S-a aflat originea sloganului ateist Vrem spitale, nu catedrale: Un refren de propagandă comunistă din Cenaclul Flacăra
Când, în contextul tragediei de la Clubul „Colectiv” din București (30 octombrie 2015), emoția publică a fost abil redirecționată de trompetele securistice de la tema incompetenței și proastei administrări/guvernări la mânia proletară anti-clericală, pe fondul unei declarații pripite a Patriarhului Daniel, care atrăgea atenția că dacă tinerii români ar fi ținut sărbătorile în Biserică și nu petreceri de Halloween prin baruri, poate nu se ajungea la atâta moarte spirituală și fizică, puțină lume a stat să reflecteze asupra originii sloganului cu care „tinerii frumoși și liberi” (dar isterici și spălați pe creier) au dat o replică Patriarhiei, lovind în cel mai prețios proiect al acesteia, Catedrala Mântuirii Neamului: „Vrem spitale, nu catedrale!”.
În mod ironic, Providența a ascultat aspirațiile fiecărei tabere: poporul român a avut parte de inaugurarea Catedralei (30 noiembrie 2018), mult hulită în anul Centenar al Unirii, dar reevaluată un an mai târziu cu ocazia vizitei Papei Francisc, iar tinerii protestatari au avut parte de „spitale” în contextul pandemiei de coronavirus din 2020 și anii următori, când ideologia politico-sanitară a fost transformată în idol și dogmă, iar protestele de orice fel au fost interzise „pentru binele public”.
Emoția sloganului „Vrem spitale, nu catedrale” a mai cunoscut un reviriment în contextul pandemiei, când aceiași rostogolitori de vorbe au învrăjbit populația împotriva Bisericii Ortodoxe pentru simplul fapt că a încercat să nu renunțe la Lumina de Paști sau la pelerinajele din a doua parte a anului 2020. Însă aceleași trompete securistice nu au avut decât cuvinte de laudă în privința pelerinajelor catolice de la Șumuleu Ciuc sau la adresa participării politicienilor, fără mască sau distanțare, la anumite sărbători evreiești, celebrate în spații închise. Cu alte cuvinte, libertatea cultelor a fost respectată per ansamblu, dar în privința cultului ortodox s-a dat liber la amenzi, intimidări și incitare la ură.
Ce nu știu papagalii care preiau pe nemestecate sloganuri de 4 cuvinte fabricate de Noua Securitate și fabrica ei de propagandă este că „Vrem spitale, nu catedrale” este doar un plagiat ieftin după un refren cântat la Cenaclul Flacăra în perioada comunistă. „Lumea de mâine”, un cântec anti-războinic cu accente folclorice al lui Ion Zubașcu, probabil pe versurile lui Adrian Păunescu, avea ca temă recurentă următoarele propoziții: „Vrem cantine și spitale, / Nu vrem arme nucleare!” și „Decât arme nucleare, / Faceți mai bine spitale!”. Dacă în epoca „luptei pentru pace” mimate de super-militarizatul bloc estic spitalele erau date ca alternativă pentru armele nucleare, s-a ajuns 25 de ani mai târziu ca aceleași spitale să fie viclean puse în opoziție cu bisericile – de ca și cum Ministerul Sănătății n-ar avea buget propriu și ar fi în situația de a sta la mila Cultelor!
Colac peste pupăză, nu mai e mult și se împlinește un deceniu de la tragedia de la „Colectiv”, am trecut și printr-o pandemie în care state precum China construiau un spital Covid într-o săptămână, iar România nu are nici măcar un singur spital regional sau spital pentru arși construit de la zero! Nu mai vorbim de alte proiecte de mare infrastructură care ar fi trebuit să fie gata înainte de Centenarul Marii Uniri, cum ar fi autostrăzi care să unească provinciile istorice și să străbată Carpații de la Nord la Sud și de la Vest la Est. Cine e de vină pentru asta, oare Guvernul României (care a cunoscut în acest răstimp rotația cadrelor de la PSD, PNL, USR și UDMR) sau Biserica Ortodoxă Română (care tace și face, din „bănuțul văduvei”, atât edificii religioase, cât și așezăminte sociale)? Răspunsul este limpede pentru oricine e dispus să gândească liber, în loc să preia fără să rumege idei de-a gata de la ateii din cadrul vechii și noii securități, care doar un lucru știu: să plagieze lozinci expirate și să le repete la infinit prin presa aservită, fideli principiului comunist „denigrează, denigrează, doar-doar s-o prinde ceva!”.
Citește și: Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor este hramul principal al Catedralei Mântuirii Neamului. Vezi explicația
2 thoughts on “S-a aflat originea sloganului ateist Vrem spitale, nu catedrale: Un refren de propagandă comunistă din Cenaclul Flacăra”