Statuia lui Iuliu Maniu, unul dintre făuritorii Marii Uniri, dată jos cu excavatorul la Cluj-Napoca în numele modernizării urbane, deși fusese inaugurată abia acum 4 ani, la o lună după Centenarul Unirii

Statuia lui Iuliu Maniu, unul dintre făuritorii Unirii Ardealului cu Regatul României, a fost dată jos de pe soclu în cel mai mare oraș din Transilvania, Cluj-Napoca, din ordinul primarului Emil Boc (PNL) la doar 4 ani și 19 zile de la dezvelirea acesteia, în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri. Motivul e identic cu cel folosit de primarul din Turda pentru înlăturarea dintr-o piațetă centrală a statuii revoluționarului român Avram Iancu, dar și cu cel al înlăturării din Oradea a statuii întregitorului Mihai Viteazu: refacere, modernizare zonă, proiect „european” ș.a.m.d., după cum relevă Buletin de Carei și Cluj24.

Emil Boc participase cu mândrie acum 4 ani la ceremonia de dezvelire a statuii lui Iuliu Maniu, realizată integral (70 mii euro) pe spezele academicianului Emil Burzo, după cum relata Buletin de Carei la acea vreme. O inaugurare tardivă, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri, dar la o lună și o săptămână după data de 1 Decembrie 2018.

„Sunt şocat că au dărâmat statuia lui Maniu. Am vorbit cu Ionuţ Ţene (şeful Biroului Învăţământ, cultură, culte, sport şi societate din Primăria Cluj-Napoca) şi a spus că habar n-a avut. Am vorbit şi cu arhitectul Ionel Vitoc şi mi-a spus că e un proiect european de amenajare şi a acelei zone şi crede că o să repună statuia tot acolo, dar că nu ştie sigur”, a declarat, pentru Cluj24, finanţatorul statuii, academicianul Emil Burzo.

Pe lângă acesta, un alt participant la inaugurarea statuii de acum 4 ani a fost Dr. Ioan Boilă, nepotul lui Iuliu Maniu. El se plângea la acea vreme că nici unul dintre președinții României de după 1990 nu a făcut demersuri pentru a se identifica locul unde se află rămășițele marelui patriot unionist Iuliu Maniu, persecutat politic -poate chiar și religios, dat fiind că era greco-catolic, n.r.- de regimul comunist în anii stalinismului. La fel ca alți făuritori ai Marii Uniri, și Iuliu Maniu și-a găsit sfârșitul într-o pușcărie politică (el fusese în câteva rânduri membru și cap al Guvernului României interbelice, iar bolșevicii l-au tratat ca pe un element remanent -adică dușmănos!- al fostului regim burghez, trecând peste meritele lui în făurirea României secolului al XX-lea). Iuliu Maniu a pierit în pușcăria de la Sighet, una dintre închisorile de exterminare prin condiții inumane de detenție a „adversarilor politici” -dovediți sau închipuiți- ai comunismului. Dat fiind că trupul său a fost aruncat într-o groapă comună și nu a putut fi identificat ulterior pentru a fi depus cu cinste într-un mormânt monumental, statuile au rămas singurele simboluri care să cinstească memoria acestui mare patriot român. Dar, iată că ce nu au reușit bolșevicii să ducă la bun sfârșit vin să desăvârșească actualii „liberali” școliți sau emanați de fostul regim.

Primăria condusă de Emil Boc la Cluj a doborât statuia lui Iuliu Maniu fără să anunţe pe nimeni, deşi în 5 februarie 2023, când se împlinesc 70 de ani de la moartea martirică a lui Maniu, erau programate o serie de acţiuni comemorative la monumentul actualmente inexistent.

Aceasta nu este prima ispravă anti-românească a (i)liberalului Emil Boc. După cum relatam anul trecut, statuia lui Baba Novac din Cluj a primit de la Primărie finanțare pentru restaurare numai cu condiția cenzurării inscripției care atesta că eroul român a fost torturat și ucis de unguri. Același primar clujean a dat jos în 2022 tricolorul românesc din Piața Unirii și l-a înlocuit cu drapelul Ucrainei. Emil Boc (membru PD-L, apoi PNL) era o prezență nelipsită de 1 Decembrie la Alba Iulia, capitala Marii Uniri, în timpul regimului Băsescu, pe când actualul primar era prim-ministru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *