Linia roșie, așa cum e văzută de la Paris și Moscova: Macron susține Ucraina fără limite, dar nici Rusia nu va mai menaja Franța, îi răspunde Medvedev

Emmanuel Macron a declarat joi că Franța nu ar trebui să-și impună „nici o limită” în ceea ce privește sprijinul său pentru Ucraina, în fața unui grup de lideri ai opoziției care i-au denunțat poziția „iresponsabilă” emisă înaintea unei dezbateri parlamentare care se anunță tumultoasă, a notat FranceSoir.fr vineri, 8 martie 2024.

„În fața unui inamic care nu-și impune nici o limită, nici noi nu ne putem permite să ne impunem vreuna”, le-a transmis președintele francez liderilor partidelor reprezentate în Parlament, reuniți timp de 2 ore și 30 de minute cu ușile închise la Palatul Elysée.

Astfel, el și-a confirmat pe deplin declarațiile din 26 februarie, când a afirmat că trimiterea de trupe terestre în Ucraina nu trebuie „exclusă” pe viitor de dragul unei „ambiguități strategice”. Majoritatea celorlalți aliați ai Kievului s-au delimitat de poziția lui Macron, la fel ca și opoziția politică din Franța. În ceea ce privește Kremlinul, acesta l-a acuzat joi pe președintele francez de „creșterea nivelului de implicare directă a Franței” în conflictul din Ucraina.

„Am venit îngrijorat și am plecat și mai îngrijorat”, a rezumat în fața presei coordonatorul formațiunii politice „La France Insoumise”, Manuel Bompard, după întâlnirea de la Palatul Elysée. Potrivit acestuia, Emmanuel Macron a explicat că „trebuie să susținem Ucraina oricât de mult ar costa”. „Nu există limite și nici linii roșii”, a deplâns și liderul formațiunii „Rassemblement national” (R.N.), Jordan Bardella.

La unison cu omologii săi de stânga și de dreapta, președintele partidului „Les Républicains”, Eric Ciotti, a denunțat o poziție prezidențială „inoportună, nepotrivită și chiar iresponsabilă”, de natură să „izoleze Franța” în arena internațională.

Potrivit lui Fabien Roussel, liderul comuniștilor francezi, Emmanuel Macron a schițat, cu ajutorul unor hărți, scenariul avansării frontului „spre Odesa sau Kiev”, „ceea ce ar putea duce la o intervenție” pentru oprirea Rusiei.

„Este într-adevăr o problemă de amatorism în acest stadiu”, a adăugat șefa ecologiștilor, Marine Tondelier, referitor la ceea ce ea consideră o „declarație virilistă” din partea lui Macron.

Anturajul președintelui a reafirmat că acesta nu dorește o „escaladare” și a evocat „contradicții” în rândul adversarilor săi.

Toate forțele politice au făcut joi apel la „un sprijin neclintit pentru Ucraina”, consideră surse din anturajul lui Macron. „Acest lucru înseamnă că nu trebuie să dezamăgim Ucraina, ci să facem tot posibilul pentru a ne asigura că Rusia nu câștigă. Și să nu excludem nimic”, a adăugat un consilier prezidențial.

Clivajul pe subiectul Ucrainei, asumat de Macron cu trei luni înainte de alegerile europene din iunie

În timp ce lista condusă de Jordan Bardella se află cu mult în față în sondaje, macroniștii par deciși să-și facă din aceasta adversarul aproape exclusiv al campaniei lor, pe care și-o lansează sâmbătă la Lille.

Săptămâna trecută, premierul Gabriel Attal a dat tonul când s-a întrebat „dacă trupele lui Vladimir Putin nu sunt deja în țara noastră”, vizând-o nominal pe Marine Le Pen. Jordan Bardella i-a replicat lui Emmanuel Macron că este „iresponsabil” să compare formațiunea R.N. cu „o armată străină de ocupație”.

„Avem un președinte care, din păcate, ca întotdeauna, face jocuri”, pentru a „instrumentaliza războiul” în vederea alegerilor, a deplâns prim-secretarul Partidului Socialist, Olivier Faure. „Franța nu este, în realitate, un Game Boy”, a spus el indignat.

Emmanuel Macron, care a promis să viziteze Ucraina înainte de jumătatea lunii martie, încearcă să își afirme poziția de lider în fața Rusiei. Joi după-amiază, Franța organizează o videoconferință ministerială cu aproape 30 de țări occidentale pentru a detalia noi opțiuni de ajutor pentru Kiev.

Pe plan politic, o dezbatere este programată săptămâna viitoare în Parlamentul francez, urmată de un vot fără caracter obligatoriu – marți în Adunarea Națională, miercuri în Senat. Această dezbatere se anunță deja a fi una animată. Nu atât din cauza acordului bilateral de securitate semnat de Franța la jumătatea lunii februarie cu Ucraina, care face formal obiectul votului, cât din cauza declarațiilor recente ale președintelui francez, care a făcut apel și la aliații occidentali să nu fie „lași”, sporind astfel furia Germaniei.

În timp ce L.R. a deschis calea pentru un vot pozitiv, iar ecologiștii și Partidul Socialist ezită, restul stângii înclină spre o opoziție categorică. Fabien Roussel și Manuel Bompard au invocat „perspectiva aderării Ucrainei la Uniunea Europeană sau la NATO”, care este inclusă în textul supus la vot. O „linie roșie” și pentru Jordan Bardella, care a lăsat totuși suspansul asupra deciziei R.N., în favoarea „principiului unui acord bilateral”.

În ceea ce-l privește pe Dmitri Medvedev, acesta a postat ieri, joi, ora 18:00, pe X (Twitter) un mesaj adresat lui Emmanuel Macron: „Macron a declarat: „nu mai există linii roșii, nu mai există limite” în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina (Le Monde). Asta înseamnă că nici Rusia nu mai are linii roșii în raport Franța. „In hostem omina licita”. Totul este permis în fața inamicului”, consideră Medvedev.

Escaladarea pare să se intensifice inexorabil între războinicul Macron și Rusia, care nu are de gând să se lase mai prejos, chiar dacă, potrivit lui Fabien Roussel, Emmanuel Macron a declarat ieri, la reuniunea liderilor de partid, că Rusia însăși cerea o încetare a focului. (ne amintim de oferta de pace lansată de Putin occidentului în interviul cu Tucker Carlnson, n.n.)

O încetare a focului care, potrivit președintelui francez, este „imposibil de acordat”, deoarece ar însemna „înghețarea pozițiilor” câștigate de Armata Rusă. Poziții pe care liderii occidentali se codesc să le recunoască definitiv.

„Să sperăm că interesele politice meschine nu vor pune stăpânire pe aleșii noștri și că aceștia vor găsi forța de a se uni într-un elan de patriotism, ștergându-și diferențele, pentru ca Franța să își recâștige rolul în diplomație și să iasă din această spirală belicoasă!”, conchide redacția FranceSoir.

De interes, pe aceeași temă: