Știrea săptămânii: Curtea Supremă a SUA a revocat decizia din cazul Roe vs. Wade, stabilind că așa-zisul drept la avort nu este protejat de Constituție. Lista completă a statelor americane în care uciderea pruncilor nenăscuți a (re)devenit ilegală, la fel ca orice crimă, fiind pedepsită cu amenzi usturătoare și chiar cu ani buni de închisoare

Victoria mult-așteptată a mișcării pro-viață înseamnă că avortul va fi interzis în peste 20 de state în viitorul imediat.

Curtea Supremă a Statelor Unite a pronunțat, vineri, hotărârea în cazul Dobbs vs. Jackson Women’s Health Organization, menținând interzicerea avortului după 15 săptămâni de sarcină în statul Mississippi, anulând decizia din cazul Roe vs. Wade și asigurând cauzei pro-viață cea mai importantă victorie după ce, în 1973, Roe a deschis calea avorturilor la cerere la nivel național, transmite LifeSiteNews.

Opinia Curții, în care se declară că hotărârea în cazul Roe a fost „vădit greșită încă de la început”, a fost redactată de judecătorul Samuel Alito și susținută de judecătorii Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh și Amy Coney Barrett.

„Motivarea ei a fost deosebit de slabă, iar decizia a avut consecințe nefaste”, a scris Alito. „Constituția nu face nicio referire la avort și niciun astfel de drept nu este protejat implicit de vreo prevedere constituțională.”

„Felul în care s-a interpretat Constituția în cazul Roe a depășit cu mult limitele oricărei interpretări rezonabile a diverselor prevederi constituționale la care a făcut în mod vag referire”, a continuat Alito. „Este timpul să ținem cont de Constituție și să reîncredințăm chestiunea avortului reprezentanților aleși ai poporului.”

Judecătorul-șef John Roberts a scris într-o opinie separată că el a susținut menținerea interdicției din Mississippi, dar că nu ar fi anulat Roe. Cei trei membri ai Curții desemnați de democrați au formulat o opinie comună împotrivă.

Mult-așteptata hotărâre a fost dezvăluită la începutul lunii mai, când Politico a publicat o versiune preliminară, scursă, a opiniei lui Alito, fapt ce a provocat unde de șoc în tot spectrul politic: cei pro-viață s-au bucurat timid, politicienii și activiștii pro-avort s-au revoltat, mulți au speculat că scurgerea informației ar fi avut ca scop exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor, astfel încât aceștia să își schimbe votul (sau incitarea la ură și amenințări împotriva lor), iar toate părțile s-au întrebat dacă aceasta este decizia finală sau dacă poate fi modificată.

Faptul că decizia finală de a anula Roe a rămas neschimbată în ciuda lunilor de presiuni și violențe din partea stângii reflectă angajamentul majorității judecătorilor față de principiul exprimat în luna mai de judecătorul Thomas: „Nu putem fi o instituție care să poată fi intimidată în așa fel încât să vă ofere doar ceea ce vă doriți”.

Avortul este acum ilegal în cel puțin 10 state. Vor urma și altele

Hotărârea are consecințe majore, atât imediate, cât și pe termen lung. Peste 20 de state au legi care vor interzice avortul în interiorul granițelor lor după anularea hotărârii Roe – de la interdicțiile de avort de dinainte de Roe (care nu au mai putut fi aplicate, dar care se reactivează automat acum) până la legile pregătite să intre în vigoare din momentul pronunțării unei decizii ca cea de vineri. În aceste state, avortul va fi de acum ilegal.

În urma acestei victorii răsunătoare pro-viață, aproximativ 10 state au eliminat deja avortul în granițele lor, pentru prima dată din 1973, în timp ce opt sau mai multe state urmează să interzică această practică barbară în următoarele săptămâni.

Arkansas

Avortul este acum ilegal din momentul concepției în Arkansas. Orice persoană, alta decât mama, care efectuează sau încearcă să efectueze un avort riscă acum acuzația de crimă, amenzi de până la 100.000 de dolari și până la 10 ani de închisoare.

Legea admite excepții doar „pentru salvarea vieții unei femei însărcinate în caz de urgență medicală”. Cu toate acestea, peste 30.000 de medici au demonstrat că avortul nu este niciodată necesar din punct de vedere medical.

Alabama

Începând de vineri, avortul este ilegal în toate etapele sarcinii în Alabama.

O lege din 2019, cunoscută sub numele de Legea privind protecția vieții umane, face din avort o crimă de gradul A, care poate fi pedepsită cu închisoarea pe viață. Totuși, legea admite excepții în cazurile de „risc major pentru sănătatea” mamei sau de anomalii fatale ale fătului. Alabama mai are o lege din 1951, anterioară deciziei Roe, care interzice avortul, cu excepția cazului în care este în pericol viața sau sănătatea mamei.

Louisiana

Avortul este ilegal și în Louisiana. În afară de mamă, oricine comite un avort sau îi furnizează intenționat unei femei însărcinate substanțe pentru a-și ucide copilul nenăscut poate fi condamnat la 10 ani de închisoare și amendat cu până la 100.000 de dolari. Avorturile tardive (15+ săptămâni) pot atrage după sine o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare și amenzi de până la 200.000 de dolari, iar efectuarea unui avort poate duce la o pedeapsă maximă de 50 de ani de închisoare.

Legea din Louisiana admite excepții pentru a preveni moartea mamei „din cauza unei afecțiuni fizice”, pentru a evita „afectarea gravă și permanentă a unui organ vital al femeii însărcinate” sau în cazul în care doi medici consideră că un copil nenăscut nu va supraviețui după naștere.

„Cu toate acestea, medicul trebuie să depună toate eforturile medicale rezonabile, în funcție de circumstanțe, pentru a păstra atât viața mamei, cât și viața copilului nenăscut, respectând practica medicală corectă”, prevede legea.

Kentucky

Odată cu anularea hotărârii Roe, avortul este acum ilegal în Kentucky, cu excepția cazului în care mama se confruntă cu un „risc major de deces” sau de vătămare permanentă a unui „organ vital”.

Legea statului stipulează că un embrion sau un făt este o „ființă umană nenăscută” încă de la fertilizare și interzice orice procedură „cu intenția specifică de a provoca sau de a contribui” la moartea unui copil nenăscut.

„Nicio persoană nu va administra, prescrie, procura sau vinde cu bună știință unei femei însărcinate orice medicament sau substanță cu intenția specifică de a provoca sau de a favoriza întreruperea vieții unei ființe umane nenăscute”, prevede legea.

Efectuarea de avorturi poate atrage după sine acuzația de crimă de gradul D și până la cinci ani de închisoare pentru orice persoană, alta decât mama.

Missouri

Missouri a devenit vineri dimineață primul stat care a incriminat avortul, a anunțat guvernatorul republican Mike Parson.

Legea interzice toate avorturile, cu excepția cazului în care se presupune că mama este în pericol de moarte sau de „afectare fizică gravă și ireversibilă a unei funcții importante ale corpului”, pe baza unei evaluări medicale. În Missouri, provocarea ilegală a unui avort este o crimă de gradul B, pasibilă de până la 15 ani de închisoare.

Oklahoma

Legea din Oklahoma privind avortul a intrat în vigoare vineri, interzicând avortul încă de la fertilizare, a confirmat procurorul general John O’Connor.

Legea admite excepții doar dacă este în pericol viața mamei.

Orice persoană care comite un avort ilegal sau prescrie, administrează sau „sfătuiește” o femeie să ia substanțe care induc avortul sau îi procură substanțele poate fi pasibilă de o pedeapsă între doi și cinci ani de închisoare.

Ohio

În Ohio, avortul este acum ilegal din momentul în care bătăile inimii unui bebeluș sunt detectabile pentru prima dată – de obicei în jurul a șase săptămâni de sarcină.

Furnizorii de avorturi ilegale riscă să fie acuzați de crimă și să stea până la un an în închisoare, cu excepția cazurilor de „urgență medicală sau necesitate medicală”.

Texas

Texasul a interzis avortul după circa șase săptămâni din septembrie 2021 prin Texas Heartbeat Act (Legea bătăilor inimii), pe care instanțele de stat și federale l-au admis luni de zile, în ciuda hotărârii Roe. Legea a putut fi menținută datorită unui mecanism unic de aplicare care se bazează pe procese civile intentate de cetățeni privați, spre deosebire de urmărirea penală de către guvern.

O nouă lege va intra în vigoare în Texas după 30 de zile de la anularea deciziei Roe, incriminând avortul din momentul concepției. Orice persoană, alta decât mama, care comite, încearcă să comită sau induce un avort poate fi condamnată la închisoare pe viață și la amenzi de până la 100.000 de dolari, conform legii, potrivit The Texas Tribune.

Dakota de Sud

Avortul este ilegal și în Dakota de Sud începând de vineri.

Legea intrată în vigoare prevede că provocarea unui avort sau prescrierea sau procurarea de substanțe care provoacă avortul pentru o femeie însărcinată este o crimă care se pedepsește cu până la doi ani de închisoare și 4.000 de dolari amendă. Singura excepție este aceea de a „păstra viața” mamei, pe baza unei „evaluări medicale corecte și rezonabile”.

Ultima clinică de avort din Dakota de Sud se închisese deja la începutul acestei luni.

Guvernatoarea Kristi Noem și liderii legislativi au declarat vineri că intenționează să convoace o sesiune legislativă specială pentru a spori și mai mult protecția pro-viață în stat.

Utah

Avortul la cerere este acum ilegal și în Utah.

Legea din Utah interzice avortul în toate etapele sarcinii, cu excepția cazurilor de viol, incest, pentru salvarea vieții mamei sau dacă doi medici care profesează „medicina materno-fetală” ajung la concluzia că bebelușul are o malformație letală sau o anomalie cerebrală severă.

Încălcarea legii din Utah se pedepsește cu până la 15 ani de închisoare, iar orice clinică sau medic implicat își poate pierde autorizația.

Virginia de Vest

În Virginia de Vest, legea anterioară deciziei Roe a reintrat în vigoare începând de vineri și incriminează avortul cu excepția cazului în care acesta are ca scop păstrarea vieții mamei.

Acesta poate fi pedepsit cu închisoare între 3 și 10 ani.

Statele în care avortul va deveni în curând ilegal: Idaho, Mississippi, Dakota de Nord, Tennessee, Wyoming

State care ar putea adopta curând proiecte de lege privind bătăile inimii fătului: Georgia, Carolina de Sud, Iowa

State care ar putea reactiva legi împotriva avortului care erau în vigoare înainte de cazul Roe: Arizona, Michigan, Carolina de Nord, Wisconsin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *