Mentorul lui Alexandru Solomon se dezice de regizorul filmului Arsenie, Viața de Apoi. Nicolae Mărgineanu: Am fost profund decepționat de atitudinea ta blasfematoare. Să împroşti cu noroi e uşor, mai greu e SĂ FII OM!

Regizorul Nicolae Mărgineanu, un veteran al filmului românesc, autorul primului documentar despre cel considerat în popor drept Sfântul Ardealului („Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu”), a publicat la rândul său o scrisoare deschisă, după cea semnată de Arhiepisopia Sibiului în care se cerea excluderea filmului „Arsenie. Viața de Apoi” de Alexandru Solomon de la Festivalul de Film documentar „ASTRA” din Sibiu, pe motiv că recenta producție este un „fals documentar”. Decanul de vârstă îl acuză pe mai tânărul regizor, căruia se pare că i-a fost un fel de mentor în anii 1990 – 2000, că folosește ca material de „documentare” delațiunile poliției politice din vremea regimului comunist, că „pelerinii” pe care i-a ales pe sprânceană în urma unei preselecții nu reflectă imaginea reală a pelerinajului creștin și că atitudinea ateului Solomon este una jignitoare faţă de Părintele Arsenie Boca și față de creștinii ortodocși în general.

„Am lucrat împreună, în 1993, la filmul «Privește înainte cu mânie», la care ai semnat imaginea. În 2001, ca producător, te-am ajutat să realizezi docu-drama «Omul cu o mie de ochi», despre reputatul fotograf Iosif Berman. Ţi-am urmărit apoi filmele și te-am felicitat pentru «Război pe calea undelor», despre Radio Europa Liberă.

Am văzut de curând filmul «Arsenie. Viața de apoi» și am fost profund decepționat. Nu vorbesc despre calitățile tale ca regizor, ci de atitudinea ta blasfematoare faţă de Părintele Arsenie Boca, faţă de credincioșii lui și faţă de Biserica Ortodoxă Română.

Am pe birou fotografia Părintelui Arsenie, o am în mașină și o port în suflet. Fac parte dintre cei mulți pe care tu, în filmul tău, îi consideri neevoluați. Mă simt adânc jignit de acest film. Părintele Arsenie Boca este una din cele mai luminoase personalități ale românilor și nu trebuie să fie tratat astfel. Niciun om nu trebuie tratat astfel.

De unde vine aversiunea ta, dorința ta de batjocură față de un sfânt respectat și iubit de o mulțime mare de credincioși și față de Biserica Ortodoxă Română?

Ai fost nedreptățit în România? Nu ai avut condiții să studiezi, să lucrezi ceea ce ai vrut? Ţi-au făcut românii vreun rău?

Am aflat că ai mers timp de trei ani în pelerinaje pe urmele Părintelui. Numai cu Fundația «Părintele Arsenie Boca» ai mers în 6 pelerinaje cu pelerini adevaraţi. Ai încercat să-i provoci, dar nu ai reușit decât să le strici dispoziția evlavioasă. Ai dorit să descoperi ceva compromițător sau provocator la adresa Părintelui Arsenie şi nu ai reușit să găsești nimic care să folosească intenției tale.

Şi atunci ce ai făcut? Ai apelat la câteva agenții de casting ca să alegi figuranți care să interpreteze grupul tău de «pelerini», cu care să faci propriul tău «pelerinaj». Ce ușor e să manipulezi figuranții plătiți de tine, care fac ceea ce le ceri tu! E ușor să le iei interviuri și să-i lași să spună ce le trece prin minte despre Părintele Arsenie, pentru ca apoi să alegi cu grijă ce vei selecta în film.

Însoțit de mașina cu costume, i-ai costumat în călugări, în maici, le-ai pus măști de lupi sau de oi, ca să pară din comuna primitivă, ba chiar pe unul dintre ei l-ai costumat în Părintele Arsenie Boca, pentru a-l ridiculiza pe sfânt. Alegerea citatelor din dosarele Securității despre Părinte și punerea lor în discuție cu acești bieți figuranți, nepregătiți pentru un asemenea dialog, fragmentele din emisiuni TV amatoare de senzațional, interviurile cu figuranții, în care le oferi șansa să-l defăimeze pe Părintele Arsenie – toate acestea construiesc o minciună prezentată cu nerușinare ca adevăr.

Prezinți acești figuranți ca și cum ar fi pelerini adevărați și îi excluzi din film pe adevarații pelerini! Prezența acestor falși credincioși este o minciună şi o blasfemie la adresa românilor.

S-au scris în ultimii ani câteva cărţi memorabile despre Părintele Arsenie Boca, despre darurile sale duhovniceşti, despre caracterul lui neclintit și rezistența sa exemplară în perioada prigoanei comuniste, despre prezența sa în dosarele Securității, cărți foarte bine documentate, care au făcut lumină asupra vieţii Parintelui.

Oare nu ar fi trebuit să te documentezi înainte de a te apuca de un astfel de film? Le desconsideri pe toate și arunci cu gunoi în semenii tăi fără să ai un motiv întemeiat. Întregul film este o blasfemie pentru orice creştin. Un sfânt rămâne însă un sfânt, oricâte lături ar arunca vreun răuvoitor.

Să împroşti cu noroi e uşor. Mai greu e SĂ FII OM!

Nicolae Mărgineanu, regizor”, se arată în scrisoarea deschisă publicată, printre alții, de redacția ClujulCultural.ro.

Mărgineanu e un vechi regizor, cu vederi profund creștine, conservatoare și anticomuniste. Tatăl său, pe care-l chema tot Nicolae Mărgineanu și era profesor universitar, specialist în psihologie, a pătimit 16 ani în închisorile comuniste, între 1948 și 1964.

În plin regim comunist, Nicolae Mărgineanu a regizat câteva bijuterii cinematografice: „Un om în loden” (1979), „Ștefan Luchian” (1981), „Întoarcerea din iad” (1983), „Pădureanca” (1987), „Flăcări pe comori” (1987).

După prăbușirea regimului comunist, s-a dedicat filmului istoric: „Undeva în Est” (1991, cu Călin Nemeș în rol principal), „Privește înainte cu mânie” (1993), „Binecuvântată fii, închisoare” (2002), Cardinalul (2020).

Reamintim cititorilor noștri faptul că filmul „Arsenie. Viața de Apoi” a fost proiectat de Alexandru Solomon în cinematografele din toată țara începând cu 1 septembrie 2023. Între altele, la Timișoara filmul a rulat în același timp cu Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși.

Deși ironizează trivializarea figurii duhovnicești și veniturile realizate nu neapărat de către Biserică, ci mai ales de către terți, de pe urma faimei „Sfântului Ardealului”, ateul Solomon nu se dă în lături să practice exact lucrul pe care îl condamnă, lipind un film provocator de popularitatea – numită de el „viață de apoi” – a unei figuri celebre, ca apoi să își vândă producția prin cinematografe și festivaluri, obținând bani și din escaladarea controversei și din aureola de „film interzis” pe care i-o asociază.

Arhiepiscopia Sibiului a emis un comunicat prin care, într-adevăr, solicita retragerea filmului din Festivalul „ASTRA” și din orice eveniment de pe raza județului Sibiu, dar nu în numele cenzurii, ci cu argumentul că respectivul film NU este un documentar și că lezează sentimentele unui grup numeros de oameni, creștinii ortodocși, pe care îi prezintă ca fiind persoane slab dezvoltate intelectual – „neevoluați”.

Potrivit legii nr. 170 din 3 iunie 2022, „Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de … religie …. considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorității unei persoane în raport cu celelalte, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

La data de 28 octombrie 2019, Mitropolia Ardealului, din care face parte și Arhiepiscopia Sibiului, a înaintat Sinodului Bisericii Ortodoxe Române dosarul și documetația privind canonizarea Părintelui Arsenie Boca. Atât timp cât procesul de trecere în rândul sfinților nu s-a finalizat, Biserica nu poate fi acuzată că face bani din vânzarea de icoane, acatiste și alte obiecte care îl prezintă pe Arsenie Boca drept ceva ce încă nu a fost recunoscut de pleroma Patriarhiei Române.

În schimb, inițiativele private, de la rezervarea ca marcă înregistrată a numelui „Arsenie Boca” de o persoană din afara granițelor României, care nu făcea parte din familie și nici din Biserică, și până la producția de cărți la Editura Humanitas sau de filme marca Solomon nu așteaptă aprobarea nici unui sinod, ci merg înainte spre realizarea de venituri oneroase, dar considerate neonorante atunci când ar fi realizate de cler.

Și, totuși, Părintele Arsenie rămâne un om al Bisericii care, deși persecutat politic și chiar pe linie eclezială în timpul dictaturii ateisto-comuniste, a rămas în ascultare până la moarte, lăsându-se pe sine deoparte ca preot ieromonah și continuându-și lucrarea ca simplu pictor bisericesc.

De interes, pe același subiect:

2 thoughts on “Mentorul lui Alexandru Solomon se dezice de regizorul filmului Arsenie, Viața de Apoi. Nicolae Mărgineanu: Am fost profund decepționat de atitudinea ta blasfematoare. Să împroşti cu noroi e uşor, mai greu e SĂ FII OM!

  1. SFÂNTUL ARSENIE BOCA NU ARE NIMIC
    COMPROMITATOR .
    Fanteziile ” artistice” în speță sunt impardonabile pe toate planurile.
    Lumea Ortodoxă este de Neclintit pentru ca este de religie ORTO – DOXĂ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *