Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, sărbătorit la Sibiu în Biserica Azilului

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (26 octombrie) este sărbătorit la Sibiu într-o biserică mai puțin obișnuită, care îi poartă hramul: Biserica Azilului (aflată în curtea unui fost spital de secol XIII – primul din S-E Europei -, actual azil de bătrâni). Aceasta a fost la origini o biserică romano-catolică, apoi lutherană, devenită ortodoxă prin faptul că locuitorii azilului sunt actualmente majoritar ortodocși. Istoria Sfântului Dimitrie este una aparte, el fiind fiul unui dregător din cetatea Tesalonicului, pe vremea Imperiului Roman, de religie păgână.

Fiind creștin în ascuns, tânărul Dimitrie a avut de ales între o funcție înaltă și păstrarea credinței, pentru că îmbrățișarea noului statut imperial ar fi venit la pachet cu condiția închinării la zeii păgâni și nu la Unul Dumnezeu. Lucru pe care Sfântul Dimitrie l-a refuzat, fapt ce i-a adus degradarea civică, pierderea bogăției, închisoare și martiriu. Pentru că a renunțat la avantajele vieții pământești, preferându-L pe Iisus Hristos și Viața Veșnică, el este considerat un incoruptibil. Faptul că și-a dat viața, suportând chinuri și moarte martirică, îl face un mucenic creștin. După moarte, trupul său a izvorât mir și a făcut multe minuni, în special vindecări de boli. De aceea, el se bucură de o mare cinstire la toate popoarele ortodoxe, dar mai ales la greci și la români.

În țara noastră, sărbătoarea religioasă se suprapune și cu Sumedrul,/Sânmedrul veche sărbătoare tradițională, ce marca încheierea sezonului agricol și intrarea în toamnă-iarnă, însoțită de bogate obiceiuri folclorice, dintre care cele mai cunoscute sunt focurile de Sumedru/Sânmedru, aprinse în noaptea de 25-26 octombrie pe dealuri la hotarele satelor, obicei păstrat până astăzi. Obiceiul este unul de reînnoire a ciclurilor temporale, o dată cu îngroparea și arderea trecutului: copiii sar peste focul de Sumedru pentru a fi sănătoși în restul anului, iar tinerii, pentru a se căsători mai repede.

Adresăm toate urările de bine celor care poartă numele Sfântului Dumitru!

One thought on “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, sărbătorit la Sibiu în Biserica Azilului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *