Republica Securistan: Serviciile secrete devin stăpâne peste calculatoarele și comunicațiile online ale românilor. CCR a respins obiecțiile de neconstituționalitate ale Avocatului Poporului și parlamentarilor din opoziție împotriva Legii securității cibernetice. Opinie av Elena Radu. Comunicatul Clubului de Presă

Curtea Constituțională pronunță o nouă decizie scandaloasă, la aproape patru luni după ce a respins toate sesizările de neconstituționalitate cu privire la Legile Justiției. De data aceasta, CCR – condusă de judecătorul Marian Enache  – a dat undă verde ca serviciile secrete să invadeze intimitatea românilor, scrie jurnalistul Valentin Busuioc pentru Lumea Justiției.

Mai exact, instanța de contencios constituțional a respins obiecțiile de neconstituționalitate formulate atât de Avocatul Poporului, Renate Weber (pe de o parte), precum și de o serie de parlamentari aparținând partidelor Uniunea Salvați România și Forța Dreptei împotriva proiectului Legii securității cibernetice.

După cum Lumea Justiției a scris încă de acum doua săptămâni, inițiativa de act normativ – votată de ambele camere ale Parlamentului în decembrie 2022, în numai șase zile – face serviciile secrete stăpâne peste calculatoarele și comunicațiile de pe Internet ale românilor. Și nu vorbim doar despre SRI, ci și despre STS, SIE și SPP. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, conform acestei noi legi Big Brother, jurnaliștii vor fi și ei obligați să raporteze Serviciului Român de Informații ori de câte ori apare un așa-zis „incident securitate cibernetică” și să pună la dispoziție dispozitivele. Cu aceeași ocazie, arătam cum Clubul de Presă – condus de jurnalistul Sorin Roșca Stănescu – făcea apel atât la CCR, să declare legea neconstituțională, cât și la organizațiile care luptă pentru libertatea presei (deopotriva din România și din lume), să ia atitudine față de acest abuz legislativ (click aici pentru a citi).

Acum, nu rămâne decât ca președintele Klaus Iohannis să semneze decretul de promulgare a Legii securității cibernetice. Teoretic, Iohannis are dreptul să atace și el actul normativ la Curtea Constituțională (separat de AUR și parlamentarii USR-FD) și chiar să-l retrimită în Parlament, pentru reexaminare. Practic, în cei peste opt ani de mandate prezidențiale, același Klaus Iohannis s-a făcut remarcat în calitate de susținător al serviciilor secrete și de opozant al luptei pentru drepturi și libertăți.

Comunicatul Clubului de Presă:

Clubul de Presă reclamă un grav atentat

Inițiatorii Clubului de Presă semnalează opiniei publice interne și externe faptul că, în România, un nou act normativ, intitulat legea securității cibernetice, atentează în mod grav la libertatea de expresie.

Obligând casele de presă din toate mediile, precum și ziariștii independenți sau membri ai unor redacții să raporteze în termen de 48 de ore orice incident electronic, incidentele nefiind definite în mod clar în actul normativ, și să pună la dispoziția Serviciului Român de Informații dispozitivele respective, laptopuri, telefoane etc., sub sancțiuni extrem de severe, legea pune practic capăt confidențialității surselor de informare. Surse care nu mai pot fi astfel protejate așa cum este prevăzut în orice cod deontologic. Atragem atenția că acest act normativ este de natură să restrângă sever posibilitatea jurnaliștilor de a-i informa corect și promt pe cetățeni și, în consecință, atentatul îi vizează în egală măsură și pe aceștia din urmă. Pe de altă parte, un serviciu secret militarizat, SRI, dobândește o putere nemaiîntâlnită în nici un stat UE sau NATO.

Cerem Curții Constituționale ca, de urgență, să declare neconform cu Legea Fundamentală acest act normativ. Solicităm tuturor organizațiilor din România și din lume care luptă pentru libertatea presei să reacționeze”.

Av. Elena Radu: La CCR în noua componență orice lege neconstituțională e bună dacă e de la UE citire

„Se pare că la CCR în noua componență, oricât de neconstituțională ar fi o lege și oricât de mult ar încălca drepturile și libertățile fundamentale, dacă e pe ”directivele” UE e bună.

”Strategiile UE” pentru „binele” nostru vizează călcarea în picioare a tuturor drepturilor și libertăților INDIVIDUALE.

Vă zic demult că drepturile individuale vor fi aruncate la coș, invocându-se ”binele general” care va fi definit după cum au chef și drepturile COLECTIVE.

Președintele poate să trimită legea la reexaminare și să nu o promulge.

Asta dacă vrea.

Vom vedea ce vrea de fapt Președintele: ține cu poporul, cetățenii și drepturile lor individuale?

Sau execută ”bucuros” directivele UE pentru punerea în aplicare a ”noii democrații de succes”.

Deci:

-ori nu îl mai lăsăm pe Președinte să doarmă până nu trimite legea la reexaminare

-ori proiect de lege care să fie votat în procedură de urgență pentru abrogarea legii ”securității cibernetice” și stăm pe capul parlamentarilor până îl adoptă în 48 ore (cum au făcut cu legea nr. 55/2020). Oricum, legea asta au votat-o în 6 zile. În mai puțin de 6 zile pot să o abroge.

Asta dacă mai vrem sa avem vreo ”libertate” prin România.

https://www.luju.ro/ccr-gireaza-statul-securist-serviciile-secrete-devin-stapane-peste-calculatoarele-si-comunicatiile-pe-internet-ale-romanilor-ccr-a-respins-obiectiile-de-neconstitutionalitate-formulate-de-avocatul-poporului-si-parlamentarii-usr-si-forta-dreptei-impotriva

https://www.luju.ro/noua-lege-big-brother-omoara-presa-clubul-de-presa-semnal-de-alarma-privind-legea-securitatii-cibernetice-atenteaza-grav-la-libertatea-de-expresie-obliga-ziaristii-sa-raporteze-ore-orice-incident-electronic-sa-puna-la-dispozitia-sri-dispozitivele-pune-cap”, a scris av. Elena Radu, marți, într-o postare pe Facebook.

Câteva dintre comentariile avocatei: „asta va fi la pachet cu combaterea ”dezinformării”.

Dacă veți intra din link in link aici și veți citi și gândiți puțin cum a fost cu blocarea opiniilor contra vaccinării și măsuri în pandemie (de facebook, de ex) și cu ”teroriștii” care criticau politica de stat, veți înțelege.

relevante sunt notele de subsol de aici.

În fine, este și un cod pentru dezinformare. Dacă îl cautați îl găsiți.
Așa că în curând: ”ciocu mic” sau dispare ”identitatea digitală unică”.
Aia de încearcă acum să le-o bage pe gât avocaților ”pentru binele lor” și să o extindă după aia la toți cetățenii
și culmea, unii avocați chiar vor ”identitatea digitală”.
Așa e când nu analizezi trecutul și nu te uiți mai departe la ziua de azi.

când v-am zis că afacerile de succes pe viitor vor fi cele cu ”walkie talkie” nu m-ați crezut

Deci:
-ori nu îl mai lăsăm pe Președinte să doarmă până nu trimite legea la reexaminare
-ori proiect de lege care sa fie votat în procedură de urgență pentru abrogarea legii ”securității cibernetice” și stam pe capul parlamentarilor până îl adoptă în 48 ore (cum au făcut cu legea nr. 55/2020).
Asta dacă mai vrem sa avem vreo ”libertate” prin România.”

Considerăm util de publicat și postarea din 16 februarie 2023 a av. Elena Radu, pentru cine nu a citit-o încă:

„Mă uitai în diagonală pe ordinea de zi a Parlamentului European de săptămâna asta și îmi sări în ochi o rezoluție care are ca denumire PROPUNERE DE DECIZIE de modificare a deciziei din 10 martie 2022 referitoare la constituirea unei comisii speciale privind ingerințele externe în toate procesele democratice din Uniunea Europeană, inclusiv dezinformarea (INGE 2), precum și de ajustare a titlului și a responsabilităților acesteia

https://www.europarl.europa.eu/…/B-9-2023-0119_RO.html

Citind-o așa în dungă, părea că e de bine.

Dar când începui să mă uit și pe la ce face trimitere, nu îmi mai păru că e atât de bine.

Ca de exemplu:

COM(2021) 262 final

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR EMPTY

Orientări ale Comisiei Europene privind consolidarea Codului de bune practici privind dezinformarea

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/…

Când știu cam cum au fost interpretate astea și ce însemnau știri false și dezinformare în pandemia vieții, cred că or să vină niște timpuri grele.

Dacă deschizi gura și ai altă părere decât aia ”de stat” cred că o să îți zică puțin că dezinformezi.

Așa că exprimați-vă public părerile cât puteți, că dacă tăceți e posibil să nici nu mai aveți ocazia să vi le exprimați vreodată.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *