Fortăreața Avdiivka din Ucraina a fost ocupată de ruși în aceeași zi cu moartea lui Navalnîi

Armata rusă a cucerit vineri, 16 februarie 2024, localitatea Avdiivka din Ucraina, puternic fortificată cu ajutor occidental din 2014 încoace. Experiențele acumulate în Mariupol și Bahmut/Artemovsk au contat pentru îmbunătățirea strategiei și vitezei ocupantului, conform unor analiști de pe grupurile de Telegram. Tot pe surse am aflat că o posibilă cauză a înlăturării generalului Zalujnîi de către președintele Zelenski ar fi fost insistențele generalului de a-și retrage oamenii din Avdiivka mai devreme, în scopul cruțării de vieți și a unei regrupări ulterioare, însă Kievul s-a încăpățânat să nu părăsească fortăreața-simbol.

„În această dimineață, la ora 5, șeful armatei Ucrainei a anunțat retragerea din Avdiivka. Cei de la fața locului spun că operațiunile de retragere nu au existat decât sub forma unor tentative mai mult individuale de a evada din încercuire, trecând peste câmp întrucât căile de acces în localitate dinspre vest sunt toate sub controlul rușilor. De asemenea, în fabrica de cocs au rămas izolați în jur de 4000 de soldați ucraineni care nu au răspuns ultimatumului rușilor, fiind acum transformați în carne de tun.

Cu anunțul lui Sîrsky se încheie o perioadă neagră pentru localitatea Donețk, aflată până acum „în focul” ucrainenilor care nu s-au sfiit să bombardeze civili fără nicio urmă de umanitate. Însă, dincolo de realitatea monstruoasă a războiului, cucerirea Avdiivka e o victorie extrem de importantă pentru ruși întrucât au cucerit destul de facil cea mai fortificată zonă a Ucrainei, cea în care Vestul a investit imens”, a scris Dan Diaconu pe Telegram sâmbătă, 17 februarie 2024, a doua zi după moartea dizidentului Aleksei Navalnîi într-o închisoare rusească din Arctica.

De interes, pe teme similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *