Noapte albă la Roșia Montană: Arafat a evacuat preventiv 84 de localnici pentru o breșă de 1 mp la barajul Tăului Mare. 6 motopompe au fost puse în funcțiune pentru golirea cu 5 mp a lacului de acumulare

Locuitorii de la Roșia Montană au avut parte de o noapte albă între sâmbătă și duminică, după ce a fost raportată la 112 o avarie la barajul lacului de acumulare Tăul Mare. 84 de persoane din avalul acumulării de 40.000 mp de apă au fost (auto)evacuate preventiv, iar cele 184 care au refuzat să plece au semnat pe proprie răspundere că își asumă acest lucru și au primit instrucțiuni cum să se salveze în caz de inundație. Cei care au acceptat să plece în regie proprie sau cu microbuze puse la dispoziție s-au cazat pe la rude sau în internate și săli de sport din Câmpeni și Abrud, potrivit alba24.ro.

Autoritățile s-au mobilizat de urgență și au fost activate protocoalele pentru asemenea situații. La ordinul șefului DSU, Raed Arafat, sosit în zonă duminică dimineața la ora 6, au fost mobilizate 6 moto-pompe de mare capacitate din județele învecinate. A fost amenajat un drum de acces în zonă. Localnicii au primit avertizări RO-Alert pe telefoanele mobile inteligente.

„Populația de pe raza localității Roșia Montană din avalul lacului Tăul Mare va lua măsuri pentru autoevacuare, ca urmare a unei avarii la barajul lacului de acumulare. Persoanele care nu se pot autoevacua vor fi evacuate cu sprijinul autorităților locale. În acest moment NU EXISTĂ UNN RISC IMINENT PENTRU POPULAȚIA DIN AVALUL ACUMULĂRII, însă PREVENTIV se impun măsuri pentru evacuare. Autoritățile locale și județene au luat măsuri pentru punerea în siguranță a acumulării. Autoritățile vor aduce la cunoștința populației dacă starea de risc va impune alte măsuri”, a transmis ISU Alba în mesajul RO-Alert.

Potrivit aceleiași surse, „pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului, în cadrul ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență a fost dispusa măsura evacuării preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicola Tăul Mare.

Relocarea cetățenilor va fi temporară în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităților locale și ale ISU Alba (7 microbuze)”.

Evacuarea preventivă a oamenilor a început de la primele ore ale dimineții de duminică, în jurul orelor 02:00 – 03:00. Polițiști și jandarmi au format echipe mixte care au mers din poartă în poartă și le-au explicat localnicilor situația. Cei care nu au acceptat să se autoevacueze au semnat declarații pe propria răspundere. Până dimineața semnaseră pe propria răspundere 184 de persoane și se autoevacuaseră doar 84 (dintre care 70 s-au autoevacuat la rude în localitățile limitrofe, iar 14 persoane au fost evavuate cu mijloace și în spații asigurate de catre autoritățile locale ale orașelor Abrud și Cîmpeni).

Șeful Șeful DSU, Raed Arafat, a ajuns de urgență duminică dimineața în județul Alba, unde a discutat cu autoritățile despre avaria semnalată. La fața locului a fost chemat un expert. Breșa are forma unui con și o dimensiune la partea superioară (nivelul coronamentului) de circa 1 mp.

Două soluții au fost luate în calcul inițial de autorități. Prima dintre acestea viza golirea barajului cu ajutorul unor pompe de capacitate mare, venite din alte județe. O altă posibilă soluție ar putea viza efectuarea unor lucrări de reparație a prăbușirii.

Se pare că prima soluție a fost cea aleasă. Au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibilitatea de evacuare de 10.000 l/min. Concomitent, un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor și a metodelor de urmat pentru reducerea acestora.

Duminică la miezul zilei, forțele de intervenție acționau cu motopompe de mare capacitate pentru golirea lacului cu 5 mp pentru un grad de risc acceptabil, în conformitate cu expertiza întocmită de personalul de specialitate.

În total, la această misiune au fost angrenate următoarele forțe și mijloace:

Din partea ISU Alba: 71 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, 8 autoturisme, 2 autospeciale de intervenție;
pentru gestionarea situației, ISU Alba a alertat întregul personal operativ;
a fost dispusă trimiterea în zona afectată a încă 4 motopompe de mare capacitate de la ISU HD, ISU MS, ISU CJ și ISU BH;
Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ): 60 jandarmi cu 15 autovehicule;
Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ): 16 polițiști cu 7 autovehicule.

Citiți și: Filmul COMPLET al intervenției de la Roșia Montană. Imagini de la locul incidentului: cum au acțioant autoritățile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *