1 Decembrie la Sibiu. Foto-Reportaj

Ne revenim cu greu după „mini-vacanța de 1 Decembrie”, adică podul peste Ziua Națională care s-a sărbătorit joi și zilele de sfârșit de săptămână. În acest răstimp, Sibiul s-a umplut de oameni pe care nu-i vezi de obicei pe străzi, centrul istoric a fost luat cu asalt de turiști, unii dintre ei veniți să vadă Târgul de Crăciun – al cărui prag mi-am promis că nu-l voi mai călca -, iar alții au folosit Sibiul ca escală în drumul lor spre Alba-Iulia, supranumită „Capitala Marii Uniri”.

Deși centrul orașului se află deja pe „planeta Crăciun”, o mică plimbare pe străduțe și prin parcuri demonstrează că natura nu s-a aliniat „noilor standarde”. Trandafirii se încăpățânează să înflorească, rezistând cu greu frigului nopții, iar mestecenii și-au mai păstrat încă auriul frunzelor. (articolul continuă dedesubt)

Iarna s-a înstăpânit doar pe crestele Munților Făgăraș, de unde albul ei ne transmite salutări pe calea undelor luminoase – puținele raze de soare. (articolul continuă dedesubt)

De pe Podul Gării coborâm în stația Tursib din fața gării, unde stau la încărcat nou-achiziționatele autobuze electrice ale „Liniei Verzi”, produse în Turcia și vândute la prețuri colosale – dar nu contează, „Sibiul este Verde” în toate anotimpurile, iar banii europeni, probabil albaștri. (articolul continuă dedesubt)

Cu „Linia Verde” poți călători între gară și piață, cale de vreo câteva stații în jurul centrului, pentru că se pare că autonomia bateriilor acestor mini-buze e destul de limitată. Ajuns în buricul târgului, atracția sezonului e un „trenuleț” pe roți de automobil compus din locomotivă și 3 vagoane, care pornește din Piața Mare și urmează o traiectorie dreptunghiulară în jurul centrului. Asemenea vehicule de agrement am mai întâlnit prin Sinaia și alte stațiuni, clienții predilecți fiind copiii și însoțitorii lor. L-am întrebat pe șofer dacă „trenul” este și el pe baterii, după cum e moda mai nou, dar mi-a dezvăluit că funcționează pe motorină. Să nu mai spuneți nimănui! VIDEO: (articolul continuă dedesubt)

Pentru că tot am ajuns pe strada pietonală a orașului, aici există o clădire care a jucat un rol foarte important în concretizarea Marii Uniri. Este vorba de Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care a funcționat timp de un an după 1 Decembrie 1918 pe post de guvern provizoriu al Ardealului, asigurând tranziția către România Mare. Însă clădirea și-a schimbat cu totul întrebuințarea. În trecut, aici a funcționat Agenția CFR. Astăzi, la parter se află două restaurante, printre care popularul fast-food „Super Mamma”, dar și filiala locală a Crucii Roșii – iar deasupra, apartamente de locuit. O singură placă de marmură încastrată în zid aduce aminte de rolul emblematic al acestei clădiri în definitivarea Marii Uniri. În preajma zilei de 1 Decembrie, în dreptul plăcii apar stative metalice pe care se pun jerbe și coroane de flori, de obicei de către reprezentanții autorităților – Primăria, Consiliul Județean, Prefectura și Garnizoana Sibiu. Coroane de flori au fost depuse și în alte locuri reprezentative – la Monumentul Ostașului Român din toate tipurile, aflat în fața Casei Armatei, precum și la Rectoratul Universității „Lucian Blaga”. (articolul continuă dedesubt)

În acest an, parada cu tehnică de război nu s-a mai ținut, fiind înlocuită de un foc de artificii și o defilare cu torțe executată de muzica militară a Academiei Forțelor Terestre din Sibiu, după intonarea Imnului „Deșteaptă-te, Române!”. VIDEO: (articolul continuă dedesubt)

Drapelul național a fost arborat în mod festiv pe străzile orașului, dar și la inițiativa individuală a locuitorilor, precum și a unora dintre instituții. S-a remarcat în mod deosebit Spitalul de Pneumoftiziologie, care și-a îmbrăcat una din clădiri într-un tricolor uriaș, vizibil din giratoriul de pe Șoseaua Alba Iulia, una dintre arterele cele mai circulate din Sibiu. Am mai remarcat iluminarea cu roșu, galben și albastru a Filarmonicii de Stat Sibiu, dar și steagul pus în vitrina filialei centrale a singurei bănci – încă – de stat, CEC Bank. Cu siguranță, astfel de inițiative au fost mult mai numeroase decât am putut surprinde eu. (articolul continuă dedesubt)

Dacă poporul a fost în mini-vacanță de 1 Decembrie, instituțiile de forță nu au șomat, profitând de afluxul mare de turiști neobișnuiți cu regulile orașului pentru a-i arde la buzunare. Este cazul unor subordonate ale Primăriei precum Poliția Locală și echipa de ridicat autovehicule parcate prin locuri nepermise. Angajații acestor entități au lucrat la foc continuu, cu o sârguință demnă de cauze mai bune – precum construcția de parcări noi, de exemplu. Dar e mai simplu să tai decât să construiești! Am văzut cu regret mașini mai mari sau mai mici de prin toate județele fiind ridicate (mai puțin din „județul” Ucraina…), iar proprietarii lor deposedați de ele și amendați consistent chiar de Ziua Națională. O lipsă de gentilețe care s-ar putea să coste Sibiul la capitolul popularitate și să dăuneze mândriei locale de a fi, din 2007 încoace, capitală pentru orice, de la cultură la gastronomie. Mai puțin la ospitalitate!

Așa că vă mai așteptăm pe la Sibiu și data viitoare!

One thought on “1 Decembrie la Sibiu. Foto-Reportaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *