut loc deschiderea oficială a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România. 95 de ani de la prima emisie Radio România, 30 de ediții ale celui mai longeviv târg de carte din țară, 25 dintre acestea găzduite de Romexpo, peste 140 de ediții naționale și locale care au contribuit semnificativ la structurarea pieței naționale de carte sunt, fiecare în sine, un motiv de sărbătoare.

Îi invităm pe toți iubitorii de carte, între 22 și 26 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo din București, să celebreze cartea alături de Radio România, organizatorul evenimentului. Accesul publicului este liber până duminică, inclusiv, între orele 10:00 și 20:00”, se arată într-un comunicat de presă publicat de Agenția Rador.

De interes, pe teme similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *