Coronavirus: Creștere bruscă a problemelor cardiace în Israel în timpul campaniei de vaccinare
Un studiu publicat în prestigioasa revistă științifică Nature și citat de France Soir semnalează o creștere cu 25% a apelurilor de urgență datorate stopurilor cardiace sau sindroamelor coronariene acute în rândul populației israeliene cu vârste cuprinse între 16 și 39 de ani. Această creștere, detectată între ianuarie și mai 2021, nu ar fi asociată doar cu ratele de infecție Covid-19, ci ar putea fi legată de cele două doze de vaccin Covid administrate la această grupă de vârstă.
Evoluția apelurilor medicale de urgență generate de probleme cardiace
Pentru a identifica factorii care stau la baza creșterii numărului de probleme cardiace, autorii acestui studiu retrospectiv bazat pe populația israeliană exploatează sistemul de date al Serviciului medical de urgență din Israel (IEMS) și analizează toate apelurile legate de stop cardiac sau sindroame coronariene acute pe parcursul a doi ani și jumătate, de la 1 ianuarie 2019 la 20 iunie 2021.
Perioada de studiu se întinde pe 14 luni de „perioadă normală” înainte de criza sanitară covidiană (1 ianuarie 2019 – 28 februarie 2020), zece luni de „perioadă pandemică” cu cele două valuri succesive (1 martie 2020 – 31 decembrie 2020) și, în sfârșit, șase luni de „perioadă pandemică și de vaccinare” (1 ianuarie 2021 – 20 iunie 2021).
În detaliu, rezultatele arată o creștere cu peste 25% a apelurilor de urgență pentru stop cardiac (25,7%) și sindroame coronariene acute (26,0%) pentru pacienții cu vârste cuprinse între 16 și 39 de ani între ianuarie și mai 2021, comparativ cu aceeași perioadă din 2020. Interesant este că, în cazul stopului cardiac, nu există nicio diferență semnificativă din punct de vedere statistic în ceea ce privește volumul respectiv de apeluri pe parcursul întregului an (ianuarie-decembrie) din 2019 până în 2020 (scădere relativă de 2,4%), înainte de lansarea vaccinării Covid, care a avut loc în același timp cu cel de-al treilea val al pandemiei, și anume între ianuarie și iunie 2021.
Factorii asociați cu creșterea numărului de probleme cardiace
Evenimentele adverse cardiovasculare, cum ar fi coagularea sângelui (de exemplu, tromboza coronariană), sindromul coronarian acut, stopul cardiac și miocardita au fost puse pe seama unei infectări cu noul coronavirus, dar ar putea fi mai degrabă consecințe ale vaccinării cu serurile experimentale Covid.
Într-adevăr, atunci când se iau în considerare datele provenite din sistemele de supraveghere și de auto-raportare, cum ar fi Sistemul de raportare a reacțiilor adverse la vaccinuri (VAERS) din Statele Unite, Sistemul Yellow Card din Marea Britanie și EudraVigilance din Uniunea Europeană, se constată că efecte secundare cardiovasculare similare sunt asociate de aceste sisteme cu un număr de „vaccinuri” Covid-19 utilizate în prezent.
Cu toate acestea, este important de reținut că, atunci când un efect secundar este raportat într-o bază de date precum VAERS sau EudraVigilance, înseamnă că există o suspiciune de eveniment advers care trebuie investigată pentru a se stabili dacă există sau nu o legătură de cauzalitate între vaccinare și reacția adversă.
Mai recent, mai multe studii au stabilit o relație probabilă de cauzalitate între vaccinurile cu ARN mesager sau vaccinurile cu adenovirus și miocardită, în special la copii, tineri și adulți de vârstă mijlocie. Studiul realizat de Ministerul Sănătății din Israel, o țară cu una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din lume, estimează că riscul de miocardită după a doua doză de vaccin este între 1 la 3.000 și 1 la 6.000 la bărbații cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani și între 1 la 120.000 la bărbații sub 30 de ani. Un studiu de urmărire efectuat de Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA, bazat pe sistemul de auto-raportare VAERS, confirmă, de asemenea, aceste rezultate. CDC a emis recent un avertisment cu privire la riscul de miocardită în urma vaccinării Covid, dar și-a menținut recomandarea de a vaccina persoanele tinere și copiii cu vârsta peste 12 ani. Preocupări similare sunt reflectate pentru vaccinul Pfizer în recenta aprobare de către Food and Drug Administration, care solicită mai multe studii de urmărire a efectelor pe termen scurt și lung ale miocarditei la persoanele tinere.
Cu toate acestea, studiul nu pune sub semnul întrebării „beneficiile” vaccinării cu serurile experimentale Covid, în special pentru populațiile cu risc ridicat de a dezvolta boli grave și potențial mortale, dar subliniază importanța înțelegerii riscurilor potențiale.
Pentru sindromul coronarian acut, autorii notează o creștere în 2020 de 15,8%, urmată de o creștere și mai mare în primele șase luni ale anului 2021, marcată de al treilea val pandemic și de lansarea vaccinării experimentale.
Evaluarea legăturii dintre bolile cardiovasculare și vaccinurile Covid
Evaluarea legăturii dintre vaccinare și un eveniment advers este întotdeauna complicată. În primul rând, este cunoscut faptul că sistemele de auto-raportare a evenimentelor adverse au o tendință de auto-raportare și probleme de subraportare și supra-raportare. Chiar și studiul israelian, care se bazează pe o colectare mai proactivă a datelor, menționează că unele dintre cazurile potențial relevante nu au fost investigate pe deplin.
Dacă luăm cazul leziunilor miocardice, acestea pot fi predominante la pacienții infectați cu noul coronavirus. Cu toate acestea, în majoritatea țărilor, implementarea vaccinurilor experimentale a avut loc într-un context epidemic; în Israel, în momentul celui de-al treilea val. Acest lucru face mai complicat să se determine dacă incidența crescută a miocarditei și a afecțiunilor cardiovasculare asociate, cum ar fi stopul cardiac și sindromul coronarian acut, se datorează infectărilor cu noul coronavirus sau sunt induse de vaccinurile experimentale Covid.
Studiul sugerează, de asemenea, că ar putea exista și alte motive, mai indirecte, cum ar fi întârzierea acordării asistenței medicale de specialitate pacienților aflați în nevoie, cauzată de frica de pandemie.
Celălalt motiv este natura miocarditei, care rămâne o afecțiune deosebit de insidioasă. Potrivit autorilor studiului, o mare parte a literaturii de specialitate semnalează cazuri asimptomatice de miocardită, care sunt adesea subdiagnosticate, precum și cazuri în care miocardita poate fi diagnosticată greșit ca sindrom coronarian acut. În plus, mai multe studii cuprinzătoare arată că miocardita este o cauză majoră a morții subite și neașteptate la adulții cu vârsta sub 40 de ani și estimează că este răspunzătoare pentru 12-20% din aceste decese. Prin urmare, este plauzibil să ne temem că ratele crescute de miocardită la tineri vor duce la o creștere a altor evenimente cardiovasculare adverse grave, cum ar fi stopurile cardiace și sindroamele coronariene acute.
Deși legătura dintre un eveniment advers și vaccinare este întotdeauna dificil de dovedit la un anumit individ, creșterea semnificativă a numărului de tineri care suferă de probleme cardiace de la campania de vaccinare Covid oferă dovezi care nu mai pot fi ignorate. Deoarece acestea sunt administrate la persoane în mare parte sănătoase, siguranța vaccinurilor Covid ar trebui să fie un imperativ major. Numărul tot mai mare de studii privind evenimentele adverse potențial legate de vaccinare ar trebui să determine tot mai mulți cercetători să își pună întrebări privind implicația acestor vaccinuri în toate evenimentele adverse.