Întrebare pentru pasionații de pictură: De ce s-ar plimba o femeie de secol XIX cu un smartphone în mână? FOTO/VIDEO

Tânăra din tablou pare că-și verifică notificările de pe smartphone în timp ce merge pe o cărare. De bună seamă, nu poate fi vorba de așa ceva în cazul unei picturi datând din 1860. Dar, atunci, ce ține femeia în mâini? Dacă vă uitați la pictura intitulată „Cea așteptată” de Ferdinand Georg Waldmüller, veți observa imediat că femeia din centrul tabloului se plimbă printr-un peisaj pitoresc spre un bărbat care o așteaptă în desișurile pădurii cu o floare roz în mână.

Pentru privitorii moderni, însă, femeia pare să-și verifice notificările de pe smartphone în timpul plimbării. Desigur, acest lucru este imposibil, dat fiind că plimbarea avea loc pe la 1860, iar telefoanele inteligente au fost inventate abia prin anii 1990 (da, Nokia a fost precursorul acestora, nu Apple ori Samsung).

„Ceea ce mă uimește cel mai mult este cât de mult o schimbare în tehnologie a putut influența interpretarea picturii și, într-un fel, a întregului context al acesteia”, afirmă funcționarul scoțian Peter Russell, citat de The Jerusalem Post.

Nu este prima dată când este făcută o asemenea interpretare unui tablou vechi. Tim Cook, director general al companiei Apple, a remarcat, în timpul unei vizite la Rijksmuseum din Amsterdam, că un bărbat dintr-o pictură olandeză veche de 346 de ani pare să țină în mână un iPhone. (articolul continuă dedesubt)

Tabloul în cauză era „Bărbat care înmânează o scrisoare unei femei în holul de intrare al unei case” de Pieter de Hooch. Pictura a fost realizată în 1670. Purtătorii de cuvânt ai Rijksmuseum, în replică la afirmația lui Tim Cook, au explicat că „ceea ce pare a fi un iPhone este de fapt un mijloc obișnuit de comunicare în secolul al XVII-lea – o scrisoare”.

Așadar, care este explicația în acest caz pentru „smartphone-ul” din tabloul lui Waldmüller?

The New York Post a relatat că, potrivit criticilor de artă, există o explicație simplă: este vorba despre o carte de rugăciuni. Acum pare mai verosimil și faptul că „lanțul” care atârnă din mâinile fetei ar putea fi un metanier sau o cruciuliță.

Peter Russell, un pensionar care a lucrat în cadrul administrației locale din Glasgow, Scoția, a fost primul care a observat „telefonul” din pictura de Waldmüller. În urma unor cercetări suplimentare, el a descoperit adevărata natură a acestuia. El a remarcat că asemănarea cu un iPhone denotă cât de mult s-a schimbat percepția societății asupra artei, dar și a normalității cotidiene:

„Ceea ce mă uimește cel mai mult este cât de mult o schimbare în tehnologie a influențat interpretarea tabloului și, într-un fel, a întregului context al acestuia. Marea schimbare este că, în 1850 sau 1860, orice privitor ar fi recunoscut obiectul asupra căruia femeia era concentrată ca fiind o psaltire sau o carte de rugăciuni. Astăzi, nimeni nu ar putea să se abțină în a constata similitudinea cu imaginea unei adolescente absorbite de fluxul de notificări ale unei rețele de socializare accesate de pe smartphone-ul personal”, consideră Russell.

Și, totuși, dacă era o carte de rugăciuni, ce anume citea tânăra femeie de pe coperta închisă a acesteia?

Citiți și: Telefoanele cu clapetă, marea reîntoarcere: între mai puțină dependență și mai multă libertate! Plus gestul de a trage clapa după cineva

One thought on “Întrebare pentru pasionații de pictură: De ce s-ar plimba o femeie de secol XIX cu un smartphone în mână? FOTO/VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *