Zeci de tractoare din județ au defilat pe străzile Sibiului, solidarizându-se cu protestul național contra concurenței neloiale din partea agricultorilor ucraineni și a majorării prețului carburanților. VIDEO EXCLUSIV

Peste 24 de tractoare și utilaje agricole din mai multe sate din județ au defilat în coloană pe străzile din Sibiu, claxonând, activând luminile de tip girofar și purtând steaguri tricolore, îngreunând întrucâtva traficul pe banda dinspre trotuar și în sensurile giratorii la ora 15:00 în ziua de miercuri, 10 ianuarie 2024. Printre ele, și câteva mașini 4 x 4 neagricole, cu steaguri la geam. Șoferii de pe tractoare și excavatoare au declarat că protestează atât împotriva creșterii prețurilor la carburanți, precum și împotriva ieftinirii prețului la cereale pe fondul concurenței neloiale făcute de agricultorii din Ucraina, încurajați de statul român și de Comisia UE, cu toate că, deocamdată, nu sunt aliniați standardelor costisitoare ale UE. În teren, agricultorii au fost surprinși de reporterul publicației noastre mergând în coloană de-a lungul râului Cibin și avansând, ulterior, spre cartierul „Ștrand” și mai departe, probabil spre Calea Poplăcii. Pe unele dintre tractoare scria locul de proveniență: Gura Râului, Loamneș, Slimnic, ș.a.m.d. Mișcarea sibiană face parte dintr-o mișcare națională de protest al transportatorilor și al agricultorilor, ale cărei obiective sunt detaliate de pagina web AgroInteligența, locul terminus de adunare a majorității protestatarilor fiind la București, în fața Guvernului. Mai multe națiuni europene au desfășurat astfel de proteste motorizate încă din 2022 (după Revoluția Transportatorilor din Canada), printre care s-au remarcat Olanda, Franța, Germania ș.a. Nici unul dintre agricultorii din județul Sibiu nu avea arborat pe vreun utilaj steagul U.E., ci doar pe cel al României. (articolul continuă sub foto)

Potrivit AgroInteligența, nemulțumirile agricultorilor, care s-au raliat protestului național al transportatorilor, sunt legate mai ales de unele legi blocate în Parlament sau de către Ministerul Afacerilor Interne, precum Legea arendei, Legea forței majore și Legea permiselor pentru tractoare.

De asemenea, agricultorii sunt furioși din cauza blocajelor de la plata subvențiilor APIA, situație ce a rămas nerezolvată de la finalul anului trecut, o mare parte dintre agricultori având și la acest moment conturile goale.

Totodată, agricultorii reclamă lipsa de intervenții din partea statului care nu își protejează producătorii agricoli de importurile ieftine și de prețurile în scădere la cereale.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu (PSD), afirmă că va discuta la sediul instituției pe care o conduce cu asociațiile și federațiile de agricultori începând de luni, 15 ianuarie, rugându-i pe reprezentanții mediului asociativ să transmită la cabinetul săi o listă a revendicărilor până vineri, 12 ianuarie, potrivit unui comunicat preluat și de AgroInteligența. Majoritatea ideilor exprimate de ministru sunt publicate și pe o rețea de social media:

„Legat de protestul “spontan” al transportatorilor la care s-au alăturat și câțiva fermieri, până în acest moment, la ministerul Agriculturii nu am primit nicio revendicare, pentru că nicio asociație nu își asumă acest protest.

Din informațiile apărute în spațiul public, am văzut că problemele pe care le reclamă au legătură cu RCA și cu permisele de conducere.

Chiar dacă acestea nu țin de Ministerul Agriculturii, voi face tot ce pot pentru a-i sprijini să găsim împreună o rezolvare.

Am stabilit deja o întâlnire cu toate asociațiile și federațiile, săptămâna viitoare, pentru a le prezenta programele pe care le avem pregătite pentru acest an.

Vom putea vorbi, așa cum facem mereu, la aceste întâlniri, despre problemele pe care le întâmpină și sunt sigur că vom găsi, ca de fiecare dată, rezolvare.

Aceste întâlniri le aveam programate înainte să apară acest protest.

Îi asigur pe toți fermierii că subvențiile se acordă la timp! Subvenția la motorină se va acorda în continuare la valoarea maximă posibilă”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu (PSD), pe Facebook, într-o postare în care dă de înțeles că, deși deocamdată protestul nu e asumat de vreo asociație a agricultorilor, el este distribuit masiv pe rețelele sociale de „un partid politic” care ar încerca să „câștige capital de imagine sau un procent în plus în sondaje”.

Indiferent de opinia ministrului aflat în coaliția de guvernare PSD-PNL, agricultorii de la volanul tractoarelor păreau nemulțumiți în mod real de situația economică și nu afișau nici un fel de însemne politice, în afară de tricolorul românesc.

De altfel, comemtariile la acea postare vorbesc de la sine despre problemele existente. Le veți putea citi pe cele critice doar dacă apăsați opțiunea „Toate comentariile”, căci, dacă o lăsați activă pe cea având comentariile „Cele mai relevante” după părerea Facebook-ului, le veți citi doar pe cele care îi adresează felicitări ministrului…

„Pai ba , … ,ce nu știi? nu se vede din avion ce probleme sant?
….Subventiile nu sant plătite, imputuri la preturi mari, cereale la preturi mici, etc,ce … nu ști?” – Vali Herascu.

„Ați distrus agricultura românească pentru Ucraina” – Mihăiță Vălureanu.

„Gargară electorală timpul acestor fosile a expirat PSD PNL în rest somn ușor în continuare și votați aceleași fosile pe citiva lei pomană electorală cînd sal și pensia minimă ca-n UE cu atitea zăcăminte furate se află în averile proștilor și hoților care conduc țara asta de la lovitura de stat încoace pentru sub ec naționale și sărăcirea populației cu milioanele s-au nu știți că suntem pe primul loc în UE la sărăcie la corupție la jaful țări la salarii și pensii de rahat după o viață de muncă etc” – Vasile Ion Liviu Vasilcioiu.

„Ne iei de prosti?. Problemele AGRICULTORILOR ( ca ale transportatorilor nu tin de tine) sunt cunoscute de 2 ani. De cand v-ati vandut interesul.national ucrainei…agricultorii va tot striga nemultumirile. Mai.mult, statistica va trage de maneca…si va arata ca ceva nu e in regula.
V-au speriat nemtii ce arunca cu balegar peste tot chiar si peste batausii jandarmi?.” – Laur Barbu

„Problemele țin de Supraviețuirea Fermei Românești in contextul războiului ruso-ucrainian ce a dus la scumpiri extraordinare la imputuri și prețuri de nimic la cerealele românești! Fermierii sunt înglodați in datorii, au ,,cuțitul ajuns la os” ! Băncile nu dau credite pentru că a face Agricultură in Romania este Un Mare Risc! Soluții dumneavoastră ați propus, doar la modul declarativ! Când le veți implementa? Nimeni nu pleacă de la căldură propriei case in gerul din strada de drag! Fermierii nu fac decat Politica Pământului( lucrează, cultiva, recoltează)!” – Adrian George Dinca.

„Totul prosperă, curge numai miere şi lapte. Au crescut prețurile, fermieri au de pierdut, marile hypermarket-uri şi alții au de câştigat.
Construiți palate cu gura, cu faptele am văzut.” – Saracin Elena Georgiana.

„Zau? Este an electoral, de aceea ati început cu taxele, în curând o sa ne taxați și pentru ca respiram. Stiti stimabile ca odată cu creșterea accizelor vor creste toate preturile în spirala? Va uitați în jur în tarile Uniunii, sa vedeți ca motorina pentru agricultura este scutita de taxe și marcata, tocmai sa nu fie folosita în alte scopuri ?
Guvern de incapabili conduși de un covrigar . Felicitari, ați adus tara în haos cu încăpățânarea de a menține pensiile speciale!” – Camelia Uberti.

„Serios ma? Voi nu ati folosit niciodata pe nimeni pentru a castiga capital de imagine?” – Georgel Babiuc.

„Laptele 50 de bani la producător nu-ți spune nimic? Comerțul cu cereale din Ucraina în detrimentul producătorilor din România – tot treaba altui minister?” – Maria Laurentia.

„LASI ca de obicei pt ca multi au favoruri de la relatiile din politica si de ce asociatiile sa riste sa isi piarda beneficiile….principiile sint cine poate oase roade…. nu au nici un interes” – Maria Iordachi.

„Dle ministru, distractie placuta in vacanta la SKI dar aveti grija ca la coborare sa nu luati vreun brad in c.r sau in plex,,, precum Shumi si daca totusi scapati va rog sa va indreptati atentia catre agricultori, ca o sa ii bagati in faliment,mai lasati amantele,parandaratul, cobinatiile si odinele lui oprescu si stanescu de la OLT, mai faceti si ce e bine pt tara. Tara arde si Ministrul barbu se da cu schiurile, Succes la coborare si nu uitati sa faceti semnatura sa nu semene cu a dvs…al vostru contribuabil…” – Sebastian Iles.

„Sa va voteze ucrainienii cu americanii, …. de HOȚI. Ati distrus agricultura și tu nu știi nimic???
Motorină, leasinguri, imputuri, salarii, TVA plătit de stat la 6 luni etc …
ASTIA CE SANT BAI ….?
SANT PROBLEMELE FERMIERILOR!!
nu sant costurile voastre, vilele vostre,etc…” – Vali Herascu.

„Accizele la carburanti, cine le a aprobat in guvern???escrocule, ai ridicat mina…ai aprobat!!

escrocule, toate hotaririle le-ai votat si tu in guvern,nu te face ca nu stii, sa pui RCA pe un tractor agricol e o escrocherie de stat si guvern!!” – Stelian Ghita.

„Tu dai vina pe un anumit partid cand voi parjoliti tot ce este romanesc in tara asta???? Sub pretextul eliminarii marii evaziuni fiscale pe care tot politicul o face, voi dati legi contra micului producator sau firmelor mici din tara asta in loc sa puneti ANAFUL la treaba????? VREAU SA VAD SI EU UNDE SE DUC BANII STATULUI ROMAN EFECTIV!!!! CAT SE DUC PE AJUTORUL UCRAINEI, ADICA SUBVENTII LA REFUGIATI, ENERGIE MOCCA, ARMAMENT SAU FACILITATI ECONOMICE,CUM AR FI PRIORITATE LA EXPORTUL CEREALELOR…..APOI VREAU SA STIU CAT CHELTUIM CU REFUGIATII SAU MUNCITORII IMPORTATI IN DAUNA” – Georgescu George.

„Protestul celor câtorva fermieri nu tine de anul electoral . Problemele lor sunt de mulți ani. Doamne ajuta , sa auzim de bine!” – Otilia Negru.

„Tu dai vina pe un anumit partid cand voi parjoliti tot ce este romanesc in tara asta???? Sub pretextul eliminarii marii evaziuni fiscale pe care tot politicul o face, voi dati legi contra micului producator sau firmelor mici din tara asta in loc sa puneti ANAFUL la treaba????? VREAU SA VAD SI EU UNDE SE DUC BANII STATULUI ROMAN EFECTIV!!!! CAT SE DUC PE AJUTORUL UCRAINEI, ADICA SUBVENTII LA REFUGIATI, ENERGIE MOCCA, ARMAMENT SAU FACILITATI ECONOMICE,CUM AR FI PRIORITATE LA EXPORTUL CEREALELOR…..APOI VREAU SA STIU CAT CHELTUIM CU REFUGIATII SAU MUNCITORII IMPORTATI IN DAUNA MUNCITORILOR ROMANI!!!! DE CE NU ACORDATI ACELEASI FACILITATI FISCALE LA ANGAJAREA UNUI ROMAN?????????????????????????????????? mUNCITORII IN AGRICULTURA PLEACA AFARA DIN ROMANIA IAR NOI IMPORTAM INDIENI PENTRU CA AVEM FACILITATI FISCALE SA VA FIE RUSINE!!!!!” – Georgescu George.

„Meritați să vină peste voi cu ouă și bălegar, lași și incompetenți ce sunteți! Lui Iohannis îi dați milioane de euro să se plimbe dar îngropați agricultura, fermele, educația și sănătatea pentru funcții și bani!” – Rusu Viviana.

„De 33 de ani tot vorbiți și aveți tot ce vă trebuie și uite unde ați adus țara.” – Marin Stoica

„Vorbe,este an electoral…toata lumea promite
Nu intereseaza pe nimeni,de noi,fermierii,care rostogolim niste credite de 4 ani de zile..
In 2022 mi s a taiat ajutorul de seceta la culturile de toamna,intr o comuna pe jud. Braiala,pe motiv ca nu am avut istoric cu media productiilor pe ultimii 5 ani..
Daca eu am luat terenul in arenda in 2021 si nu am avut ce productii sa declar,inseamna ca eu nu am fost calamitat?
Functionari incompetenti si dezinteresați sa rezolve problemele fermierilor…” – Nechifor Catalin N

„DEZASTRU, DEZASTRU, DEZASTRU, NU NE-AM PRIMIT SUVENȚIILE LA TIMP, SUNTEM DISPERAȚI ȘI OBLIGAȚI SĂ VINDEM FERMELE DUPĂ 20 DE ANI DE INVESTIȚII” – Viorel Clăian

Dacă doriți să nu fiți cenzurați de Facebook, vă invităm să vă exprimați – critic, dar politicos – în secțiunea de comentarii a acestui site (publicăm toate comentariile decente în decurs de câteva ore). VIDEO EXCLUSIV Sibiu:

De interes, pe teme similare:

6 thoughts on “Zeci de tractoare din județ au defilat pe străzile Sibiului, solidarizându-se cu protestul național contra concurenței neloiale din partea agricultorilor ucraineni și a majorării prețului carburanților. VIDEO EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *